"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Hançerli: “Avcılar 2029 vizyonundan vazgeçmeyeceğiz”

  • 23 Mayıs 2022
Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
TURAN HANÇERLİ:
Avcılar’ı hak ettiği noktaya taşımak için “Avcılar 2029” vizyonuyla çalışıyoruz. Avcılar’ı şeffaf, demokratik, katılımcı, sosyal ve dayanışmacı belediyecilik anlayışıyla yöneteceğimize dair söz vermiştik. Bu anlayışla çalışmaya başladık.

Göreve gelir gelmez, depreme dayanıklı bir ilçe inşa etmek amacıyla “Hayat Kurtarma” hareketi başlattık. Riskli yapıların karnesini çıkardık. Türkiye’ye örnek olacak Kentsel Dönüşümde Avcılar Modeli’yle bugüne kadar 1624 binada 15.946 bağımsız bölümü dönüştürdük, 54.000’den fazla vatandaşın hayatını kurtardık. Yeşilkent ve Tahtakale Mahalleleri’nde kırk yıldır çözülemeyen imar sorununu çözdük.  Yeşilkent Mahallesi için vatandaşlarla birlikte hazırladığımız 1/5.000’lik nazım imar planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde oybirliğiyle kabul edildi. AVBEL adlı kentsel yenileme projelerinde süreci ve sahadaki uygulamaları denetleyen, mülk sahiplerini kentsel dönüşüm hakkında bilgilendiren, kat malikleriyle müteahhitler arasındaki uzlaşmayı yöneten proje yönetim ve danışmanlık şirketi kurduk.

Spor kursları (futbol, karate, badminton, halter) açtık. Avcılar Belediyesi Spor Kulübü katıldığı müsabakalardaki başarısıyla gurur kaynağımız oldu. Gençlerin yaratıcı fikirlerini desteklemek amacıyla Çözüm ve İnovasyon Merkezi’ni hizmete açtık. Barış Manço Kültür Merkezi’ni yeniledik. Dijital kütüphane uygulamasını başlattık. Türkiye’de ilk kez aynı anda binlerce kitaba ücretsiz olarak ulaşılmasını sağladık. 55.000’i öğrenci olmak üzere toplam 71.000 kullanıcıya ulaşan “Oku Avcılar” hizmetimiz, Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde “Akıllı Şehir Uygulamaları” kategorisinde ödül aldı.  Yaklaşık 43.000 kursiyere (yetişkin ve çocuk) kültür-sanat kursları verdik, kurslarımız devam ediyor. 93 konser, 219 tiyatro gösterisi düzenledik, değerli sanatçılara ev sahipliği yaptık. Kadınları her alanda bilgilendirmek, desteklemek, şiddete uğrayan ve uğrama riski taşıyan kadınlara hukuksal ve psikolojik danışmanlık hizmeti vermek amacıyla Kadın Danışma Merkezi’ni kurduk. Her mahalleye çocuk evi kurma sözümüzü tuttuk, Firuzköy Mahallesi’nde projeye başladık. Bu sayede çocukların gelişimine katkıda bulunacağız.

İhtiyaç sahibi vatandaşların yanında olduk. 2021 yılında 32.431, göreve geldiğimiz günden bu yana 100.000’in üzerinde vatandaşa destek verdik. Koruyucu ve çok yönlü sağlık hizmetleriyle 16.533 vatandaşa yardımcı olduk. Engelli vatandaşların ve ailelerinin hayatını kolaylaştırmak, onları sosyal hayata dahil etmek amacıyla Gülten Nakipoğlu Engelli Yaşam Merkezi’ni hizmete sunduk. İstihdama yönelik projeler başlattık. İlçemizde işgücü piyasasının nabzını tutarak işverenlere ve iş arayanlara büyük ölçüde kolaylık sağladık, binlerce vatandaşa istihdam olanağı sunduk.
                                                                                                             
Havayı kirletmemek için ilçemizde mangal ve barbekü yapmayı yasakladık. Yeşil alanları artırdık. Yeşilkent ve Tahtakale Mahalleleri’ne altı tane park yaptık. 2020 yılında başlattığımız kampanyalar sayesinde binlerce ton ambalaj atığını, bitkisel atık yağı, elektronik atığıyla tekstil atığını geri dönüşüme ve ülke ekonomisine kazandırdık. Kazdağları’nda hafriyat altında kalarak yok olma tehlikesi yaşayan asırlık zeytin ağaçlarını ilçemizin dört bir yanına diktik. Doğaya verdiğimiz zararı azaltmak, tüm canlıların yaşam hakkını koruyabilmek için Avcılar’ın karbon salımını 2029 yılına kadar %40 oranında düşüreceğimize dair söz verdik.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
TURAN HANÇERLİ:
“Avcılar 2029” vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 1999 depremiyle değerini kaybeden Avcılar’ı ayağa kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz. “Avcılar 2029”, farklı alanlardaki sorunlara çözüm önerileri sunuyor. 2029 yılına kadar karbon emisyonunu %40 oranında azaltma sözü verdik. Paris Başkanlar Sözleşmesi 2030 yılına kadar bu sözü tutmamızı beklerken, bu süreyi bir yıl öne çektik.  “Avcılar 2029” vizyonuyla ilçemizde engelleri ortadan kaldırıyoruz. Prestij caddelerinde başlattığımız yenileme çalışmalarıyla Avcılar’ı engelli vatandaşların kullanımına uygun hâle getiriyoruz.      
Gençlerin yeni buluşma noktası olacak yeni bir merkezi daha Avcılar’a kazandırıyoruz. Belediyemizin merkez binası başta olmak üzere birçok mülkün tapusunu aldık. Afete karşı güvenli olmayan belediye binasını yıktık. Yakın zamanda çevreye duyarlı ve akıllı bir belediye binası inşa edeceğiz. İlçemizi erişilebilir kılmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle ortak projeler üzerinde çalışıyoruz. Sahili ve meydanı araç/yaya trafiğine uygun hâle getireceğiz. İki yeni müze için çalışmalara başladık. Mübadele Müzesi’yle Balıkçılık Müzesi Avcılar’ın belleği olacak. Mustafa Kemalpaşa ve Üniversite Mahalleleri’nde Erişilebilir Yayalaştırma Projesi’ni hayata geçireceğiz. Her alanda örnek projeler yaptık, projelerimize devam edeceğiz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
TURAN HANÇERLİ:
Siyasi engellemelerle karşılaşıyoruz, ancak kararlılıkla, çalışkanlıkla, inatla bu engelleri aşıyoruz. Vatandaşların haklarını sonuna kadar savunuyoruz. Binalarını yenilemek isteyen, hak kaybına uğrayan vatandaşlar için günlerce oturma eylemi yapmıştım. Haklı mücadelemizi kazandık. Vatandaşlar için her zorlukla mücadele etmeye devam edeceğiz.


Önerilen Haberler