YÜKLENİYOR
İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün Belediye Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu.
2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
HASAN AKGÜN: Sayın Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle birlikte 25 yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleriyle, desteğiyle tanıştık. Olası Marmara depremini göz önünde bulundurarak ilçemizin kanalizasyon sisteminin hasar görmesini engellemek, can ve mal kaybını asgariye indirmek amacıyla Büyükçekmece sahiline iki metre çapında, dokuz metre uzunluğunda depreme dayanıklı kolektörler döşendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz projenin ardından yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Koyu Baba Burnu ve Gürpınar Burnu arasındaki 16 kilometrelik sahili yenileme ve düzenleme çalışmalarına başladık. 2.5 milyon insana hitap edecek projenin ilk etabı temmuz ayında tamamlanacak.
Kişi başına düşen yaklaşık 130 metrekare yeşil alanla İstanbul’un en fazla yeşil alanına sahip olan Büyükçekmece, yatay yapılaşmasıyla da örnek oldu. Yeşil alanların ve parkların sayısını artırıyoruz. Belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 2019 yılında 27.437, 2020 yılında 22.400, 2021 yılında 20.614 metrekare olmak üzere toplam 70.451 metrekarelik alanda 38 adet parkı tamamladı, vatandaşların hizmetine sundu. Parklarda çocuk oyun grupları, spor aletleri, dinlenme alanları, çocuklar için dikilen meyve ağaçları yer alıyor.
Pandemi döneminde tarımın önemi bir kez daha anlaşıldı, kentlerdeki yeşil alanlarda tarımsal üretim hız kazandı. İlçe genelinde tarıma elverişli 80.000 hektar alanda bilimsel yöntemlerle tarım yapılabilmesi için seferberlik başlattık. Üniversitelerle, Ziraat Odası’yla, Tarım Kredi Kooperatifi’yle, çiftçilerle, geçimini tarımdan sağlamak isteyen dar gelirli vatandaşlarla güç birliği yaptık. Büyükçekmece Tarım Kooperatifi’ni (BÜTKOP) kurduk. Yeditepe Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliğiyle geleneksel tarımdan bilimsel tarıma geçiş konusunda bölgemizin çiftçilerine eğitimler verdik. Ayrıca geçimini çiftçilik yaparak sağlamak isteyen vatandaşlar ve kendi bahçelerinde sebze-meyve yetiştirmek isteyen kadınlar için kurslar açtık. Organik tıbbi ve aromatik bitkiler, kent tarımı ve arıcılık konularında uygulamalı eğitimler verdik. Mahallelerde başlatılan “kent bostanı” uygulamasını yaygınlaştırdık. Kent Bostanı Projesi kapsamında belediyemize ait yeşil alanları tarım yapılması koşuluyla mahalle halkına tahsis ettik, sebze fidesi, tohum ve solucan gübresi dağıttık. Belediyemizin Tarım Araştırma ve Geliştirme Merkezi, çiftçilere ücretsiz toprak analizi yapma imkânı sağlıyor, ata tohumlarının yaygınlaştırılması için çalışmalarına devam ediyor.
Ülkemizin ekonomik şartlarını göz önünde tutarak, çalışan anneleri gözeterek, çocukların daha iyi eğitim alabilmesi için Kumburgaz, Mimar Sinan ve Güzelce Mahalleleri’nde üç kreş yaptık, altı kreşin yapımı için çalışmalara başladık.
Türkiye’nin ve İstanbul’un en ayrıcalıklı yat limanı projeleri arasında gösterilen Kıyı İstanbul Marina’nın ilk etabını tamamladık, hizmete açtık. Göl ile denizin birleştiği noktadan başlayarak E5 karayolu paralelinde toplamda 1.200 metrelik sahil şeridi boyunca konumlandırılan yat limanı, 3.500 gence iş imkânı sağlayacak. 3.000 metrekaresi açık, 1.750 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 4.750 metrekarelik alanda konumlanacak yat kulübünde ve 1.500 yat kapasiteli marinada günde 10.000 yolcu hedefi olan İDO iskelesi de yer alacak.
Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
HASAN AKGÜN: Cumhuriyetin 100. yılı için vizyon projelerimize odaklanacağız. Bu projelerden ilki, Mimar Sinan 100. Yıl Cumhuriyet Kültür ve Sanat Merkezi. Kültür ve sanat ilçesi Büyükçekmece için çok özel bir proje tasarlandı. Cumhuriyetin 100. yılına yakışan bir merkez olacak.
Bababurnu 2023 Cumhuriyet Parkı ve Yaşam Merkezi, 110.000 metrekare alana yapılacak, parkın içinde Cumhuriyet Müzesi ve Cumhuriyet Anıtı yer alacak.
Kültürpark ve Amfi Tiyatro Yenileme Projesi’ni hayata geçireceğiz. Kültürpark, tarihî eserlerin zenginlik kattığı, hepimizin nefes aldığı, Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nin yapıldığı park. Kültürpark’ta Büyükçekmece Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’ne katılan binlerce yabancı sanatçı ve festival katılımcısı da ağırlanıyor. Proje, Büyükçekmece’yi daha da güzelleştirecek.
Mimar Sinan Köprüsü Tepecik ve Mimar Sinan Ayağı Düzenleme Projesi’nde yürüyüş yolları, sanat atölyeleri, bisiklet yolları yer alıyor. Mimar Sinan’ın eseri Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü’nün Tepecik ve Mimar Sinan ayağında yer alan toplam 100.000 metrekarelik alanda inşa edilecek park, Büyükçekmece’ye değer katacak. Parka kuş gözlem evi de yapılacak.
Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
HASAN AKGÜN: 2019 yerel seçimlerinde Sayın Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle birlikte İstanbul’un 39 ilçesine eşit davranan bir hizmet anlayışı söz konusu oldu. Engellemeler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden yoksun kalma dönemi geride kaldı.