"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Karalar: “Adana’nın geleceğini şekillendiriyoruz”

  • 16 Mayıs 2022
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
ZEYDAN KARALAR:
Mart 2019’da belediyeyi 4 buçuk milyar TL borçla devraldık. Aylık 60 milyon TL açık veriliyor, borç artıyordu. Borcun artmasını önlemek için rehabilite çalışmalarına yoğunlaştık. Belediyede yönetim anlayışını tamamen değiştirdik. Zorlu bir sürecin ardından ayda 60 milyon TL açık veren belediyemizin mali sistemini iyileştirdik. Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) bütçesini düzelttik. 2018’de 95 milyon TL zarar eden ASKİ’yi 2019’da 145 milyon TL, 2020’de 164 milyon TL artı değer üretir hâle getirdik. Böylece kentin altyapı, içme suyu, arıtma tesisleri için kaynak sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz.

Önceki dönemde beş yılda dökülen asfalttan daha fazlasını 18 ayda döktük. Şu âna kadar 1 milyon 300 bin ton asfalt döktük. Merkezde ve kırsal ilçelerde yıllardır çözülemeyen altyapı problemlerini ve susuzluk sorununu çözdük, köprü ve menfez eksiklerini de hızla gideriyoruz. Vatandaşların nefes alabileceği parklar yapıyoruz. 132 köye su götürdük. Dört ilçeye ve 163 köye su götürecek projeyi de hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda ASKİ bünyesinde Yedigöze Barajı’ndan su getirme projesinin tamamlanmasıyla birlikte Kozan, İmamoğlu, Ceyhan ve Yumurtalık ilçeleriyle 163 köye su sağlayacağız. Çalışmalarımızla hem tasarruf ediyoruz hem hizmet üretiyoruz. Siyasi ayrım yapmadan, kime oy verildiğini önemsemeden Adana’nın dört bir yanına hizmet götürüyoruz. Yoğun yağışlarda Adana’yı sel tehdidinden kurtardık, bu kapsamdaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Arıtma tesisi olmayan çoğu ilçeye arıtma tesisi yapıyoruz. Adanalılar sağlıklı su içebilsin diye asbestli içme suyu borularının tamamını yeniliyoruz. Belediyemizin mali koşullarını günden güne daha iyi hâle getiriyoruz. Her yıl, bir önceki yılda yapılandan daha fazlasını yapıyoruz. Parklar ve kreşler açıyoruz, üreticilere ve kooperatiflere destek oluyoruz, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılıyoruz, sosyal yardım çalışmaları yapıyoruz, nitelikli işgücü yetiştirme merkezleri açıyoruz, öğrencilere destek veriyoruz, kütüphaneler inşa ediyoruz, Adana’nın geleceğini şekillendiriyoruz. Kültür ve turizm eylem planı yaptık. Ulaşım ve imar ana planını hazırlıyoruz. Hizmetlerimizi aksatmıyoruz, tasarrufa önem veriyoruz. Mali disiplinimiz ve başarılı çalışmalarımız neticesinde Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu’ndan BB notu aldık, prestij kazandık.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
ZEYDAN KARALAR:
Önümüzdeki iki yılda kentimizin ihtiyaçları ve eksikleri doğrultusunda hizmet vermeye devam edeceğiz. Bütün zorluklara rağmen mali disiplin ve yönetim anlayışımız sayesinde belediyemiz her geçen gün daha iyiye gidiyor. Geliri artan, borcu azalan Adana Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki dönemde vatandaşlara daha fazla hizmet götüren, projelerini tamamlayan ve yeni projeler üreten bir kurum olarak yoluna devam edecek. Projelerimiz arasında gündüz bakımevleri, “Spor Vadisi”, “Gastro Akademi”, semt merkezleri, plaj düzenlemeleri, bisiklet yolları, bisiklet kiralama sistemi, bisiklet park yerleri ve “Halkın Bakkalı” yer alıyor.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
ZEYDAN KARALAR
: Adana, sanayi ve tarım açısından Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biri. Ancak Adana’dan daha düşük nüfusa sahip birçok il hazineden daha fazla pay alıyor. Hatta Konya’yla Adana’nın nüfusu eşit olmasına rağmen Konya’nın bazı aylarda 50 milyon TL daha fazla istihkak aldığı görülüyor. Bursa, 2021 Kasım ayında hazineden 181 milyon TL, Kocaeli 349 milyon TL, Konya 144 milyon TL, Mersin 157 milyon TL, Antalya 138 milyon TL alırken, Adana 115 milyon TL’yle yetinmek zorunda kaldı. 2021 Aralık ayında Bursa 291 milyon TL, Kocaeli 431 milyon TL, Konya 231 milyon TL, Mersin 216 milyon TL, Hatay 220 milyon TL, Antalya 225 milyon TL, Adana ise 185 milyon TL aldı. Benzer adaletsizlik 2021 Ocak ayı için de geçerli. 2022 yılının rakamları da hiç farklı değil. Bu adaletsizliğin bir an önce giderilmesi gerekiyor.


Önerilen Haberler