"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Batur: “Belediye gelirleri yasası değişmeli”

  • 9 Mayıs 2022
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
ABDÜL BATUR:
Göreve gelir gelmez, kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık. Gültepe’deki imar planı sorununu çözdük. 300 hektarlık alanda 14 mahalleyi kapsayan, yaklaşık 50.000 kişiyi ilgilendiren Gültepe Kentsel Dönüşüm Planı’nı dokuz ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Belediyemizin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinden oybirliğiyle geçen planlar Şehir Plancıları Odası’nın açtığı bir dava neticesinde iptal edildi. Mahkemenin kararına saygılıyız. Ancak Gültepe’nin hak ettiği, ihtiyacı olan kentsel dönüşüm çalışmaları için gereken her şeyi yapmaya kararlıyız. Gültepe’nin yanı sıra Beştepeler bölgesi için de planlama çalışması yaptık. 14 mahalleyi, yaklaşık 55.000 kişiyi ilgilendiren 200 hektarlık alanın planlamasını tamamladık. İzmir’de bir ilk olarak füniküler sistemini de burada devreye sokacağız. Gürçeşme ve Yenişehir bölgeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İlçemizin turizm potansiyelini geliştirmeyi hedefliyoruz. Medeniyetlere ev sahipliği yapmış Konak’ta 3.000’i aşkın tescilli yapı bulunuyor. Üç yıllık hizmet dönemimizde bu yapıları kentimize kazandırmak için çalıştık. İkizevler, Yemişcizade Konağı, İstiklal İlkokulu, Silahhane, Kırım Tatar Evi’nde restorasyon çalışmalarını tamamladık. Bölgemizin ihtiyaçlarına göre planlama yaparak yapıları hizmete sunuyoruz. İkizevler, “Semt Merkezi” olarak açıldı. İstiklal İlkokulu, eğitim yuvası oldu. Yemişcizade Konağı, cumhuriyetin 100. yılına bir armağan olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte Konak’ı “Kurtuluşun 100. Yılı Anı Evi”ne dönüştürüyoruz. Kıllıoğlu Hamamı’nda, Kemer’deki hangar binasında, İkiçeşmeler’le Kemeraltı’ndaki iki tarihî binada çalışmalarımız devam ediyor.

İlk üç yılımızda sosyal hizmetleri de düzenledik, çeşitlendirdik. Özellikle dezavantajlı kesimlere yönelik hizmetleri artırdık. Pandemi dönemine özel hizmetler ve kampanyalar planladık.

Konak Engelsiz Yaşam Köyü’nü kurduk. Merkezde, zihinsel engelli ve otizmli 95 özel çocuk eğitim alıyor, rehabilitasyon ve fizyoterapi hizmetlerinden faydalanıyor. Bu projemizle gurur duyuyorum. Konak Gençlik Destek Merkezi’ni hayata geçirdik. Merkezde gençler için önemli hizmetler sunacağız. Yenişehir’de Roman Kültür Merkezi’ni açtık. Bu merkezde de Roman gençlere ve çocuklara daha iyi bir gelecek sağlamak için kurslar düzenliyoruz, eğitimler veriyoruz. 4-6 yaş arasındaki çocuklara ücretsiz okul öncesi eğitim imkânı sunduğumuz “Minikler Konağı” kreşlerini de açmaya başladık. Dört kreşi dezavantajlı bölgelerde hizmete sunduk. İki yıl içinde bu sayıyı 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. Sosyal Destek Merkezi açtık. Merkezde “Gıda Market” ve “Giysi Market” yer alıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlar, içine puan yüklenen kartlarıyla merkezden alışveriş yapabiliyor. Konaklı kadınların ve dezavantajlı grupların yaşadığı sıkıntıların çözümüne yönelik çalışmalar yapılması amacıyla Kadın ve Sosyal Politikalar Merkezi’ni açtık.

İlçemizde çocukların, gençlerin ve kadınların gelişimine destek olacak, Konak’ta yaşamı iyileştirecek yatırımlara da ağırlık verdik. İlçemize başka tesisler de kazandırdık. Yaklaşık 11.500 metrekare alanda kurduğumuz Toros Sosyal Tesisleri, bölgemizin sosyal ve kültürel yaşamını hareketlendirdi. Gültepe Spor Kompleksi’ni 5.086 metrekarelik alan üzerine kurduk. Sadece spor alanlarıyla, sahalarıyla değil, geniş ön bahçesi, peyzajı, bisiklet park alanı, oturma birimleriyle vatandaşları bir araya getiren spor kompleksi de bölgemizde sosyal hayatı canlandırdı. Çınarlı’daki rekreasyon alanında çocuklar için Bilim Merkezi kurduk, merkezde planetaryum da var. İzmir’in hafızası olarak tanınan Sancar Maruflu’nun adını yaşattığımız merkezi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda açtık. Çocuklar bilimsel etkinliklere katılacak, uzay ve gök cisimlerini inceleyebilecek. İzmir’i kuşbakışı gören konumu nedeniyle “kentin balkonu” olarak adlandırılan Çınartepe Aydın Erten Rekreasyon Alanı’nı da yepyeni bir görünüme kavuşturduk. Alanı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda hizmete açacağız. İzmir Milli Kütüphane Vakfı’yla birlikte İzmir’de bir ilke imza attık, 7/24 saat hizmet verecek bir kütüphaneyi de ilçemize kazandırdık.

Seçim öncesindeki vaatlerimizin %80’ini gerçekleştirdik. Bu süreçte temel hedeflerimizden biri, ilçemizin tüm paydaşları arasında uyumu ve işbirliğini sağlamaktı. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, iş insanlarıyla bir araya gelerek güzel çalışmalara imza atıyoruz. Özellikle sivil toplum kuruluşlarıyla birçok alanda işbirliği protokollerimiz var. Bu dayanışmanın ilçemize katkısı oluyor.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
ABDÜL BATUR:
Ekip arkadaşlarımla birlikte vatandaşlara en iyi hizmeti sunmak için çalıştık. İzmir’in kalbi Konak’ı daha iyi bir yere taşımak için birlikte emek verdik. Altyapıdan kültür-sanata, sosyal yardımlardan sağlıklı bir çevreye kadar geniş bir yelpazede hizmet ürettik. İlçemiz için aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz. Hedeflerimizden biri, kentsel dönüşüm çalışmalarını sahada da başlatmak. Konak’ın bu değişime ve dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Belediyemizin ana hizmet binalarından birini İzmir depreminde hasar aldığı için yıkmıştık. Binayı Konak’a yakışacak ve örnek olacak şekilde yeniden inşa etmek, belediyemizin tüm birimlerini aynı bölgede toplamak istiyoruz. Bu sayede vatandaşlara da kolaylık sağlayacağız.
 
Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
ABDÜL BATUR:
En önemli problemimiz, Belediye Gelirleri Yasası. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Yasası, günümüze uyum sağlamaktan uzak. Yasa yenilenmeli ve değiştirilmeli. Bu yasa, belediyelerin gelirlerinin artmasının önündeki en büyük engel. En az 14-15 maddede değişiklik yapılmalı, günümüz şartlarına uygun yeni maddeler eklenmeli.


Önerilen Haberler