"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri

  • 23 Mayıs 2022
SODEMSEN İdari ve Mali İşler Müdürü Ata Alkan Mesleki Yeterlilik Belgeleri üzerine yazdı.

MYK mesleki yeterlilik belgeleri, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının yetkileri kapsamındaki ulusal yeterlilikte tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgelerdir.
 
MYK mesleki yeterlilik belgeleri yalnızca Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş ve uluslararası personel belgelendirme standardına göre TÜRKAK tarafından akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenebilmektedir.

Mesleki yeterlilik belgesi alabilmek için istenilen mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş olan kuruluşlara başvuruda bulunulması gerekir.

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda düzenlenen esaslara göre mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.

Öncelikle üye belediye çalışanlarının ulusal yeterlilik kriterleri doğrultusunda belgelendirilebilmesi için Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası tarafından SODEMSEN MYM (SODEMSEN Mesleki Yeterlilik Merkezi) kurulmuştur. Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan ön onay alan merkez hâlen TÜRKAK (Türkiye Akreditasyon Merkezi Kurumu) denetimi aşamasındadır. SODEMSEN MYM, 2022 yılının ikinci yarısında, gerekli onayların tamamlanmasından sonra, aşağıdaki meslek gruplarında mesleki yeterlilik belgesi verebilecektir.
 

          
Başlangıçta mevcut uzmanlık alanlarına göre belirlenen meslekler belediyelerdeki diğer meslek gruplarına göre çeşitlendirilecektir. SODEMSEN MYM’nin diğer amacı, ulusal meslek standardı olmayan belediyelerdeki meslek gruplarının ulusal meslek standartlarını oluşturmaktır ve çalışanların belgelendirilmesine aracılık etmektir.


Önerilen Haberler