"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ataç: “Gençlere yönelik çalışmalara ağırlık vereceğiz”

  • 23 Mayıs 2022
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
AHMET ATAÇ
: Çocukların eğitimini önemsiyoruz. Bu anlayışla ilçemizdeki kreşlerin sayısını artırdık. 3-5 yaş arası çocukların yararlandığı oyun gruplarını ilçemizin birçok noktasında hizmete sunduk. 2010 yılında 23 Nisan Çocuk Sanat ve Kültür Merkezi’nde 3-4 yaş arası çocuklara oyun grubu eğitimi vermeye başladık. Oyun grupları eğitimleri bölge genelinde 10 merkezde veriliyor. Bugüne 11.150 çocuğa oyun grubu eğitimi verdik. 2021 yılında açtığımız Canan-Şükran Şeker Erken Çocukluk Eğitim Merkezi’nde dört tane çocuk sanat merkezini, dört tane okul öncesi eğitim merkezini ve iki tane erken çocukluk eğitim merkezini vatandaşların hizmetine sunduk. 2020-2021 yılında 1.031 çocuğa eğitim verdik. Türkiye genelinde 3-4 yaş arası çocukların eğitim alma oranı %11 iken, Tepebaşı bölgesinde bu oranı %25’e yükselterek Türkiye ortalamasının üzerine çıktık. Bunu eşitlikçi ve yaygın hizmet anlayışımızla sağlıyoruz.

Treptow-Köpenick Belediyesi işbirliğiyle Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi’ni hizmete açtık, merkezdeki ücretsiz eğitim çalışmaları sürüyor. Merkezde gençlerin, toplumun her kesiminden vatandaşların ve mültecilerin yararlanacağı eğitimler veriliyor. Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi, iş kurma girişimlerini destekliyor, teşvik ediyor ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasına katkıda bulunuyor. Üniversite kenti Eskişehir’de birçok çalışma yapıyoruz. Kentimizin üç farklı yerinde kurulan gençlik merkezleri gençlerin vazgeçilmezi oldu. Merkezlerde gençler için eğitimler ve sosyal etkinlikler düzenleniyor, gençlerin gelişimine katkıda bulunuluyor. Yılda 40.000’den fazla genç merkezlerden yararlanıyor. Gençlere Japoncadan Latin danslarına, kemandan işaret diline kadar birçok alanda ücretsiz eğitim fırsatı sunuyoruz, sabah çorbası ikramında bulunuyoruz.

Engelliler Montaj Atölyesi kurduk. Atölye sayesinde engelli vatandaşlar öğreniyor, üretiyor, istihdam ediliyor. Melih Savaş Yaşam Köyü’ndeki İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi’nde çalışmaya başlayan engelli vatandaşlar üretmeye ve imkân verildiğinde ne kadar başarılı olduklarını göstermeye devam ediyor. Engelli vatandaşlar, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan gelen demonte parçaları birleştirerek hem fiziksel becerilerini geliştiriyor hem de sosyal yaşama dahil oluyor. İŞKUR tarafından desteklenen projeler kapsamında verdiğimiz eğitimlere katılan 45 özel bireyden 22’si iş hayatına katıldı. Özel bireylerin iki merkezde 2014 yılından bu yana montajını yaptıkları demonte parça sayısı yaklaşık 11 milyona ulaştı. Özel bireylerin her biri Eskişehir’in de gurur kaynağı.

2013 yılında Şirintepe Mahallesi’nde hizmete sunduğumuz Şirintepe Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde bugüne kadar 69.000 çocuğa sağlık taraması yaptık. Merkez sadece Tepebaşı’nda değil, Eskişehir’de de örnek gösteriliyor, sunulan hizmet sayesinde çocuklar sağlıklı dişlere sahip oluyor. Bu koruyucu hekimlik uygulaması aynı zamanda sosyal belediyecilik örneği.

2009 yılında belediyemizin hizmet binasının enerji giderlerinin fazlalığı dikkatimizi çekti. Hizmet binasını kışın ısıtmak, yazın soğutmak maliyetliydi ve zordu. Birçok cephe camdandı. İlgili sözleşmeye baktık, özellikli cam kullanılması gerekirken niteliksiz cam kullanılmış. Birkaç üniversiteye ve enerjiyle ilgilenen gruplara enerji simülasyonları yaptırdık. 2011 yılında BEBKA’nın hibe projesine katıldık, 400.000 TL’lik hibe kazandık. 100.000 TL de eş finans sağlayarak 400 paneli belediyemizin hizmet binasının çatısına yerleştirdik. Montaj bitince elektrik dağıtım şirketi kendi şebekesine bağlanmasını istedi. Hafta içi şirketin enerjisini alıyoruz, hafta sonu da kendi enerjimizi şirkete veriyoruz. Böylelikle %20 oranında tasarruf etmeye başladık. Ürettiği elektrik dağıtım şirketinin şebekesine bağlanan ilk belediye olduk. 400 panel yaklaşık 95 kW enerji sağlıyordu. 2013 yılında Avrupa Parlamentosu’nun Başkanlar Sözleşmesi’ni imzaladık. Sözleşme kapsamında 2020 yılına kadar karbon ayak izinin %23 oranında azaltılması taahhüt edildi. Taahhütle birlikte enerji eylem planı hazırlamanız gerekiyordu. Planı gönderdik, gönderdiğimiz plan birkaç ay sonra onaylandı. Bu konuda deneyim kazanmaya başladık, 2014 yılında Remourban Projesi’yle hibe almaya hak kazandık

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
AHMET ATAÇ:
Gençlerin sorunlarına eğilmek, onları ilçe yönetimine daha fazla dahil etmek istiyoruz. Ekoloji ve iklim hakkında yol katettiğimiz çalışmalarımız var, bu kapsamda önemli çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
AHMET ATAÇ
: Bu konuda hemşerilerimin de hakkını teslim etmeliyim. Eskişehirliler, insana verilen değeri fark ediyor, bunu takdir ediyor, karşılığında destek oluyor. Hemşerilerimizle uzun yıllara dayanan samimiyetimiz var. Bu sayede başarılı çalışmalar yaptık, uluslararası düzeyde ses getiren projeler ürettik.  Hemşerilerimiz, kaliteli hizmetin eşit dağılmasından ve toplumun her kesime ulaşmasından oldukça memnun. Siyasi görüş fark etmeksizin herkes başarıyı görüyor, bizi tanıdıkça, hizmetlerimizi gördükçe bize verilen destek artıyor.


Önerilen Haberler