YÜKLENİYOR
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
MUAMMER KESKİN: 2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıl içinde 41 proje yaptık. Toplumcu belediyecilik hedefiyle yola çıktık.
Mutfağımızdaki tencerenin ateşini hiç söndürmüyoruz. Gıda Bankası’ndan Aş Ortağım’a, Mahalle Mutfağı’ndan Sosyal Mutfak’a kadar birçok hizmetimizle vatandaşlara destek oluyoruz. Vatandaşlarla 1.151.778 öğün sıcak yemek paylaştık. 10.401.250 TL nakdi destekte bulunduk. Kadın Danışma Merkezi, Türkçe, İngilizce, Kürtçe, Arapça, Farsça, Ermenice ve İspanyolca olmak üzere yedi dilde hizmet veriyor. “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı” ve “Kadın Sığınağı” hazırlıklarını tamamladık. Kadınlara, engellilere, göçmenlere ve LGBTİ+ bireylere istihdam sağlayarak meslek edindirme kursları düzenledik. Maske, önlük ve tıbbi forma ürettik. Diğer projelerimiz arasında “Gerontolojik Hizmetler Birimi”, “Komşu Sepeti”, “Geriatrik Değerlendirme Formu”, “Yaşlılar İçin Yerinde Yaşlı Bakım Programı”, Alzheimer teşhisi konan vatandaşlar için “Anımsama Terapisi” ve Alzheimer Gündüz Bakımevi yer alıyor. Engelliler için hayata geçirdiğimiz projeler arasında “Engelli Koordinasyon Merkezi”, evde bakım ve sağlık hizmeti, yüzme kursu, “Hayata Dokunuyorum Görme Engelliler İnovatif Atölye Merkezi” bulunuyor. Çocuklar için “Dijital Eğitim Portalı” kurduk, kreşler ve gündüz bakımevleriyle “Bilim Evleri” açtık. “Çocuk Oyun Kitaplığı” kurduk, spor okulları açtık, yüzme kursları düzenledik. Şişli95 programını hayata geçirdik. “Oyunbüs” adlı oyun alanlarını hizmete sunduk. “Mahalle Evleri” yaptık. Belediyenin mahallede var olmasının en önemli aracı olan Mahalle Evleri’ni Şişli’de hayata geçirdik. Mahalle Evleri’nde 1.388 etkinlik yapıldı, bu etkinliklerden 10.214 vatandaş faydalandı. 167.000 vatandaşa ücretsiz tıbbi işlem uyguladık. Tıbbi tahlil ve tetkik, radyolojik görüntüleme, diş tedavisi, acil müdahale, hasta nakil hizmeti, sünnet, tıbbi malzeme ve medikal ürün desteğinde bulunduk. Psikolojik danışmanlık hizmeti verdik, psiko-eğitim çalışması yaptık.
Evlerdeki ambalaj atıklarını kaynağında topluyoruz. Visa tabanlı kartları 38.186 vatandaşa ulaştırdık. İşletme ve hanelerden 5.284 ton ambalaj atığı topladık. Çöplerdeki ambalaj atığı oranı %50 azaldı. Sosyal desteklerimizi Komşu Kart’a taşıdık, 2.468 ihtiyaç sahibi vatandaşa 3.173.700 TL ödedik. 545 esnafta ve 37 hastanede %50’ye varan indirim uyguladık. Sokak hayvanları için veteriner kliniklerinden destek aldık. Vatandaşlar dilerse biriken para puanlarını yıl sonunda öğrencilere burs olarak aktarabiliyor. İklim eylem planı hazırladık. Başkanlar Sözleşmesi’ni imzaladık, 2030 yılına kadar ilçemizdeki sera gazı emisyonunu %40 oranında azaltmayı taahhüt ettik. İstanbul’da asbest denetimi yapan yedi belediyeden biriyiz. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak 301 yapıyı denetledik, 24 ton asbestin binalarda kontrolsüz yayılmasını önledik. Muhtarlıklara, belediye yerleşkelerine, aile hekimliklerine ve gönüllü eczanelere 116 adet atık ilaç kutusu dağıttık. İSTAÇ’la anlaşma yaptık, atık ilaçların ücretsiz olarak bertaraf edilmesini sağlıyoruz. Sokak hayvanlarının beslenme, bakım, tedavi ve var olma hakları Şişli’de en ileri seviyede kabul görüyor. Sokak hayvanlarına 38.000 tıbbi işlem yaptık, 90 ton mama verdik, 400 kulübe armağan ettik.
“Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi” hazırladık, “Afet Portalı” kurduk, afet bilinçlendirme programları yaptık, 1.603 riskli binayı yıktık, kentsel yenilenmeyi hızlandırmak amacıyla KENTHAŞ’ı kurduk. İmar planlarını yeniliyoruz, plan ve mülkiyet sorununu çözüyoruz, koruma amaçlı imar planı hazırlıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’ni Güzelleştirme Derneği işbirliğiyle, sivil toplum finansmanıyla caddemizi yeniledik, Şişli’ye yeni bir kent meydanı kazandırdık. Toplamda 222.674 metrekare alanı belediyeye kazandırdık. Daha önce aylık 35.000 TL’ye kiraya verilen akaryakıt istasyonunu 32 milyon 940 bin TL bedelle on yıllığına kiraya verdik. 785 araçlık beş otoparkı geri aldık ve işletmeye başladık. Bilgi Üniversitesi’ne parseli 1 TL’den devredilen taşınmazları geri aldık.
İlçemize 2.621 metrekare yeşil alan kazandırdık. 69 parkı yeniledik. 29 okulun bahçe ve çevre düzenlemesini yaptık. 7.840 adet bitki ve ağaç diktik. “Bahçem ve Ben” projesini başlattık. Dolapdere, İncirli Dede ve Akar Caddeleri’nin altyapısını İSKİ’yle birlikte yeniledik. Mecidiyeköy, Meşrutiyet, Kuştepe Mahalleleri’nin yağmur suyu hatlarını yaptık. 125 cadde ve sokakta 30.000 ton asfalt, 25.000 metrekare kilit taş kullandık. Üreticilik ilkemiz doğrultusunda atıl durumdaki asfalt plentini revize ettik, Kemerburgaz’da faaliyete başlattık.
Şişli’nin tarihî, kültürel, sosyolojik yapısını ve karakterini koruyoruz. Taşınmaz kültürel varlıklardan en önemlilerinin aktarılması için “Şişli Gezi Rehberi Portalı”, “Rehber Kitap”, “Rota Haritası” hazırladık. Semt kitapları dizisine başladık. “Plak Festivali”, “İKSV Caz Festivali”, “Suç ve Ceza Filmleri Festivali”, “Edebiyatın Harikalar Diyarı Kitap Festivali”, “İlk ve Son Barış 100. Yılında Lozan Sergisi”, tiyatro, sinema gösterimleri, konserler, özel gün ve bayramlarda etkinlikler, kültür turları düzenledik. Komşum Gazetesi’ni çıkardık.
“Komşu Masa” aracılığıyla ayrıcalık, torpil ve aracı olmadan istek, öneri ve talepleri kayıt altına aldık, en geç 48 saat içinde dönüş yaptık. Uygulama kapsamında memnuniyet oranı %83’e ulaştı. “Benim Bütçem” adıyla katılımcı bütçe çalışmalarına başladık. Zorunlu giderler hariç faaliyet bütçemizin %52’sinin nereye harcanacağına mahallelerde karar verildi. Bu, Türkiye’de bir ilk. 2022 yılında katılımcı bütçe 113.324.950 TL olarak belirlendi.
Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
MUAMMER KESKİN: Her mahalleye bir kreş ve mahalle evi yapacağız. Gençler için inovasyon merkezi kuracağız. Kent meydanları oluşturacağız. Otopark sorununa çözüm bulacağız. Doğal afetlere ve depremlere hazırlık kapsamında “Acil Durum Yönetim Merkezi” kuracağız. Açtığımız İmar ve Mülkiyet Çözüm Ofisleri’nde katılımcılık ve şeffaflıkla kalıcı çözümler üreteceğiz. Yeşil binalara destek vereceğiz. Ekolojik yaşam parkı yapacağız. Kent belliği oluşturacağız. Çok sesli korolar festivaliyle çiçek festivali düzenleyeceğiz. Türkiye’de bir ilk olarak yerel yöneticilere Ulusal ve Bölgesel Paydaşlar Platformu tarafından verilen Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nı (ELoGE) alarak bugüne kadar yürüttüğümüz hizmetleri bir üst seviyeye taşıyacağız.
Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
MUAMMER KESKİN: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurulmasıyla birlikte merkezî hükümetin görev alanındaki bazı işlerin yerel yönetimlere devredilmesi ve mali kaynaklarının güçlendirilmesi bekleniyordu, ancak ilçe belediyelerinin seçimle iş başına gelen birimlerine yönelik yapılması planlanan değişiklikler, karar alma ve yasal düzenleme süreçlerindeki beklentileri karşılamadı. Orta vadeli programdaki tasarruf tedbirleri ve sıkı maliye politikası çerçevesinde ihalesi yapılmamış ve yapılmış ancak başlanmamış projelerin askıya alınmasına neden olan mali disiplin kararnameleriyle ilçenin ihtiyacına yönelik projelerin hayata geçirilmesi için gerekli finansmanın temininde sıkıntılar yaşanmaktadır.