"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Aras: “Demokratik yerel yönetim anlayışı benimsenmeli”

  • 9 Mayıs 2022
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras Belediye Gazetesi’ne düşüncelerini aktardı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
AHMET ARAS:
Göreve geldiğimiz günden bu yana küresel salgın, kısıtlamalar, iklim krizi derken, tarihin en büyük göçünü aldık. Artan nüfusla, salgının etkileriyle âdeta kimyamız değişti. Yazın büyük yangın felaketi, önceki yıllara göre daha az olsa da kışın su taşkınları yaşadık. Kar yağışı nedeniyle iş makineleri kırsal bölgelerde çalıştı. Bugün ekonominin durumu ortada. Yerel ve küresel zorluklara rağmen Bodrum’a hizmet etmek için hiç durmadan çalışıyoruz.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla birlikte 40 yıllık altyapı sorunlarına çözüm ürettik, “iyi belediyecilik” anlayışıyla geleceğe yatırım yapmaya devam ediyoruz. Geniş çaplı bir altyapı çalışması gerçekleştirdik. Yağmur suyu hattı, bakım-onarım ve yenileme çalışması yaparak yıllardır çözüme kavuşamayan taşkınların önüne geçtik. İlçe genelinde kronikleşen sorunlar başta olmak üzere belli bir plan doğrultusunda sokaklardaki ve caddelerdeki taşkınların önüne geçmek için çalışmaya devam ediyoruz. İlçe merkezindeki yağmur suyu hattı çalışmalarının ardından sokakları ve caddeleri düzenliyoruz. Aydem’le yürütülen çalışmalar kapsamında elektrik hatlarını da yeraltına alıyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Bodrum’a değer katan büyük projelerinden birini hayata geçirdik. 9 Mart 2019 tarihinde temeli atılan otogarı hizmete sunduk. 6. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında en iyi proje dalında birincilik ödülü alan Turgutreis Çağdaş Yaşam Merkezi’ni tamamladık, hizmete sunduk. Türksat’la Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çatı ve İşbirliği Protokolü imzaladık. Protokol kapsamında e-dönüşüm, e-devlet, akıllı çözümler, akıllı şehircilik ve akıllı ulaşım sistemleriyle AKOM konuları başta olmak üzere TÜRKSAT’ın bilişim alanında çözüm sağladığı alanlarda birlikte çalışıyoruz ve stratejik işbirliği yapıyoruz. Sosyal girişimcilik, vatandaş karnesi, gıda girişimciliği, Bodrum ihtiyaç haritası ve sosyal fonu programlarıyla sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Yangın döneminde ihtiyaç haritası çıkardık. Bodrum’un verimli topraklarında yeniden üretim yapılması, bilinçli üretimin ve tarım turizminin yaygınlaştırılması amacıyla kurduğumuz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’yle önemli çalışmalara imza attık, atmaya da devam ediyoruz. Üreticilere de destek oluyoruz.

Pandemi döneminde tarımın önemi bir kez daha anlaşıldı. Üreticilere fide ve kıl keçisi hibe ediyoruz. Genç üreticileri destekliyoruz. Atıl durumdaki belediye arazilerine ata tohumları ekiyoruz, aromatik bitki yetiştiriyoruz. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin satış noktalarını hizmete sunduk. Tarım Çalıştayı düzenledik. Türkiye’nin beşinci Yerel Tohum Merkezi’ni açtık. Bodrum Halk Süt, Tarım Ar-Ge ve Yerel Tohum Merkezi’nde çoğaltılan ata tohumlarını vatandaşlara ücretsiz dağıtıyoruz. Belediye mülkiyetindeki 200 dönümlük arazide tohumları toprakla buluşturduk, bu sayede üretime katkı sağlıyoruz. Atıl arazilerde karakılçık buğdayı ekiyoruz, un ve ekmek yapıyoruz. Üreticiyle tüketiciyi aracısız buluşturabilmek amacıyla üretici pazarları kurduk. Gençlerin toprakla buluşması, bilinçli tarım ve üretim yapılması amacıyla ilk defa Garaova Gençlik Tarım Kampı düzenledik. Türkiye’nin farklı kentlerinden öğrenciler kampa katıldı. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi kurduk. Biyodizel yakıt elde ederek ekonomiye kazandırmak amacıyla Karaova bölgesinde 11 dekarlık alana ilk kez kanola bitkisi ektik. 2020 yılında Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ni imzaladık.  2030 yılına kadar sera gazı salımını en az %40 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Sıfır Atık Projesi kapsamında Muğla’da ilçe bazında “Sıfır Atık Belgesi” alan ilk ve tek belediye olduk. Çocuk kütüphanelerini hizmete açtık. 3.500 yıllık tarihî geçmişe sahip Bodrum’da 2.400 yıl önce Karya Satrabı Mausolos tarafından inşa edilen Halikarnassos surlarını kurtarma kazısı, temizlik ve çevre düzenleme çalışmaları belediyemizin ve Akademia Vakfı’nın ortak çalışmasıyla Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi denetimde yürütülüyor. Okul Öncesi Etkinlik Merkezi açtık, deneyimli eğitim kadrosuyla öğrencilere hizmet veriyoruz. Toplumcu belediyecilik anlayışıyla “Kara Kış Fonu Acil Eylem Planı” yaptık, plan kapsamında mahallelerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadınlara yönelik çalışmalarımız sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla, emeğiyle devam ediyor.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
AHMET ARAS:
Bodrum’un altyapısından kent dokusuna, sosyal donatı alanlarından kültür ve sanat yaşamına kadar her alanda vatandaşların mutluluğuna hizmet edecek işlere imza atmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumlarla işbirliği yapıyoruz. 2019-2024 stratejik planımızda yer verdiğimiz gibi, altyapı ve çevre sorunları çözülmüş, üstyapısı kısmen tamamlanmış, tarihe, kültüre, medeniyete vurgu yapan bir yönetim anlayışıyla hedefimize ulaşmak istiyoruz. Sahadaki personelimizden yönetim kadromuza kadar bütün çalışanlarımız ellerinden gelenin en iyisini değil, daha fazlasını yapmak için özveriyle ve fedakârca çalışmaya devam etmek zorunda. Bodrum için tasarladığımız gelecek ancak bu özverili çalışmayla, emekle mümkün olacak. Bu, zorlu ve uzun bir yolculuk. Bodrum’un betonlaşmaya yenik düşmemesi, doğal yapısının korunması ve gelecek nesillere yaşanabilir bir Bodrum bırakılabilmesi amacıyla başlattığımız kaçak yapılaşmayla mücadele seferberliği devam edecek. Hedefimiz, Bodrum’un altyapı sorunlarını çözmek, yüzümüzü kültüre, sanata, doğaya dönmek, huzurlu bir ilçe yaratmak.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
AHMET ARAS:
Günümüzde yerel yönetimlerin temel amaçlarından biri, insan yaşamını kolaylaştırmak ve zenginleştirmek. Bireylerin yaşamını kolaylaştırmak ve zenginleştirmek için sosyal ve ekonomik yaşamın uygun olması, siyasal ve demokratik koşulların yeterli olduğu bir zeminin bulunması gerekiyor. Ülkemizde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi istenirken, merkeze bağlanması da talep ediliyor. Bu nedenle her siyasi erk kendine göre yasa tasarıları hazırlıyor. Demokrasinin vazgeçilmez öğesi olan yerel yönetimler geleceğin temel taşları olarak görülüyor. Ülkemizdeki demokratik sürecin gelişmesi için yönetim yapısının aşırı merkeziyetçilikten kurtarılması, demokratik merkeziyetçiliğe evrilmesi, çağdaş, özerk, demokratik yerel yönetim anlayışının hayata geçirilmesi gerekiyor. Merkezî yönetimle yerel yönetimler arasındaki ilişki, yerel birimleri güçlendirecek bir yapıya kavuşturulmalı.


Önerilen Haberler