Engelleri Halkla Birlikte Aşmak

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Yerel seçimlerin üçüncü yılı nedeniyle Belediye Gazetesi’nde başladığımız dosyanın ikinci sayısıyla karşınızdayız. Dört hafta sürecek bu dosyada, ilk sayımızda olduğu gibi, belediye başkanları üç yıldaki hizmetlerini, önümüzdeki iki yıldaki hedeflerini ve bu süreçte karşılaştıkları siyasi engellemeleri anlatıyor. Bu haftaki yazımda ben de tüm muhalefet belediyelerine yönelik siyasi baskıları ve engelleme girişimlerini özetlemek isterim.

•    Yerel seçimlerden hemen sonra, Mayıs 2019’da Ticaret Bakanlığı bir genelge yayımladı, belediye şirketlerine yönetici atama yetkisini belediye başkanlarından aldı, belediye meclislerine devretmek istedi. Belediyelerimiz kanuna aykırı bu genelgeyi yargıya taşıdı, süreç devam ediyor.

•    Şubat 2020’de Büyükşehir Belediyeleri Ulaşım ve Koordinasyon Merkezleri’nin (UKOME) üye yapısı değiştirildi. Belediyelerdeki çoğunluk, merkezî yönetime devredildi. İstanbul’da örneğini gördüğümüz üzere büyükşehir belediyelerimizin kendi kentlerinin ulaşımıyla ilgili UKOME kararı alması engellendi.

•    Mart 2020’de belediyelerimizin Covid-19 nedeniyle başlattığı bağış kampanyalarına el konuldu. 15 milyon 250 bin TL bloke edildi, bu tutar hâlâ iade edilmedi. Pandemi sürecinde bazı belediyelerimizin ekmek, gazete, sıcak yemek dağıtması dahi engellenmeye çalışıldı.

•    Aralık 2020’de Türkiye Çevre Ajansı Kanunu’yla büyükşehir belediyelerinin otopark kurma/işletme yetkisi ellerinden alındı.

•    Ocak 2021’de belediyelerin borçlarına karşılık gelen vergi gelirleri üzerindeki kesinti oranları %50’ye yükseltildi.

•    Şubat 2021’de belediyelerin, depremlerden sonra insani yardım kampanyası başlatma yetkisi ellerinden alındı. Ağustos 2021’de yangınların ve sellerin ardından kampanya başlatma yetkisi AFAD’a verildi.

•    Temmuz 2021’de Turizmi Teşvik Kanunu’yla turizm bölgelerindeki belediyelerimizin birçok yetkisi ve geliri merkezî yönetime aktarıldı. Kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk.

•    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Galata Kulesi, Gezi Parkı, Hidiv Kasrı gibi taşınmazlarıyla Ordu Gülyalı Belediyesi’nin balıkçı barınağına kadar onlarca gayrimenkul belediyelerimizden alındı.

•    29 Mart 2022’de Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle belediyelerin işlettiği müzeleri devralma yetkisi Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı’na verildi. Konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi süreci devam ediyor.

•    İstanbul, İzmir, Muğla ve Adana Büyükşehir Belediyeleri’nin 20 milyar TL’yi aşan altı büyük projesinin finansmanı bir yıldan fazla süredir Cumhurbaşkanlığı’nda imza bekliyor.

•    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İLBANK, Türkiye Belediyeler Birliği ve diğer bakanlıklar dahil olmak üzere belediyelere destek veren kurumlar, kaynaklarının tamamına yakınını sadece Cumhur İttifakı belediyelerine aktardı. Bizim belediyelerimize hakkı olan destekler dahi verilmedi.

Bunların dışında üç yıl içinde belediye başkanlarımız hakkında sudan sebeplerle, sadece siyasi kaygılarla haksız ve hukuksuz soruşturmalar, incelemeler başlatıldı. Hakkında mahkeme kararı olmadığı hâlde Yalova Belediye Başkanı görevden alındı, hiçbir suç ispatı yapılamamasına rağmen hâlâ görevine iade edilmedi.

Biz, bu zorlukları anlatarak belediyelerimizin hangi şartlar altında hizmet vermeye çalıştığını vatandaşların bilgisine sunuyoruz. Ancak belediyelerimiz yine vatandaşların desteğiyle bu baskıları aşıyor ve vatandaşlara hizmet götürüyor. İnanıyoruz ki, iktidarın bu partizanlığı tarihte kara bir leke olarak yer alacak, belediyelerimizin hizmetleri birer gurur kaynağı olarak kalıcı olacak.