"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gül: “Adalara sahip çıkacağız”

  • 23 Mayıs 2022
Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
ERDEM GÜL:
1995 yılında İller Bankası projesiyle yapıldığı hâlde İmar Kanunu’nda yer alan, yapımından itibaren beş yıl içinde iskan başvurusu yapılması gerektiği için iskansız olan, statik açıdan projeye uygun olmayan ve 2020 yılının Ağustos ayında riskli olduğu tespit edilen belediye binasının yıkım, proje ve yapım işleri için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle görüşmelere ve toplantılara başladık. Proje alanının özellikleri ve tasarım ana kararları detaylandırıldı, zemin etüt çalışmaları yapıldı. Proje, bodrum, zemin, asma, birinci ve ikinci katla çatı katını kapsayacak şekilde tasarlandı. Binanın yanındaki tescilli parsel nedeniyle yan cephe için üç farklı uygulama önerisi geliştirildi. 2021 yılının Temmuz ayında belediye meclis toplantısında meclis üyelerine ve vatandaşlara projeyi tanıttık. Kurul gündeminde proje onaylandı.

Sokak hayvanlarının tedavisi ve bakımı için veterinerlik hizmet binası yapımına başladık. Yaralı ve hasta sokak hayvanlarının hijyenik, modern bir ortamda tedavi edilmesi amacıyla oluşturulacak 110 metrekarelik alanda modern ameliyathane, yoğun bakım ünitesi, müşahede odaları, ameliyat sonrası bakım bölümleri yer alacak. Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin 2022 yılı yaz döneminde tamamlanması hedefleniyor.

Demokratik, katılımcı, sosyal ve şeffaf belediyeciliğin bir göstergesi olarak her ay bir başka adada, açık alanda halk toplantıları yapıyoruz. Toplantılarda esnafla ve vatandaşlarla birlikte Adalar’ın geleceğine yön verecek, ticaret hacmini artıracak konuları görüşüyoruz, dilek, istek, öneri ve eleştirileri dinliyoruz, sorunları belirliyoruz ve çözüm önerileri geliştiriyoruz. Bu sayede vatandaşların yönetime katılmasını sağlıyoruz.

Parkları yeniledik. Parklardaki oyun alanı tabanlarının bazılarını kauçuk tabanla kapladık. oyun alanından yararlanan çocukların oyun sırasında zarar görmesini engelledik. Oyun alanı oyuncaklarını yeniden düzenledik, her vatandaşın yararlanması için yeni spor aletlerinin montajını tamamladık.

Her yıl Yusuf Alkan Futbol Turnuvası düzenliyoruz, 15-65 yaş arasındaki futbolseverlerin buluşması sağlıyoruz. Turnuva sayesinde gençler, futbolseverler tanışıyor, iletişim kuruyor, birlikte spor yapıyor, vatandaşlar da keyifli vakit geçiriyor. Ayrıca koşu, bisiklet, macera yarışlarıyla masa tenisi turnuvası düzenliyoruz.

“Yaşam Portalı” uygulamasını hayata geçirdik. Portal aracılığıyla Adalar’da yaşayan, Adalar’ı ziyarete gelen vatandaşlara yardımcı oluyoruz, ilçemizi tanıtıyoruz, belediye hizmetleriyle, etkinliklerle, hava durumuyla ilgili güncel bilgi paylaşıyoruz, işletmelerin kendilerini tanıtmasına olanak tanıyoruz, ilçemizin ticari açıdan gelişmesine katkıda bulunuyoruz.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
ERDEM GÜL
: Plansız Ada istemiyoruz, adalarımıza sahip çıkacağız. Betonlaşmaya karşı duracağız. Adaların birer Yassıada olmasına izin vermeyeceğiz. Öncelikle 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli koruma amaçlı planların onaylanmasını sağlayacağız. Tarihî yapıların korunması ve restorasyonu için çözümler üreteceğiz. Nitelikli turizmi geliştireceğiz. Çöpten enerji üreteceğiz. Kooperatiflerin sayısını artıracağız. Başlattığımız festivallerle (sinema, kitap, mimoza, lavanta vb.) kültürü ve sanatı geliştireceğiz. Resim, sinema ve heykel atölyeleri, edebiyat ve tiyatro festivalleri, gurme buluşmaları, her adaya bir açık hava sineması gibi projelerle etkin bir sanat ve kültür ortamı yaratacağız. Adalar’ı İstanbul'un önemli bir kültür ve sanat merkezi yapacağız.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
ERDEM GÜL:
2021 yılında adaları ilgilendiren en önemli konulardan biri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Marmara Denizi’ni “Özel Çevre Koruma Alanı” ilan etmesi oldu. Hepimizin bildiği gibi, adaların tamamı sit alanı. Ama buna rağmen geçmişte 1/5.000’lik planları iptal edildiği için uzun süredir imar planı olmayan bir ilçeyiz. Bu dönemde hazırlanan 1/5.000’lik imar planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinden geçtikten sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayına gidecekti. Bu kararla, “Sen bunu da yapamazsın,” anlayışıyla yerel yönetimlerin yetkileri elinden alınmak isteniyor.  Katılımcı demokrasinin en önemli kurumlarından biri olan yerel yönetimlerin ve o ilçede yaşayan vatandaşların haklarını göz önünde tutarak yasal süreci takip edeceğiz. Belediye ek hizmet binasında, etkinlik alanı olarak kullandığımız parselde ve veterinerlik hizmet alanı kurmaya çalıştığımız alanda devlet eliyle tahliye kararı verildi, tarafımıza yazılar tebliğ edildi, konu hakkında yasal süreç başlatıldı. Kaymakamlık tahliye yazısına idari yargı yürütmenin durdurulması kararı verdi. Emeğin sömürülmediği, haksızlığın ve eşitsizliğin olmadığı, aydınlık, adil ve güzel günleri umut ediyoruz.


Önerilen Haberler