YÜKLENİYOR
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem Belediye Gazetesi’ne düşüncelerini aktardı.
2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
TURGAY ERDEM: Nilüfer, herkesin yaşamak isteyeceği bir ilçe. İlçemizin nüfusu 520.000’e yaklaştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün ülke genelinde yaptığı araştırmaya göre Nilüfer, 973 ilçe arasında sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi sıralamasında Türkiye’nin en gelişmiş sekizinci ilçesi. Nilüfer’in kimliğini koruyacak, tarımsal üretim potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyoruz.
Nilüfer’in olmazsa olmazı, tarım ve sağlıklı gıda. Kırsal kalkınmada, yerel tohumda, ekolojik tarımda farkındalık yaratacak çalışmalara ağırlık veriyoruz. Sağlıklı gıdanın üretilmesi ve tüketiciye ulaştırılması için adımlar attık. 2020 yılını “Tarım Yılı”, 2021 yılını da “Gıda Yılı” ilan ettik. “Çiftçi Evi” kurduk, çiftçilere eğitim vermeye başladık.
Ata tohumlarının çoğaltıldığı, saklandığı ve gelecek nesillere aktarıldığı Tohum Kütüphanesi’ndeki çeşit sayısı 575’e ulaştı. NİLKOOP aracılığıyla “Nilüfer Bostan” markasının ilk satış noktasını Halk Evi’nin yanında hizmete açtık, satış noktalarının ilgi görmesi üzerine sayıyı dokuza yükselttik.
İklim kriziyle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla 2022 yılını “İklim Yılı” ilan ettik. Bu kapsamda karbon ayak izinin azaltılması için bir eylem planı hazırladık. Hedeflerimiz arasında karbon ayak izinin azaltılması, park ve yeşil alanların artırılması, bisiklet yolu ağının genişletilmesi yer alıyor. Nilüfer’deki bisiklet yolu ağı 166 kilometreyi aştı.
Yeni nesil belediyecilik anlayışı doğrultusunda çocuklara ve gençlere yönelik yatırımlara önem veriyoruz. 23 Nisan Mahallesi’nde ve Çamlıca’da kreşler açtık. Nilüfer Belediyesi Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu’nu hizmete sunduk. Üniversite gençliğinin merkezi Görükle’de Nilüfer Gençlik Evi’ni hizmete açtık. Çocukları ve gençleri geleceğe hazırlamak için yapay zekâ eğitim seferberliği başlattık. İki tane kodlama atölyesi kurduk. Atölyelerde özellikle kırsaldaki çocuklara üç boyutlu yazıcı, kodlama ve ahşap modelleme eğitimleri verdik.
Sosyal demokrat belediyecilik anlayışımız gereği ihtiyaç sahibi vatandaşlarla engelli ve yaşlı vatandaşlara, dezavantajlı gruplara yönelik hizmetlere önem veriyoruz. İzzet Şadi Sayarel Huzurevi’yle Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konukevi’ni ve Beşevler Olgun Gençlik Merkezi’ni hizmete açtık. Yalnız yaşayan ve kendine bakamayacak durumda olan yaşlıların kişisel temizliğiyle ev temizliğini üstlendik. Girişimci adaylarına destek olmak amacıyla Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni kurduk. Öğrencilere kırtasiye yardımında bulunduk. Halk Kart’la ihtiyaç sahibi ailelere erzak, çocuk bezi ve mama desteği verdik, “Dayanışma Marketi” açtık.
Pandemi koşulları elverdiğince çocuklar için sanat ve spor eğitimlerini sürdürdük. Pandemi nedeniyle 6. Nilüfer Caz Tatili’nde konser veremeyen sanatçılar uzun aradan sonra yüz yüze konserler verdi. Nilüfer+1 Güz Konserleri bir ay boyunca yoğun ilgi gördü. Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen müzisyenlere destek olmak için “Müzik Yaşasın” etkinliği düzenledik, işsiz kalan ve hiçbir geliri olmayan 115 müzisyen dijital ortamda konser verdi.
Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
TURGAY ERDEM: Ekonomik kriz ortamında bütçemiz nedeniyle büyük yatırımlar yapmak mümkün olamıyor. Bu nedenle yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirmek istediğimiz projeler (Ertuğrul’da yurt binası, Gümüştepe’de Adrenalin Park, Balat Koru İstasyonu Parkı, Balat tenis kortları, squash salonu) var. Aldığımız hibeyle Başköy’de soğuk hava deposu ve entegre süt tesisi kuracağız. Belediyemizin kaynaklarıyla sokak hayvanları için doğal yaşam alanı oluşturmak istiyoruz. Çamlıca ve Kültür Mahalleleri’ne kapalı pazaryeri ve meydan yapmayı hedefliyoruz. Diğer projelerimiz arasında Beşevler’de kültürevi, Konaklı’da ekoçiftlik, Cumhuriyet Olgun Gençlik Merkezi, Fadıllı’da piknik alanı ve hizmet binası, 23 Nisan Mahallesi’nde müzik atölyesi, Unçukuru Mahallesi’nde hizmet binası, Demirci Sosyal Yaşam Destek Merkezi, İhsaniye’de personel kreşi yer alıyor.
Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
TURGAY ERDEM: Ne yazık ki, ülkemizdeki siyaset anlayışının sıkıntılarını yaşıyoruz. Ekonomik kriz herkesi etkilediği gibi yerel yönetimleri de etkiledi, maliyetler iki katına çıktı, ama bütçemiz iki katına çıkmadı, özellikle bu dönem gelir kaybına uğradık. Sanayi bölgelerinden gelen emlak vergisi kaybına katı atık bedellerindeki kayıp da eklendi. Sanayi bölgelerinden yıllık 50 milyon TL, katı atık bedellerinden de yıllık 45-50 milyon TL civarında kaybımız var. Bölgemizdeki hazine arazilerinin satışından bize gelen pay da çeşitli yöntemlerle kesildi. Geçtiğimiz günlerde yapılan iki satıştan 90 milyon TL civarında kaybımız oldu. Nilüfer’in parasına sahip çıkmak zorundayız. Nilüfer halkı adına bu ülkede vicdanın siyasete üstün gelmesini diliyorum.