"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kılıçdaroğlu: "İktidar, belediyelerimize engel olamayacak"

  • 30 Mayıs 2022
Belediye Başkanları Çalıştayı'na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada, "CHP’li belediyeler, kentteki insanların mutlu olması için ellerinden gelen bütün çabayı gösteriyorlar" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Belediye Başkanları Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Türkiye’nin en güzel kentlerinden birinde, Van’da buluştuk. Van’ın bizim açımızdan özelliği, bir belediye başkanımızın bile olmaması. Ama Van’ı gezerken değerli arkadaşlarım da gözlemlerini aktardı, büyük bir kabul var. Herkeste bir beklenti var. Dolayısıyla bu beklentiyi, bu kabulü büyütmemiz gerekiyor. Bunu birlikte yapacağız, beraber yapacağız. Sorunları çözmek gibi bir hedefimiz var, bir idealimiz var. Akılcı politikalarla sorunları çözmek istiyoruz. Sorunları çözerken kimsenin kimliğine, inancına, yaşam tarzına kilitlenmeden, insanı insan olarak gören, insanı bir değer olarak kabul eden, o çerçevede sorunları çözmeye kilitlenen bir hedefimiz var.

Yerel yönetimler… Belediye başkanlarımızı da dinledim. Ayrıca araştırma yapan değerli arkadaşlarımız vardı, onları da dinledik. Belediye başkanlarımızın olağanüstü başarıları var. Bölgede yerel yönetimlerle ilgili ciddi bir sorun var. Kayyum ataması var. Kayyum atamasından duyulan ciddi bir rahatsızlık var. ‘Seçtiğimiz belediye başkanına görev yaptırmıyorlar,’ deniyor. Vanlı kardeşlerime ve yine kayyum atanan bütün belediyelerin bulunduğu yerdeki vatandaşlarıma seslenmek isterim. Kayyum uygulamasına karşıyız. İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nde bunu gayet açık ve net ifade etmişiz. Aynen okuyayım, çünkü İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi, kurultayımıza katılan bütün üyelerimizin oybirliğiyle kabul ettiği bir metindir. ‘Yeni bir merkez-yerel dengesi oluşturulacaktır,’ diyor. Hedefimiz bu. ‘Yerel yönetimlerin gelirleri artırılacak,’ deniyor. Evet, gelirler artırılacak. Kayyum uygulamalarına son verilip seçimle gelen belediye başkanlarının ancak seçimle gidebilecekleri konusunda taahhüdümüz var. Bunu kurultayımız kabul etti.

İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nin dışında, yine aynı şekilde altı liderin bir araya gelip oluşturduğu ve kamuoyuyla paylaştığı güçlendirilmiş parlamenter sistem metninde de kayyum uygulamasına son vereceğimizi, seçimle gelenin seçimle gideceğini, milletin idaresine saygı duymanın da demokrasinin gereği olduğunu ifade ettik.

Kısaca belediye başkanlarımıza, belediye başkanlarımızın yaptığı hizmetlere de değineyim. Çünkü şu anda kamuoyunda en azından vatandaşlarımızın bir kısmı bizi dinliyor. Efendim 11 büyükşehir belediyemiz, 10 il belediyemiz, 177 ilçe belediyemiz ve 50 belde belediyemiz olmak üzere toplam 248 belediye başkanımız var. Toplam nüfusun %51.7’sine hizmet veriyorlar. Yani toplam nüfusun yarısından fazlasına CHP’li belediyeler hizmet veriyor. 2019’dan bu yana 4 milyon 800 bin haneye sosyal yardım yapıldı. Nüfusun %51.7’sini oluşturan bölgede, belediye başkanlarımızın olduğu yerde 4 milyon 800 bin haneye sosyal yardım değeri 12 milyar TL. Eğer bu sosyal yardımlar yapılmasaydı, Türkiye bugün çok daha ciddi sosyal patlamalarla karşı karşıya kalabilirdi. Dolayısıyla var olan siyasal yapının bize teşekkür etmesi lazım. Belediye başkanlarının verdiği hizmetler dolayısıyla belediye başkanlarımıza teşekkür etmesi lazım.

Biz aynı zamanda çevreyi de savunan, çevrenin değerini bilen bir gelenekten geliyoruz. Belediye başkanlarımız bu konuda çok duyarlı. O konuda da rakam vereyim, son üç yılda 2.852 yeni parkı belediye başkanlarımız hizmete açtı. 2.900 futbol sahası büyüklüğünde yeşil alan kentlere kazandırıldı. Dolayısıyla CHP’li belediyeler, kentteki insanların mutlu olması için ellerinden gelen bütün çabayı gösteriyorlar.
Ayrıca kadın sığınma evlerinden başlayarak pek çok alanda da güzel hizmetler veriyorlar. O konuda da rakamları kamuoyuna açıklayayım. Kreş sayımız CHP’li belediyelerin olduğu yerlerde 2019’da 162 iken, bugün 316’ya ulaşmış durumda. Kreş sayısında %100’ün üzerinde artış var, arkası da gelecek. Kapasiteye baktığımız zaman 2019’da 12.279 çocuğumuz kreşe giderken, bugün CHP’li belediyelerin olduğu yerde 25.519 evladımız kreşe gidiyor. Dolayısıyla özellikle yoksul semtlerden başlayarak kreş açma konusunda belediye başkanlarımızın gösterdiği çaba, geliri düşük olan ailelerin çocuklarının daha iyi bir ortamda sosyalleşmesine olanak sağlandı.

20 yıldır yurt sorununu çözemediler. Millete söz verdik, bir yılda Türkiye’de yurt sorununu çözeceğiz diye, ama belediye başkanlarımız bu konuda büyük adım attı. 2019’da 22 yurt varken, bugün yurt sayısı 54’e yükseldi. Kapasite 2019’da 2.996 iken, bugün 10.478 öğrenci CHP’li belediyelerin yurtlarında kalıyor.

CHP’li belediyeler üretime ve üreticiye de destek veriyor. Destek verilen üretici sayısı 147.000. 147.000 üreticiye CHP’li belediyeler yardım ediyor, destek veriyor. 50 milyondan fazla meyve-sebze fidesi üreticilere dağıtıldı. 120.000 ton tohum, 75.000 tondan fazla hayvan yemi dağıtıldı. Öyle ki, CHP’li belediyelerin olmadığı yerlerde de tohum talepleri geldi, o talepler de tümüyle karşılandı. 1.800 tarım aracı yine üreticilere dağıtıldı. Traktör, römork, süt tankı, budama makinesi gibi pek çok tarım aracı var. 20.000’den fazla küçükbaş ve büyükbaş hayvan üreticilere dağıtıldı. Hayvan hastalıklarıyla ilgili mücadele konusunda 2 milyona yakın doz aşı temin edildi ve hayvanlar aşılandı. 683 kooperatifle ortak çalışma yürütüldü ve kooperatiflerle çalışmalar devam ediyor.

Bizim belediyelerin olduğu yerlerde bütün ibadethaneler tertemizdir ve sürekli tertemiz tutulur. İster cami, kilise, havra, cemevi, neyse, neresiyse, insanlar Allah’a dua etmek istiyorlarsa en temiz ortamda, en uygun ortamda bu ibadetlerini yapıyorlar.

Sosyal yardımlar ve kreşler fakir mahallelerden başlayarak yapılıyor. Oy versin, vermesin, hiçbir ayrım yapılmıyor. Bizim partili, A Partili, B Partili demeden, insan, insansa bizim için büyük bir değerdir ve o değere her türlü hizmetin yapılması lazım.

Baskılar, tehditler var. Bunu en iyi belediye başkanlarımız bilir. Soruşturmalar var, belediye başkanlarımızın başarılarını kıskananlar var. Belediye başkanları başarılı olunca, başarılarının önüne nasıl set çekebiliriz arayışı var. Oysa akıllı bir yönetim, belediye başkanlarının başarılı olmasını ister. En azından sosyal patlamanın önüne belediye başkanları geçiyor diye düşünür. Ama o kadar ciddi bir önyargıya sahipler ki, CHP’li belediyeler nasıl başarısız olur, onun arayışı içindeler. Polis baskınları, diğer baskınlar, ihbarlar, şikâyetler, haksız eleştiriler, bütün bunların hepsi yapılıyor.

Buradan vatandaşlarıma açık ve net ifade etmek isterim. Bu engellemelerin hiçbiri CHP’li belediyelerin hizmet vermesine asla ve asla engel olamayacaktır. Belediye başkanlarımız bütün engelleri aşarak halka hizmet verecektir. Halktan yana, halk için çalışan, vatandaş için çalışan bir anlayışa sahibiz.”


Önerilen Haberler