"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ergin: “Turizme katkıda bulunacağız”

  • 23 Mayıs 2022
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
MESUT ERGİN
: Kurumsallaşmayı ve mali disiplini sağladığınızda hedeflerinize ulaşmaya başlıyorsunuz. Bu konuya başta değinmemin nedeni, paranız yoksa bir projeyi hayata geçirme şansınızın olmayacağı gerçeğini vurgulamak. Biz, bütçe hedefini tutturduk. Bütçemiz üç yıl içinde neredeyse iki katına çıktı. Ödemelerin dengesini koruyarak projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Belediyemizin yeni binasını fon kullanmadan, öz kaynaklarımızla inşa ettik. Cunda Adası’ndaki hizmet binasını da tamamlamak üzereyiz. Yol çalışmalarını da tamamladık.  Cihan Şişman’ın desteğiyle yapılan yaşlı bakımevinin iç mekân tasarımının masrafını ve ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Bir proje hakkında düşünmek ve projeyi hayata geçirmek vizyonla, sahiplenmeyle ilgili. Ayvalık’ta yaşayanlar bilir, “Şu Cennet Tepesi’nde bir mekân olsa da, gidip otursak, bir çay içsek,” derdik, bunu sağladık. Amfi tiyatro yıllardır Ayvalık’ın buluşma noktalarından biriydi. Atıl durumdaki tiyatroyu düzenledik, Ayvalık’a kazandırdık. Altınova pazaryerinin ihale hazırlıklarına başladık. Mezbaha bölgesinde inşaatı devam eden binaya temizlik hizmetlerini taşıyacağız. Yeni Mahalle’de yaşayan vatandaşlar kokuya ve gürültüye maruz kalmayacak. Eski binaya mahalle evi, kreş ve taziye evi yapmayı planlıyoruz.
 
Akıllı Kent Projesi’ni tamamlayacağız. İki yıllık çalışmayla milyonlarca evrak arşivlenecek ve Ayvalık’ın dijital belleği oluşturulacak. Vatandaşlar birçok veriye online ulaşacak. Yeldeğirmenlerinde kazı çalışmaları yaptık, rekonstrüksiyon çalışmalarını tamamlayacağız. Geçmişte ekşi su denilen, zeytin aralarından hat çekilerek Rumlar zamanında kurulan çeşmeler cumhuriyet yıllarında da kullanılmış, ancak hatlar patlayınca şebeke suyu bağlanmış. Yaklaşık 10 kilometrelik kazı çalışmasıyla kaynak suyunu yeniden çeşmelere bağladık. Kadınları güçlendirmek ve üretim yapmaya teşvik etmek için kooperatifler aracılığıyla kadınlara destek oluyoruz. Ankara Sanat Tiyatrosu’yla birlikte Kadın Oyunları Festivali düzenliyoruz. Beşinci mahalle evini açmak üzereyiz. Kadınlara her alanda destek veriyoruz. Yeni doğum yapan kadınları ziyaret ediyoruz, “Hoş Geldin Bebek” projesi kapsamında annelerle görüşüyoruz, kadın istihdamına önem veriyoruz.

Esnafın ve vatandaşların her zaman yanındayız. “Kara Kış Destek Paketi” için bütçe oluşturduk. Mahalleleri ziyaret ederek vatandaşların ihtiyaçlarını sorduk. 800 aileye 1.000 TL yardımda bulunduk. Pandemi sürecinde zorluk yaşayan esnafa da 1.000’er TL verdik. 110 öğrenciye her ay 400 TL’lik burs desteği veriyoruz.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
MESUT ERGİN:
21 Mayıs 2021’de yaşanan afette yüzlerce tekne battı, 100 milyon TL’lik hasar oldu. Göreve geldiğimizde yanaşma yerlerinin yapılması için girişimde bulunmuştuk. Bu facianın ardından iki yanaşma yeri yapılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gerekli çalışmaları başlattı. Yıllarca özel sektör tarafından işletilen, aylık 35 TL’lik sembolik ödemeyi bile yapmayan firmadan teslim alınan çekek yeriyle ilgili düzenleme çalışmalarını projelendiriyoruz. Alana hem çekek yeri hem marina yapmayı planlıyoruz. Necdet Bezmen’in koleksiyonunun sergileneceği Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni yakın zamanda açmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl, mübadelenin 100. yılı için kurulacak komisyonla müze çalışmalarını başlatacağız. Ayvalık’ı ziyaret eden misafirlerin ilçemizi daha iyi tanıması için iki rota oluşturacağız, projeye başladık. Oluşturulacak rotalar aracılığıyla ilçemizin önemli noktaları ve yapıları ziyaret edilebilecek. Yapıların üzerindeki karekodlarla yapının orijinal görüntüsünü ve bilgisi görüntülenebilecek. Yönlendirme unsuru olarak sarı kaldırım taşları kullanılacak. Bu sayede rota rahatlıkla gezilebilecek.

Ayvalık’a has ürünlerin coğrafi işaret çalışmaları devam ediyor. Bu sayede turizme ve ilçe ekonomisine katkıda bulunacağız. Ayvalık tostu ve lor tatlısı için araştırmalar yaptık, projeler hazırladık, dosyaları tamamladık, başvuru yaptık. Ayvalık’ın tescillenmemiş birçok yerel lezzeti var. Bunlar için de çalışmalarımız devam edecek.

Küçükköy Belediye Başkanlığı döneminde Sarımsaklı’nın ve Küçükköy’ün imar projelerini revize ettik, ihalesini yaptık, ekip arkadaşlarımız çalışmaya başladı. Şu an revizyon plan çalışmaları devam ediyor. Revizyon planıyla Sarımsaklı’yı kurtarabileceğimizi veya Sarımsaklı’ya katkıda bulunabileceğimizi düşünüyorum. Bu çalışma beş yıl bekledi, biz tamamlayacağız. Revizyon çalışması sit incelemeleri nedeniyle bekliyor. Sit çalışmaları ve planlama tamamlandığında konuyu belediye meclisinin gündemine getireceğiz.

Belediyemize ait yaklaşık 20 dönüm alanda modern ve ruhsatlı bir barınak yapmak istiyoruz. Çünkü Ayvalık’taki mevcut barınak sit alanı üzerine kurulduğu ve arazide tarihî bir yeldeğirmeninin kalıntısına rastlandığı için barınağın ruhsatlandırılma ihtimali yok. Ayrıca mama makinesi projesi üzerinde çalışıyoruz. Projenin ön görüşmeleri yapıldı, numuneler test edildi. Mama makinesi projesi hayata geçtiğinde büyük oranda tasarruf edeceğiz. Geçen yıl bütçenin 1 milyon TL’sini mamaya harcadık. Daha fazla sayıda sokak hayvanını besleyeceğiz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
MESUT ERGİN:
Belediyemizin siyasi yapısı nedeniyle yeterli desteği alamadığımızı düşünüyorum.


Önerilen Haberler