"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Öndeş: “Tarımsal kalkınmaya önem veriyoruz”

  • 16 Mayıs 2022
Aydın Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
FUAT ÖNDEŞ: Pandemi, belediyecilik faaliyetlerini tekrar planlamamıza neden oldu. Halk sağlığına yönelik çalışmalara öncelik verdik, bir eylem planı yaptık. Okulları, camileri, kamu kurum ve kuruluşlarını, özel halk otobüslerini, taksileri, caddeleri ve sokakları dezenfekte ettik. Kendi imkânlarımızla dezenfeksiyon tüneli imal ettik, talep eden belediyelere de gönderdik. Vatandaşlara dezenfektan ve maske dağıttık. Esnafa toplam 200.000 TL nakdi yardımda bulunduk. Kısıtlamalar nedeniyle çalışamayan, ihtiyaç sahibi vatandaşların elektrik ve su faturalarını ödedik. Kira alacaklarımızı erteledik. Karantinada olan veya sokağa çıkma kısıtlaması bulunan vatandaşlar için Germencik Belediyesi Sosyal Ağı’nın ekipleriyle destek hattı oluşturduk, temel ihtiyaç malzemeleriyle ilaç alışverişlerini yaptık. YKS’ye girecek 296 öğrencinin sınav başvuru ücretini karşıladık, ücretsiz deneme sınavı hediye ettik. Sokağa çıkma kısıtlamalarında 12 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların doğum günlerini pastayla kutladık. Pandemi döneminde öncü birçok çalışmaya imza attık, vatandaşların sağlığını korumak için ekiplerimizle birlikte aralıksız çalıştık.

Tarımsal kalkınma bizim için oldukça önemli. Tarımsal zenginliği ve çeşitliliği korumak, üreticilere destek olmak amacıyla bir marka oluşturduk. Kurumsal kimliğiyle büyük beğeni toplayan İNYA’ya hayat verdik. Altı tarımsal kalkınma kooperatifinin işbirliğiyle kurduğumuz İNYA markasıyla incirin ve zeytinyağının pazarlanması, tanıtılması, ürünlerin gerçek değerine kavuşması için çalışmalar yaptık. Ulusal/uluslararası fuarlara katıldık, tarımsal üretime yönelik farkındalık oluşturduk. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’nun desteğiyle Selatin Organik Köy Pazarı Projesi’ni hayata geçirdik. Pazar sayesinde kadınlara istihdam imkânı sağladık. Kadın kooperatiflerinin kurulması için öncü olduk. Belediyemizin arazilerini üretime açtık, buğday ektik, belediyemize kaynak yarattık. Boş arazilerimizde yonca üretimi yaptık. Yem almakta zorlanan çiftçilere kooperatif aracılığıyla ucuz yem ulaştırdık.

Germencik Belediyesi Sosyal Ağı’nı (GESA) kurduk. Vatandaşlar arasında “Pembe Melekler” olarak bilinen GESA ekipleri pandemi döneminde vatandaşlara destek oldu. İhtiyaç sahibi vatandaşlara erzak, yakacak, ev eşyası, medikal malzeme desteğinde bulunduk. “Giyim Bankası” kurduk. Yaşlı ve hasta vatandaşlara evde kuaförlük hizmeti verdik. “Askıda Kurban”, “Askıda Ramazan Pidesi” uygulamalarıyla dayanışmayı büyüttük. “Hoş Geldin Bebek” projemizle yeni doğum yapan annelere 1-3 aylık bebekleri için temel ihtiyaç malzemelerinin yer aldığı çantalar hediye ettik.

Belediyeyi devraldığımızda önceki dönemden 40 milyon TL’ye yakın borçla karşılaştık. Açık, şeffaf ve disiplinli bir mali planlama yaptık, bu borcun 30 milyon TL’sini ödedik, icrayı, hacizleri ve ipotekleri kaldırdık, protokollerle borçları yapılandırdık. Kiracısı olduğumuz belediye binasını kamulaştırdık. Belediyemize yeni gelir kaynakları oluşturduk, güçlü bir mali sistem kurmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İlçemize sosyal alanlar (Şehit Görkem Akkuş Parkı, Magnesia Sosyal Tesisleri”, 100. Yıl Lozan Sosyal Tesisleri, İsmet İnönü Koşu Yolu, köylere düğün salonları, çocuk oyun parkları, OSB Sosyal Tesisleri, Bardakçı Kahvesi) kazandırdık. Atıl durumdaki işletmeleri yeniledik, hizmete açtık. İlçemiz genelinde koşu yolu, sosyal tesis, halı saha yapımına devam ediyoruz.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
FUAT ÖNDEŞ: İlçemizde huzuru tesis etmek için çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. İlçemizin tarihî, kültürel ve doğal zenginliğini tanıtmak, ilçemizi geliştirmek ve avantajlı bir konuma yerleştirmek amacıyla çalışacağız. Sosyal alanların sayısını artıracağız. Sosyal belediyecilikte öncü çalışmalara imza atacağız. Hedeflerimiz, ilçemizin güzelleştirmek, imar planlarını tamamlamak, sanayi bölgesi kurmak, kadın ve öğrenci dostu bir ilçe olmak.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
FUAT ÖNDEŞ: Organize Sera Bölgesi Projesi’nde siyasi engellemeyle karşılaştık. Türkiye’nin en aktif jeotermal bölgesi olan Germencik’te üreticilerin yararına olacak, tarımsal üretime farklı bir boyut kazandıracak, sürdürülebilir üretim modeli Organize Sera Bölgesi Projesi, fizibilite, projelendirme, finans planları hazır olmasına rağmen Tarım ve Orman Müdürlüğü Toprak Komisyonu’nda değerlendirmeye alınmadı, hatta konuyla ilgili tarafımıza bilgi bile verilmedi. Jeotermal enerjiyle ısıtılacak seralarda yüksek hacimli üretimle hem ilçemizin kaderini değiştirecektik hem de tarımsal üretime ihtiyaç duyulan bir dönemde önemli bir adım atacaktık. Belediyemize ait olan 170 dönümlük alan mera vasfında olmamasına rağmen valilik tarafından mera olarak gösterildi, belediyemize bırakılmadı. Vatandaşların hakkı olan arazi için başvurularımıza rağmen herhangi bir cevap ve bilgi alamıyoruz.


Önerilen Haberler