"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akay: “Yerel kalkınma kırsaldan başlamalı”

  • 9 Mayıs 2022
Adana Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Belediye Gazetesi’ne sorularını aktardı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
AKİF KEMAL AKAY:
Sosyal belediyecilik anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belediyemizi tüketen değil, üreten belediyeye dönüştürüyoruz. Bu kapsamda belediyemizin dikimevinde hem kendi çalışanlarımızın hem de diğer belediyelerin kıyafetlerini üretiyoruz. Dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklar için kıyafet, maske, çanta, eşarp, forma, eşofman üretiyoruz. Belediyemiz bünyesinde makine ikmal, demir ve mobilya atölyesiyle marangozhane kurduk. Parklarda kendi ürettiğimiz mobilyaları kullanıyoruz. Kütüphane, dolap, masa gibi mobilyalar için dışarı para vermiyoruz. Belediyemizin ve diğer kamu kuruluşlarının boya ihtiyacı ürettiklerimizle karşılanıyor. Kompost üretiyoruz, ürettiğimiz kompostu bitki üretiminde kullanıyoruz ve çiftçilere dağıtıyoruz. Sıvı sabun, yumuşatıcı, bulaşık deterjanı, yüzey temizleyicisi gibi temizlik ürünlerinin üretimini yapıyoruz. Bu ürünleri Seyhan Halk Pazarı’nda uygun fiyatla vatandaşlara sunuyoruz. İki şubeyle hizmet veren Halk Pazarı’nda vatandaşlar uygun fiyatlı, temiz, sağlıklı, güvenilir ürünlere ulaşabiliyor.

Sıfır atık yönetim modeliyle bölgemizde “Sıfır Atık Belgesi” alan ilk belediye olduk. Geri dönüşüm esasına göre toplanan atıkları yeniden ekonomiye kazandıracak uygulamaları hayata geçirdik. Yine bölgemizde atık ilaçları toplayan ilk belediyeyiz. Tarihî bir yapıyı restore ettik, Türkiye’nin ilk ve tek diş hekimliği müzesini Adana’ya kazandırdık. Tarihî Tepebağ’da sokak sağlıklaştırma çalışmalarını sürdürüyoruz. Çerçi Yusuf Konağı’nı restore ettik, ilçe yaşamıyla bütünleştirdik. Tarihî çırçır fabrikasını da önümüzdeki günlerde restore edeceğiz, Seyhan Sanat Merkezi’ne dönüştüreceğiz. İlhan ve Turhan Selçuk’un yaşadığı evi restore edip, “Karikatür ve Edebiyat Evi” olarak hizmete açacağız.

Pandeminin toplumun üzerine yüklediği ağır ekonomik yükü hafifletmek amacıyla sosyal yardım hizmetlerine yoğunlaştık. Pandemi döneminde Covid-19 testi pozitif çıkan vatandaşları sağlık kuruluşlarına “Pozitif Taksi” aracılığıyla taşımaya başladık. Günlük 1 milyon metrekare alanı dezenfekte ettik, ücretsiz hijyen ve koruma malzemesi dağıttık. Taziye evlerinin bir bölümünü “Bilgi Evleri”ne dönüştürdük, ihtiyaç sahibi gençlere uzaktan eğitime erişim olanağı sunduk. Sayısı 11’e ulaşan aşevlerimiz aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara sıcak yemek ve çorba ikram ettik. Bu hizmetimiz devam ediyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlara ve esnafa 20.000’den fazla gıda ve hijyen kolisi dağıttık. 3.000’e yakın aileye Halk Kart’la maddi yardımda bulunduk, “Hoş Geldin Bebek” paketlerini ulaştırdık. İhtiyaç sahibi çocuklara 10.000’den fazla oyuncak, kırtasiye malzemesi ve kıyafet dağıttık. Evde sağlık ve bakım hizmetini sürdürdük. Engelli vatandaşlara manuel ve akülü olmak üzere 300’e yakın tekerlekli sandalye, akülü sandalye şarj aleti, görme engelli bastonu, yürüme güçlüğü çeken vatandaşlara yürüteç desteğinde bulunduk.

Kadınlar için sosyal uyuma, istihdama ve girişimciliğe yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kadınlar, çocuklar ve engelliler için sosyal uyumu destekleyen, psiko-sosyal destek sağlayan faaliyetler ve atölyeler düzenliyoruz. Kadın Danışma Merkezi’nden son üç yılda 8.000’e yakın kadın yararlandı. Mülteci ve ev sahibi kadınlar bir araya geliyor, meslek atölyelerinde birlikte üretim yapıyor. Seyhan Belediyesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezi’nde kadınları üretime yönlendirecek çalışmalar yapıyoruz.

Kalkınmanın kırsaldan başlaması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle kırsal kalkınma çalışmalarına odaklandık. Katma değeri yüksek alternatif ürünlerin üretilmesi için çiftçilere öncülük yapıyoruz. Örneğin, zerdeçal üretiminden yüksek verim elde ettik, çiftçilere yol gösterdik. Farklı alanlarda kullanılan 28 çeşit tıbbi ve aromatik bitkiyi üretmeye başladık. Yarısını mülteci kadınların oluşturduğu projede tarım eğitimleri sayesinde kadınlar birlikte üretecek, ürettiklerini satacak, geliri kendi aralarında paylaşacak. Bitkiler hasat edilecek, kurutulacak, yağı çıkarılacak, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülecek. Bir mandıra kurduk. Yerel süt üreticilerinin sütlerini alıp işleyeceğiz. Süt üreticilerinin pazar sorununu ortadan kaldıracağız, süt, peynir, kaymak gibi ürünleri vatandaşlara uygun fiyatla sunacağız. 385 dekar büyüklüğünde bir meramız var. Burayı ıslah ediyoruz. Bir bölümünde manda yetiştiriciliği yapacağız. Kooperatifçiliği ve kooperatifleri desteklemek için emek pazarları kuruyoruz. Belediyemize ait arazilerde mevsimine uygun sebze üretimine başladık. “Seyhan Tarımda İnovasyon Merkezi” kapsamında çalışmalar yapıyoruz.

Gençlerin zekâsını, becerisini ve enerjisini üretime kazandırmak için Seyhan Teknoloji İnovasyon Merkezi’ni hizmete açtık. Merkez kısa sürede gençlerin buluşma noktası oldu. Her yaştan vatandaşın teknolojik gelişmeleri yakından takip edeceği, eğitim alabileceği, yenilikçi fikirler üreteceği, bu fikirleri hayata geçirebileceği bir merkez olarak hizmet veren Seyhan Teknoloji İnovasyon Merkezi’nde emsallerinin yarısından daha az bir maliyetle “Bilge 01” adını verdiğimiz bilgisayarı ürettik. Amacına uygun olarak özel tasarlanıp düzenlenmiş yenilikçi atölyelerin bulunduğu merkeze gösterilen ilgi yaptığımız işin amacına ulaştığını gösteriyor. Düzenlediğimiz e-spor turnuvaları da ilgi görüyor. Kırsal bölgelerde kullanılmak üzere elektrikli UTV traktörü üretmek için çalışma yapıyoruz.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
AKİF KEMAL AKAY:
Öncelikli hedefimiz, Seyhan’ı üreten, kazanan, gelişen, çağdaş bir ilçe hâline getirmek. Bunun için üretim alanlarını çeşitlendirip Adana’da öncü olacağız. İklim krizine karşı toprağın, suyun ve enerjinin sürdürülebilirliği için topraksız tarım yöntemlerini (akuaponik, hidroponik, substrat kültürü) uygulayacağız. Doku kültürü çalışmaları kapsamında alternatif ürünleri hızlı ve verimli şekilde çoğaltmaya başladık. Bu çalışmaları geliştirmeyi hedefliyoruz. Ananas, pasiflora, stevia, kuşkonmaz ve ejder meyvesi gibi bitkileri üretmek için çalışmalara başladık. Bölgemizin verimli kaynaklarına güveniyoruz, iyi sonuçlar alacağımıza inanıyoruz.

Kadınların en önemli ihtiyaçlarından biri, kadın pedi. Belediyemizin dikimevinde kadın pedi üreteceğiz, ihtiyaç sahibi kadınlara ücretsiz dağıtacağız. Kompost üretimi ve toplanan atıklardan kedi-köpek maması üretimi sıfır atık çalışmalarını önemsediğimizin bir göstergesi. Tarihî bir yapıyı oyun evine dönüştüreceğiz. Eski çırçır fabrikasını Seyhan Sanat Merkezi olarak hizmete sunacağız. Eski istasyonu onaracağız. Tarihî yapıları restore edeceğiz, bu yapılara işlev kazandıracağız. “Macera Parkı”, “Yaşlı Bakım Merkezi”, “Alzheimer Merkezi” ve “Gençlik Spor Merkezi” kuracağız.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
AKİF KEMAL AKAY:
Engelleme girişimleriyle karşılaşabiliyoruz, hizmetlerimizden rahatsız olanlar olabiliyor, olmaya da devam edecekler, ancak bunlar bizi yolumuzdan döndüremeyecek, vatandaşların refahını ve yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik çalışmalarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. “Birlikte Başaracağız” diye çıktığımız yolda vatandaşların desteğiyle her engeli aşıyoruz ve Seyhan’ın geleceğini planlıyoruz. Vatandaşlara hizmet etmek için doğrudan şaşmadan, eleştirileri ve önerileri göz ardı etmeden, yılmadan çalışmaya devam ediyoruz. Hizmetlerimizi üretirken siyasi ayrım yapmadık, yapmıyoruz. Elbette farklı siyasi görüşte insanlar var. Her görüşe saygılıyız. Din, dil, ırk, düşünce ve ideoloji farkı gözetmeden toplum yararı için çalışıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Hiçbir çocuk yatağa aç girmemeli” vizyonu doğrultusunda sosyal belediyeciliği şiar edindik. Vatandaşlar bunca sorunla uğraşırken bizim şikâyet etme lüksümüz yok. Daha yapacak çok işimiz, yürüyecek yolumuz var. 


Önerilen Haberler