"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tokat: “Vatandaş memnuniyetine odaklanıyoruz”

  • 16 Mayıs 2022
Muğla Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
MUHAMMET TOKAT:
Yatırım ve vatandaş memnuniyeti odaklı, Milas’ı hak ettiği yere taşıyacak hizmetler üretmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürdük. Pandemi süreci, planların değişmesine neden oldu. Yeni dönemi mevcut şartlara uygun olarak planladık, vatandaşların yanında olduk. Şunu net olarak ifade etmeliyim ki, pandemi döneminde belediyeler tarih yazdı. Merkezî yönetimin pandemiyle mücadelede yaşadığı aksaklıklara rağmen belediyeler kısıtlı bütçeleriyle büyük işlere imza attı. Biz de yaptığımız planlamalar doğrultusunda ilçemizin birçok yerinde hijyen noktaları oluşturduk, yüz binlerce maske dağıttık, ilçe merkezinde ve 132 mahallede gece-gündüz vatandaşların yanında olduk. Pandemi nedeniyle işini kaybeden, işyerlerini açamayan ve maddi zorluk yaşayan vatandaşları da unutmadık. Yardım talepleri doğrultusunda yüzlerce vatandaşa hem nakdi hem de ayni yardımda bulunduk. Bu süreçte vatandaşlara yaklaşık 700 bin TL’lik maddi destek verdik. Yiyecek, giyecek ve yakacak desteği sağladık. Alınan tedbirler doğrultusunda işyerlerini kapatmak zorunda kalan kiracılarımızdan kira almadık, kira sürelerini uzattık ve icra takiplerini askıya aldık. Kısıtlı bütçemiz ve personelimizle çalışmalarımıza devam ettik, kriz dönemini en iyi şekilde atlattık. Salgının etkilerinin bir nebze azalmasıyla birlikte vatandaşlara en iyi hizmeti ulaştırabilmek için önemli yatırımlar yaptık. Büyük ve küçük, çeşitli çap ve ebatta toplam 56 adet yeni araç ve iş makinesi aldık, Labranda Su Fabrikası’na yaklaşık 40 milyon TL’lik yatırım yaptık. Böylece hem hizmet kalitemizi artırdık hem de ekonomik kriz öncesinde yatırım yaparak milyonlarca liralık tasarruf ettik. Bu, en doğru ekonomik yatırım hamlelerimizden biri oldu.

Belediyemizin Fen İşleri Müdürlüğü, bu üç yıllık süreçte kısıtlı imkânlarına rağmen oldukça yoğun çalıştı. Son üç yılda Milas genelinde 100 kilometreye yakın asfalt çalışması yaptık. Altyapı ve üstyapı hizmetleri başta olmak üzere önemli hizmetleri hayata geçirdik. Doğalgaz çalışmalarına başladık. Doğalgaz çalışmalarını tamamladıktan sonra ilçemizin üstyapısını yenileyeceğiz, Avrupa standartlarında bir ilçede vatandaşlarla birlikte yaşamanın keyfini süreceğiz. Türkiye’de en fazla mahallesi olan ilçelerden biriyiz. 132 mahallemiz var. Tüm mahallelere eşit ve etkin hizmet götürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Büyükşehir Yasası’yla köylerin mahalleye dönüşmesinden sonra bize bağlı mahallelerdeki yol sorunlarını çözdük. Çocuk oyun parkı kurulmayan hiçbir mahalle kalmadı. Merkezde ve kırsalda çok güçlü bir belediyeyiz. Belediyemiz bünyesinde yeni kurduğumuz “Halk Kafe”ler aracılığıyla bu zor günlerde vatandaşlara ucuz ve kaliteli hizmet sunuyoruz.

Tarımsal üretim ve sürdürülebilir kırsal kalkınma için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurduk. Üretimi ve yerel kalkınmayı önceleyen bir anlayışımız var. Ekonomik kriz ve 2021 yangınları sonrasında üreticilere binlerce ton arpa, buğday ve yem desteğinde bulunduk, ürünleri elinde kalan üreticilerden değerinde satın aldığımız onlarca ton taze sebze ve meyveyi ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıttık. Köylülere halı ipi, arı üreticilerine tonlarca şeker, arı keki ve ambalaj desteği sağladık. Kadın kooperatifleri aracılığıyla kadınlara destek olduk.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
MUHAMMET TOKAT:
Gelecek dönemin ülkemiz için önemini biliyoruz. Bu kapsamda Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun vizyonuyla 2022 yılını “Yatırım Yılı” ilan ettik. “Milas İçin Aşkla” sloganıyla merkezde ve kırsal mahallelerde önemli yatırımlarımıza başlıyoruz. Projelerimiz arasında doğalgaz, üstyapı çalışmaları, “Organize Sanayi Bölgesi”, “İkinci El Otomobilciler Galerisi”, cemevi, yöresel ürünler satış alanı, “Kahvaltı Evi”, Baltalıkapı ve çevresi sokak sağlıklaştırması ve rehabilitasyonu, Esentepe mesire alanı,  Ören, Güllük, Kıyıkışlacık, Bafa, Selimiye, Beçin, Boğaziçi gibi önemli turizm bölgelerinde ve kırsal mahallelerde kıyı düzenlemeleri, yol çalışmaları, yeni parklar ve çok amaçlı sosyal alan düzenlemeleri yer alıyor.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
MUHAMMET TOKAT
: Tüm CHP’li belediyelerin yaşadığı sorunları ve sıkıntıları elbette biz de yaşıyoruz. Bölgemize yapılacak yatırımlar için merkezî hükümetten yeterli katkı, destek ve hizmet alamıyoruz. Yaşadığımız büyük yangınlar sonrasında da gerekli desteği alamadık. Bunlar yetmezmiş gibi, 150.000 kişilik nüfusa göre devletten pay alıyoruz, yaz mevsiminde 1 milyona yakın nüfusa hizmet ediyoruz. Özellikle muafiyetler ve kırsal bölgelerden alınamayan vergiler bizi zorluyor. Kırsal alanda olduğu için devasa işletme ve tesisler bir kuruş vergi ödemiyor. 18 mahalleden aldığımız vergiyle 132 mahalleye hizmet götürmeye çalışıyoruz. Sorunlarımız çözülmüyor, problemler katlanarak büyüyor. Bölgemiz kan kaybediyor, vatandaşların hak ettiği hizmeti merkezî yönetimden alamıyoruz. Bu olumsuzluklara rağmen vatandaşlara en iyi hizmeti sunabilmek amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Umudumuz, inancımız ve hedefimiz yeni bir Türkiye. Bunu hep birlikte başaracağız.


Önerilen Haberler