"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Söz verdiğimiz tüm projeleri hayata geçireceğiz”

  • 16 Mayıs 2022
Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
VAHAP SEÇER:
Ekonomik sorunların her geçen gün arttığı günümüzde sosyal destek çalışmalarımıza ve projelerimize ağırlık vererek vatandaşların yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz. Mersin’in özellikle dezavantajlı mahalleleri olarak sayabileceğimiz 30 ayrı noktasına kurduğumuz “Mahalle Mutfakları” sayesinde vatandaşlar üç çeşit yemeği 3.5 TL’ye yiyebiliyor. Yine tüm ilçelerimizde, dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallelerdeki ilkokul öğrencilerine üç yılda toplam 3 milyon 800 bin paket sütü ücretsiz dağıttık. İhtiyaç sahibi ailelere mahalle bakkalından alışveriş imkânı sağlayan, esnafa da güç veren “Halk Kart” uygulamamız sürüyor. 6-12 aylık bebekler için hazırladığımız, içinde mama, bebek bezi, şampuanın da olduğu “El Bebek Gül Bebek” adını verdiğimiz destek paketini ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Kış aylarında 80 ayrı noktaya ulaşan çorba ikramımızla vatandaşların içini ısıtıyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla önemli hizmetler verdiğimizi düşünüyorum. Üniversiteye ve LGS’ye hazırlık kurs merkezlerinde toplam 5.328 öğrenciye ücretsiz destek veriyoruz. Meslek edindirme merkezlerini, yükseköğrenim için öğrenci yurtlarını, lisans ve önlisans öğrencilerine yaptığımız maddi destekleri de sosyal hizmetlerimiz arasında sayabilirim.

Bir vizyon projesi olarak gördüğüm, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’le birlikte temelini attığımız metro ve raylı sistem projemizi ulaşımla ilgili çalışmalarımızda en üst sıraya yazabilirim. Miadını dolduran otobüslerin yerine CNG’li yeni otobüsler aldık. Bu yılın sonuna kadar gelecek olanlarla birlikte toplam 272 yeni otobüsle toplu taşıma filomuz, Türkiye’nin en genç filosuna dönüştü. Kentimize 91 kilometre bisiklet yolu kazandırdık. İçme suyu, kanalizasyon ve arıtma tesislerine yönelik yatırımlarımız da sürüyor.

Tarım, sosyal bir sektör. Üreten insanlara her daim destek olmak zorundayız. Bu anlayışla üç yılda 75 milyon TL bütçeyle çiftçilere ve üreticilere destek (fidan, fide, su borusu ve ekipman) veriyoruz.

Küçük aile işletmelerine yönelik başlattığımız ve bu yıl üçüncü yılını tamamladığımız “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim” projesinden de söz etmek isterim. Projemizle ilk iki yıl 120 yetiştiriciye toplam 3.000 küçükbaş hayvan ve ücretsiz yem dağıttık. İlk yıl dağıttığımız hayvanlar, üçüncü yılda yavru vermeye başladı, yavruları da yetiştiricilere verdik. Bu projemizde sadece hayvan dağıtmıyoruz, ücretsiz yem, aşı ve sağlık tarama desteği de sağlıyoruz. Bu çalışmalara devam edeceğiz. 100 kadın yetiştiriciye 10.000 kaz dağıttık. Üretimin her aşamasında destek olduğumuz, kalite standartlarımıza uygun şekilde verimli ortamda yetiştirdiğimiz kazlar, Mersin’den Kadın Kooperatifi sayesinde kadınların ekonomisine katkı sağladı. Projemiz devam ediyor.

Sanatı ve kültürü önemsiyorum. Kentimizdeki kültürel ve sanatsal etkinlikleri en üst noktaya çıkarıyoruz, etkinliklerin tüm kente yayılmasını sağlıyoruz. Tiyatro ve müzik başta olmak üzere birçok sanat dalında, kültürel gezilerden atölyelere, enstrüman ve dans kurslarından konserlere, kültür yayınlarının dağıtımından yarışmalara kadar pek çok alanda etkin çalışmalara imza atıyoruz. Yeniden yapılandırdığımız ve kadrosunu güçlendirdiğimiz Şehir Tiyatrosu’yla, Kent Orkestrası’yla, sanatçılarla kentimizin ve ülkemizin kültürel yaşamına katkıda bulunuyoruz.

Üç yıl önce belediyede %18 olan kadın personel oranını %23’e yükselttik. Türkiye’de bir ilk olan Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’ni kurduk. Hazırladığımız “Yerel Eşitlik Eylem Planı” sayesinde tüm hizmetlerimizi denetlenebilir ve izlenebilir hâle getirdik. Dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallelerde “Kadın ve Çocuk Atölyeleri” kurduk, kadınların kendi mahallelerinde sosyalleşmesine ve aile ekonomisine katkıda bulunmasına yardımcı olduk. “Evimiz Atölye” adını taşıyan projemizle kadınlara evlerinde verdiğimiz eğitimlerle kadınların evlerinden çalışarak gelir kazanmasının yolunu açtık. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek hal kompleksi içinde kreş hizmeti vermeye başladık. Her ilçemizde değişik zamanlarda kurduğumuz üretici kadın stantlarıyla kadınların el emeği ürünlerinin değerlendirilmesini sağladık.

Türkiye’nin en akıllı uygulaması olarak nitelendireceğim, tüm belediye hizmetlerine tek bir uygulama üzerinden ulaşılabilen TEKSİN uygulamasını devreye aldık. Vatandaşlar bu uygulama aracılığıyla talep ve önerilerini iletebiliyor. TEKSİN, belediyemizin ve iştiraklerimizin hizmetlerini tek noktada birleştiren Türkiye’nin en kapsamlı belediye uygulaması.

MESKİ bünyesinde SCADA’yı kurduk. Böylelikle ilçelerimizdeki su kaynaklarını, kuyuları, içme su depolarını, terfi istasyonlarını radyo ve GSM modemler aracılığıyla SCADA merkezinden 7/24 online izleyip, kayıt ve kontrol edebiliyoruz. Elde ettiğimiz verilerle kayıpları ve kaçağı büyük ölçüde engelliyoruz, arızaları anında tespit ediyoruz, su israfını önlüyoruz. Oluşturduğumuz DMA bölgeleriyle basıncı düşürerek hem enerjiye hem kazanca hem de işletme maliyetlerine katkıda bulunuyoruz. Kentimizdeki kanalizasyon arıtmalarını ve katlı kavşaklardaki yağmur suyı pompalarını kontrol ediyor, yönetiyoruz. MESKİ’nin kullandığı enerjiyi de enerji SCADA’sıyla takip ediyoruz.

Akıllı şehir uygulamalarının yanı sıra iklim kriziyle mücadele etmek ve doğayı korumak amacıyla önemli çalışmalar yapıyoruz. Ulusal/uluslararası kuruluşlarla yürütülen projeler, katı atıktan elektrik enerjisi üretimi, denetimlerle denizin ve canlıların korunması, hafriyat atıklarıyla, haşereyle mücadele, gençlerin ve çocukların bilinçlenmesi için birçok çalışma yapıyoruz. “Sürdürülebilir Atık Yönetimi Projesi” kapsamında temiz bir çevre oluşturmak için çöpten değer üreterek hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlıyoruz. Dokuz ayrı aktarma istasyonu aracılığıyla atıkları taşıyoruz, bertaraf edilen atıklardan elektrik üretiyoruz.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
VAHAP SEÇER:
Hedefimiz, söz verdiğimiz tüm projeleri hayata geçirmek ve rutin hizmetlerimizi en kaliteli şekilde yapmak.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
VAHAP SEÇER:
Bürokraside işlerimiz ne yazık ki hızlı ilerlemiyor. Belediye meclisimizin çoğunluğu Cumhur İttifakı’nda. Borçlanma yetkisinin verilmemesi, bürokraside Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin taleplerinin karşılanmaması en büyük engelleri oluşturuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tahsislerinde dahi gecikme yaşanması hizmetlerimizi sekteye uğratıyor.


Önerilen Haberler