"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Soyer: “Önceliğimiz kentsel dönüşüm”

  • 23 Mayıs 2022
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
TUNÇ SOYER:
Son üç yıl dünya açısından tarihî bir dönüm noktasıydı. Bu süreç yeni bir İzmir hayal etmemiz için bir fırsattı. İzmir’i değiştirmek, geliştirmek ve adil paylaşımı sağlamak için cesarete ihtiyacımız vardı. Her soruna cesaretle yaklaştık, ortak dertlerin takipçisi olduk. BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu yedi amaçtan (altyapı, yaşam kalitesi, ekonomi, demokrasi, doğa, yaşayarak öğrenme, kültür-sanat) ve 27 hedeften oluşan stratejik planımıza göre hareket ettik. İzmir’in yollarını yenilemeyi başardık. Mazot ve asfalt fiyatındaki artışa rağmen 2021 yılında 582.590 tonu kaplama, 376.201 tonu yama ve tranşe olmak üzere toplam 958.791 ton asfalt döktük. Parke kaplamada 1.5 milyon metrekarelik hedefimizi aşarak 1 milyon 734 bin 404 metrekareye ulaştık. 2021 yılında yaptığımız arazi yollarının toplam metrekaresi ise, 1 milyon 181 bin 41.

Kentsel dönüşümde kalıcı çözümler üretiyoruz. Uzlaşıya dayalı yerinde dönüşüm ilkesiyle İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm hamlesini 2021 yılında altı bölgede aynı anda başlattık. 2.500 bağımsız birim için yapım ihalesini hazırladık, 3.958 bağımsız birimin yapımına başladık. Geçen mart ayı itibarıyla dört ayrı sözleşmeyi üç ay gibi kısa bir sürede imzalayarak daha da hızlandık. Odağımıza metro ağını aldık. İki yılda Narlıdere metrosunun tünel kazısını tamamladık, beş yeni güzergâhta metro yatırımları başlattık. İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca metrosu için belediyemizin güçlü finansal yapısı ve yüksek kredi notu sayesinde 490 milyon euro uluslararası yatırım kredisi temin ettik. Dünyada bir metronun kendi finansmanını karşılama süresi 30 yılken, bu krediyi dört yıl anapara geri ödemesiz olmak üzere 12 yılda ödeyeceğiz. Proje, trenleriyle beraber 765 milyon euroya mal olacak Buca metrosundan elde edilmesi beklenen yıllık işletme geliri ise, yaklaşık 45 milyon euro.

Pandemide toplu ulaşımda en az 745 milyon TL kaybımız oldu, ancak yatırımlarımızı durdurmadık. 652 milyon TL bedelle tarihimizin en kazançlı yatırımlarından birini yaptık, 457 yeni otobüsü filomuza dahil ettik, araçlarımızın yaş ortalamasını 5.47’ye düşürdük. Avrupa’nın en genç otobüs filosunu kurduk, yılda 6 milyon litre daha az akaryakıt tükettik. Bu, yaklaşık 114 milyon TL’lik tasarruf demek. Belediyemizin atölyesinde öz kaynaklarımızla 426 otobüsü tümüyle yeniledik. Araç filomuz engelli erişimine uygun.

İzmir’de çöpün atık olduğu döneme son verdik, çöpü enerji kaynağına dönüştürdük. 190.000 hanenin elektriğini üretme kapasitesine sahip biyogaz tesisini Harmandalı’da açtık. Bergama’da ve Ödemiş’te entegre atık yönetimi tesislerinde atıklardan elektrik enerjisi üretmeye başladık. Üç tesiste ürettiğimiz enerji 364.000 hanenin elektrik tüketimine karşılık geliyor. “İzDönüşüm” projesiyle atıkları kaynağında ayrıştırıyoruz. İzmir nüfusunun üçte birinin ambalaj atıklarını İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi’nde ayrıştırarak ekonomiye geri kazandıracağız. Tesiste günde yaklaşık 420 ton ambalaj atığı ayrıştırılıp geri dönüştürülecek. Bu projeyle mevcut durumda geri dönüşüme gönderilen ambalaj atıklarının oranını %12’den önce %20’ye, ki bu 160 milyon TL’lik fazladan kazanç anlamına geliyor, ardından %40’a yükselteceğiz.

Ekonomik kriz derinleştikçe sosyal yardımlarımızı artırdık. 107.000’den fazla ihtiyaç sahibi vatandaşa nakdi yardımda bulunduk, yardım tutarı, hedefimizin iki katına, 80 milyon TL’ye ulaştı. 250.000’den fazla vatandaşa gıda paketi dağıttık. 5.547 öğrenciye 17 milyon 679 bin TL burs yatırdık, 149.350 kişiye akşam yemeği ulaştırdık. Ev taşıyacak öğrencilere ücretsiz nakliye hizmeti vermeye devam ediyoruz.

Kuraklık ve yoksullukla mücadelenin anahtarı olarak gördüğümüz “İzmir Tarımı” sayesinde Türkiye’ye örnek olduk. Tohumu değiştirerek hem köylüyü kalkındırıyoruz hem de su kaynaklarını koruyoruz. Dışa bağımlı olduğumuz silajlık mısırın dekarına 100 TL sübvansiyon vermek yerine atalık tohumları destekliyoruz. Bir grup tarım şirketinin menfaati yerine ülkemizin ve vatandaşların menfaatini koruyoruz. “İzmir Tarımı” aracılığıyla Türkiye’nin yerli ve millî tarım politikasını inşa ediyoruz. Yerli hayvan ırklarını koruyoruz, küçükbaş hayvancılığı büyütüyoruz. “Mera İzmir” projesiyle çoban haritası hazırladık. Harita Türkiye’de bir ilk. İzmir’in kırsal bölgelerindeki üretici ve hayvan sayıları, ağıl konum bilgileri toplandı, kapsamlı bir harita oluşturuldu. Harita, bölgesel ölçekte tarımsal ürün planlaması için kullanılıyor.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
TUNÇ SOYER:
Türkiye’nin bütün metropolleri gibi İzmir de çarpık yapılaşmanın kurbanı. Yeşil ve sosyal alanlardan yoksun beton yığını mahalleler birbirine düğüm olmuş. Bu düğümü sabırla, itinayla çözüyoruz. Üç yılda 750 kilometre kanalizasyon ve 1.472 kilometre içme suyu şebekesi döşedik. 432 kilometre içme suyu, 196 kilometre yağmur suyu ve 148 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattını iki yılda tamamlayarak Körfez’in temizlenme sürecini hızlandıracağız.

Önceliğimiz kentsel dönüşüm. İzmirlileri güvenli konutlarla buluşturmak istiyoruz. Önümüzdeki iki yılda bu doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz. Buca metrosunun temelini attık. Cumhuriyetin yüzüncü yılında Narlıdere metrosunu ve Çiğli tramvayını hizmete sunacağız. 28 kilometrelik Karabağlar-Gaziemir metrosu, 27.5 kilometrelik otogar-Kemalpaşa metrosu ve 5 kilometrelik Örnekköy-Yeni Girne tramvay hattı, İzmir’e kazandıracağımız yeni güzergâhlar.

100 ton kapasiteli süt fabrikası açacağız. Tarım stratejimiz açısından önemli olan “Mera İzmir” projesinde sadece süt alımı için 105 milyon TL bütçe ayırdık. Mera hayvancılığını desteklemek için ayırdığımız toplam bütçe 295 milyon TL. Terra Madre Anadolu Eylül 2022’de gerçekleşecek. Bu sayede küçük üreticiler bir araya gelecek ve Türkiye tarımı yeniden dünyayla buluşacak. Çocukların gelişimine katkıda bulunmak, annelere mesleki beceri kazandırmak ve onları işgücüne dahil etmek için hayata geçirdiğimiz Masal Evleri’nin sayısını 25’e yükselteceğiz. Bornova Evka 3’te 835 yatak kapasiteli kız öğrenci yurdu yapacağız.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
TUNÇ SOYER
: Siyasi nedenlerle yapıldığını düşündüğümüz engellemelerle karşılaşıyoruz. İzmir’de yıllardır değişmeyen bir oran var: 40’a 1. 95 milyar TL vergi vermesine rağmen İzmir’in 2.5 milyar TL yatırım almasının nedeni nedir? İzmir’in hakkı neden verilmiyor? İzmir’i ileri taşıyacak, vatandaşların yüzünü güldürecek ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin sebebi vardır. İzmir'i aşkla seviyoruz, İzmir için aşkla çalışmaya devam ediyoruz.


Önerilen Haberler