"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özyiğit: “Bahane üretmeden çalışmaya devam ediyoruz”

  • 31 Mayıs 2022
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
ABDULLAH ÖZYİĞİT
: Yönetim anlayışımızı altı temel ilke (hareket, eğitim, hemşerilik, dayanışma, kentleşme, ekoloji) doğrultusunda oluşturduk. Vatandaşları da karar süreçlerine dahil ettik.

2019 yılında Mersin’de ilk kez triatlon yarışları düzenledik. Avrupa Triatlon Kupası’na ev sahipliği yaptık, 27 farklı ülkeden yüzlerce sporcuyu ağırladık. ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi Kadın Basketbol Takımı bu yıl Avrupa dördüncüsü oldu. Belediyemizin desteğiyle Yenişehir’de düzenlenen turnuvada Türkiye Basketbol Kupası’nı kazandık. Takımımız Kadınlar Basketbol Süper Ligi’ni de ikinci sırada tamamladı. Voleybol Festivali düzenledik, 50 farklı ilden 4.500 sporcuyu ağırladık. Yenişehir Pirireis Ortaokulu ve ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi U16 Takımı büyük bir başarıya imza atarak Türkiye şampiyonu oldu. Yenişehir Belediyesi Kişisel Gelişim Merkezi (KİGEM) kurduk, spor okullarında yaklaşık 3.000 çocuğa ve gence kültür, sanat ve spor alanında eğitimler veriyoruz. Yenişehir Belediyesi Ahmet Yeşil Sanat Galerisi’yle Yenişehir Belediyesi Sanat Galerisi’ni hizmete sunduk. Bir yılda dokuz sergiyle 232 sanatçının 791 eserini sergiledik, 6.000’den fazla sanatseveri ağırladık.

0-3 yaş arası eğitimde Türkiye’de bir ilke imza attık, Erken Çocukluk Gelişimi Projesi’ni hayata geçirdik. Yüzlerce çocuğa ve aileye dokunduk. “Yenişehir Belediyesi Akademisi”, “Bebek Kütüphanesi” ve “Beceri Temelli Eğitim Merkezi” kurduk, aile temelli erken çocukluk gelişimi eğitimleri veriyoruz, çocuklardaki olası gelişim problemlerini erken dönemde tespit ediyoruz, doğru tedavi için aileleri yönlendiriyoruz. Proje, partimizin geçen yıl düzenlediği İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı’na video konferansla New York’tan katılan Prof. Dr. Selçuk Şirin tarafından örnek proje olarak gösterilmişti. Ayrıca UNICEF tarafından düzenlenen uluslararası bir kongreye davet aldık, proje deneyimimizi anlattık. UNICEF yetkilileri projemizi yerinde incelemek üzere Mersin’e geleceklerini söyledi. Projenin Türkiye’de yaygınlaşması için elimizden geleni yapacağız. Üniversiteli gençleri de yalnız bırakmadık. Erkek öğrenci yurdunu hizmete açtık, misafirhanemizde 750 üniversite öğrencisini misafir ettik. Önlisans ve lisans öğrencilerine nakdi eğitim desteği de veriyoruz.

Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladık. 2030 yılına kadar ilçemizde sera gazı emisyonlarını en az %40 oranında azaltacağız, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını sağlayacağız. Türkiye’de sözleşmeye imza atan 23 belediye arasındayız, Mersin’de ilk belediyeyiz. Türkiye’de sözleşmenin 2020-2030 dönemi kriterlerine uyacağını taahhüt eden ilk belediye olduk. BETEM binasını çevre dostu binalara verilen LEED Sertifikası’yla yaptık, yeni binaların bu sertifikaya uygun olması için teşvik edici uygulamalar getirdik. İlçemizde yapılacak inşaatların sahalarına çevreye duyarlı düzenlemeler getirdik. Akciğer kanseri başta olmak üzere ciddi solunum hastalıklarına neden olabilen asbest tehlikesine geçit vermiyoruz. Çevreye ve insan sağlığına zarar veren havai fişeklerin ve dilek fenerlerinin kullanımını yasakladık. “Sıfır Atık Projesi” kapsamında yedi ayda 71 ton ambalaj atığı topladık, ekonomiye kazandırdık. Kompost üretimi yapmak amacıyla ilçe genelindeki manavlara ve manav reyonu olan marketlere ücretsiz çöp kutuları dağıttık. Üreteceğimiz kompostu park ve yeşil alanlardaki çalışmalarımızda organik gübre olarak kullanacağız.

İhtiyaç sahibi vatandaşlar için Yenişehir Halk Kart’ı hayata geçirdik. Kartlara yatırdığımız sosyal destek tutarıyla anlaşmalı yerel marketlerde alışveriş yapılabiliyor. Bu hizmetten 900 aile yararlanıyor. “Yenişehir Dayanışma Köprüsü” uygulamasıyla vatandaşların bağışladığı kullanılabilir durumdaki ev eşyalarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. “Kıyafet Evi” aracılığıyla giysi yardımında bulunuyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlara 20.000 gıda kolisi, 2.500 kahvaltılık paketi dağıttık. Sosyal hizmet ekibimizin yaptığı incelemeler neticesinde dezavantajlı çocuklara tablet ve kırtasiye malzemeleri ulaştırıyoruz, engelli vatandaşlara akülü/tekerlekli sandalye, engelli puseti, medikal yürüteç ve hasta bezi desteğinde bulunuyoruz. Pandemi sürecinde 10.000 hijyen paketi, 650.000’den fazla maske ve 15.000 dezenfektan dağıttık. Aşevine gelip yemek alamayan hasta, engelli, yaşlı ve kimsesiz vatandaşların evlerine sıcak yemek ulaştırıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da işaret ettiği üzere hangi vatandaşımızın ne ihtiyacı varsa halkın belediyeleri olarak karşılıyoruz.

Çevre sorunlarının ve kentsel sorunların çözümü için vatandaşları karar süreçlerine dahil ediyoruz. Beş yıllık stratejik planımızı oluşturmak amacıyla 32 mahallede toplantılar yaptık, vatandaşları dinledik. Muhtarlıklara sandıklar kurduk, vatandaşların öneri ve taleplerini aldık. Uzmanların katılımıyla çalıştaylar düzenledik.  Mahalle toplantılarında ve çalıştaylarda elde ettiğimiz veriler stratejik planımızın temelini oluşturdu. Türkiye’de ilk defa bir belediye stratejik planını vatandaş katılımıyla hazırladı. Ortak akılla imar planı yaptık. “Nasıl Bir Kent İstiyoruz” sloganıyla sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının görüş ve önerilerini aldık.

Aynı yaşam alanını paylaşan vatandaşlar arasındaki bağları güçlendirmek istedik. Vatandaşların bir araya gelmesine vesile olan faaliyetlere ev sahipliği yapıyoruz. Bu kapsamda şenlikler, festivaller, tiyatro gösterimleri ve sinema günleri düzenliyoruz.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
ABDULLAH ÖZYİĞİT
: Hayata geçireceğimiz projelerden vatandaşların maksimum düzeyde yararlanmasını hedefliyoruz. Daha fazla sayıda vatandaşa ulaşmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İhtiyaç sahibi vatandaşlara destek olmaya devam edeceğiz. Kreşler, kültür merkezleri ve taziye evleri açmak istiyoruz. Menteş Mahallesi’nde kültür merkezi ve taziye evi açtık. Her mahallede bu doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
ABDULLAH ÖZYİĞİT
: Siyasi iktidarın yanlış politika ve uygulamaları ekonomik krize neden oldu. Ülkemizin ekonomik koşulları yerel yönetimlerin daha verimli hizmetler sunmasını engelliyor. Merkezî yönetimin atacağı doğru adımlar güçlü yerel yönetimleri de beraberinde getirir. Merkezî bütçeden gelen gelirlerinin önemli ölçüde düşmesi ve enflasyon belediye hizmetlerinin de aksamasına neden oluyor. Sosyal demokrat belediyeler olarak bahane üretmeden çalışmaya ve hizmet üretmeye devam ediyoruz. Geçen ay dolar kuru 14 TL seviyesindeyken yaptığımız hesap bize şunu gösterdi: Belediye hizmetlerinde geçen yıl kullandığımız yakıtın toplam bedeli 3 milyon 700 bin TL iken, bu yıl aynı kilometrede rakam 14 milyon TL’ye ulaşıyor. Bugün dolar kuru 16 TL seviyesinde. Bu durum her şeyi anlatıyor.
Bölgemiz için önem arz eden Eğriçam Kentsel Dönüşüm Projesi iki yıldan uzun süredir onay bekliyor.


Önerilen Haberler