"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gümüş: “Kültürel mirasa sahip çıkacağız”

  • 23 Mayıs 2022
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
BAHATTİN GÜMÜŞ:
“Menteşe’yi Birlikte Yöneteceğiz” sloganıyla yola çıktık. Klasik belediyecilik hizmetlerinin ötesine geçtik, tüm vatandaşları yönetim sürecine dahil ettik. Sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odası temsilcileriyle, muhtarlarla, vatandaşlarla işbirliği yaptık, Menteşe’yi Türkiye’nin yaşanabilir ilçelerinden biri yapmayı hedefledik, yeni nesil belediyecilik anlayışını benimsedik. Yerli üretimi artırıyoruz, üreticiye destek oluyoruz, dayanışmayı ve yardımlaşmayı büyütüyoruz. Vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmek için özveriyle çalışıyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin (CEMR) Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’nı imzaladık. İlçemizde kadınların özgür ve güvenli yaşaması için bütün imkânlarımızı kullanacağız.

Pandemi sürecinde hizmetlerimize ara vermeden devam ettik. İlçe genelini ve kamusal alanları dezenfekte ettik. İhtiyaç sahibi vatandaşlarla 65 yaş üstü vatandaşlara, yerel müzisyenlere ve sanatçılara, eğitimden uzak kalan çocuklara, dezavantajlı gruplara maddi-manevi destek olduk, yemek ulaştırdık. Kiracımız olan esnafa ve üreticiye kira desteği verdik. İhtiyaç sahibi vatandaşlara destek olmak amacıyla “Kara Kış Destek Paketi” uygulamasını başlattık. Kötekli Mahallesi’nde “Gençlik Merkezi” açtık.

Pandemi sürecinde yerli üretimin önemi daha iyi anlaşıldı. Ata tohumlarına sahip çıktık, belediyemize ait tarım arazilerinde üretim çalışmalarına başladık. Ata tohumlarından ürettiğimiz domatesi, biberi, soğanı, buğdayı ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırdık, üreticilere yerli tohum ve fide desteğinde bulunduk. Zeytinyağı ürettik, ihtiyaç sahibi vatandaşlarla paylaştık. Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle “İpekböcekçiliğini İyileştirme, Geliştirme ve Sürdürülebilirliğini Sağlama Protokolü” imzaladık, Bayır Mahallesi’nde ipekböcekçi yetiştiriciliğine başladık. Genç üreticilerle kadın üreticilere destek olduk.

Perşembe Pazarı’nı yeniledik, modern ve çağdaş bir görünüme kavuşturduk. Kızıldağ’daki mesire alanını yeniledik. 84.000 metrekarelik alanda restoran, piknik bölümleri, yeni nesil oyun grupları yer alıyor. Mesire alanı kısa sürede hizmete sunulacak. Karabağlar Yaylası’ndaki tarihî Narlı Kahvesi’ni restore ettik, kültür turizmine kazandırdık. Restorasyon çalışmasıyla Tarihi Kentler Birliği’nin başarı ödülüne layık görüldük. Kurşunlu Camisi’nin önünü düzenledik, İnsan Hakları Parkı’nda peyzaj ve meydan düzenleme çalışması yaptık. Başarılı restorasyon çalışmamızla Prof. Dr. Raci Bademli Özendirme Ödülü’nü aldık.

Menteşe mutfak kültürünü gelecek nesillere aktarmak, ilçemizin gastronomi potansiyelini turizme entegre etmek, yeme-içme ve kültür turizmini canlandırmak amacıyla tarihî Saburhane Meydanı’ndaki şaraphane binasında Menteşe Mutfak Kültürü Atölyesi’ni ve semt pazarını hizmete açtık. “Evde Üret, Pazarda Sat” sloganıyla hayata geçirdiğimiz proje sayesinde Saburhane yerleşkesinde perşembe ve pazar günleri kurulan stantlarda kadınların ürettiği ürünlerin satılmasını sağladık.  Projeyle kadınlara ekonomik açıdan destek olduk, kültür turizmi için merkez oluşturduk.  Zeybek Sineması’yla Ahmet Zeybek Kültür ve Sanat Merkezi’ni yeniledik. Gençlerin ve çocukların sporu yaşam biçimi hâline getirmesi, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemesi için Ali Fuat Özge Spor Kompleksi’ni hizmete açtık, spora ve sporculara destek olmayı amaçladık.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
BAHATTİN GÜMÜŞ
: Cumhuriyetin ikinci yüzyılında çağdaş, modern, erişilebilir yeni nesil belediyecilik anlayışıyla ilçemizi geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Bu kapsamda “Tarım Birimi” kurduk, yerli üretim çalışmalarımızı geliştireceğiz, üreticiye desteğimizi artıracağız, ilçemizi sağlıklı gıdanın merkezi yapmak için çalışacağız. Restorasyon çalışmalarımızla kültürel mirasa sahip çıkacağız, bu mirası gelecek nesillere aktaracağız Çocuklara, gençlere, kadınlara ve dezavantajlı gruplara yönelik yeni projeler üreteceğiz, onların ilçe yönetiminde yer almasını sağlayacağız. Belediyemiz bünyesindeki tiyatroyla sahne sanatlarını geliştireceğiz, kültür-sanat etkinliklerini artıracağız. Doğal, tarihî ve kültürel zenginliğiyle, geleneksel mutfak kültürüyle kendine has bir yaşam kültürü olan ilçemizin turizmini geliştireceğiz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
BAHATTİN GÜMÜŞ:
Yeni nesil belediyecilik anlayışında yerel yönetimlerin görevleri ve sorumlulukları arttı. Bu nedenle yerel yönetim politikalarının geliştirilmesi, yerel yönetimlerin yetkilerinin ve finansal kaynaklarının güçlendirilmesi, vatandaşların yönetime dahil edilmesi gerekiyor. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’yla kurulan genç bir belediyeyiz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi nedeniyle göç alan bir ilçeyiz. Kaynaklarımız ve yetki alanlarımız sınırlı. Genel bütçeden, hazineden, emlak vergilerinden, ulaşımdan aktarılan paylar yeniden düzenlenmeli. 6360 sayılı yasa gözden geçirilmeli. Mevcut durumda ilçe belediyelerinin eli kolu bağlı. CHP’li belediye olunca bunun etkisini daha fazla hissediyorsunuz, merkezî yönetimden destek alamıyorsunuz. İş makinesi ve araç temini için Belediyeler Birliği’ne ilettiğimiz taleplerin hiçbirine cevap verilmedi. Her yıl iki kez hibe desteği başvurusunda bulunuyoruz, yanıt alamıyoruz. Ulusal/uluslararası organizasyonlar veya teknik geziler hakkında tarafımıza bilgi verilmediği gibi, davet de edilmiyoruz. Her belediyeye adil ve eşit yaklaşılmalı. Şu an böyle bir yaklaşım söz konusu değil.


Önerilen Haberler