"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erden: “Yerel kalkınmada öncü olmak istiyoruz”

  • 9 Mayıs 2022
Aydın Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
YÜSRAN ERDEN:
Yarım kalan kanalizasyon çalışmasını tamamladık. Donduran, Alhan, Dereköy ve Çulhan Mahalleleri’nde dere ıslah çalışmalarına başladık, istimlak sürecini tamamladık, DSİ tarafından imalat aşamasına geçildi. Donduran Mahallesi’ndeki ıslah çalışmaları için Ocak 2022 tarihli ihale sonrası yükleniciye yer teslimi yapıldı.

Çiftçilikle uğraşan vatandaşların tarlasına, bahçesine, zeytinliklerine ve hayvan ahırlarına gitmek için kullandığı kadastral yolları Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle genişlettik ve kapladık. Çalışmalar sürüyor. Karacaören Mahallesi’nde belediye-kooperatif işbirliğiyle ortak ahır alanı oluşturduk. 500’er metrekarelik 60 parselin bulunduğu alanda Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı standart proje uygulanıyor. Ahırların bulunduğu alanda modern bir sağımhane de yer alıyor. Yerli tohumların, mevsiminde üretilen sebze-meyvelerin, yerel kuru gıdaların ve el sanatı ürünlerin satıldığı üretici pazarı kurduk.

İnönü Caddesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendi. Hasanağa Kahvesi’ni kır bahçesine dönüştürdük. İlçe merkezindeki trafik sıkışıklığını ve araç yoğunluğunu azaltmak amacıyla 500 araçlık otopark oluşturduk, yönlendirme levhaları yerleştirdik, ana caddelerde çift taraflı park yasağı uygulamaya başladık.

Valilik işbirliğiyle Donduran Köyü’ndeki 1.300 yıllık saray kulesinin restorasyon çalışmalarına başladık. Belediye Tiyatrosu, 23 Nisan’da yeniden oyun sahnelemeye başladı. Yörük Ali Efe Evi Müzesi’ndeki müştemilatı kiraladık. Halk Eğitim Merkezi’yle Kadın Kooperatifi’nin ürünlerinin satıldığı mekâna dönüştürdük.  

Belediyemizin meclis toplantılarını farklı mahallelerde yaptık. Muhtarların fahri üye olarak meclis toplantılarına katılmasını sağladık. Yenipazar Kent Konseyi’yle ve yılda dört kez toplanan Danışma Meclisi’yle fikir alışverişinde bulunuyoruz.

Her yıl nisan ayının son pazar günü “Bisiklet Şenliği” düzenliyoruz. Yörük geleneğini yaşatmak amacıyla Karaçakal Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliği her yıl mayıs ayının ilk Pazar günü “Yörük Şenliği” yapıyoruz. Pidesiyle meşhur olan ilçemizde her yıl “Pide ve Gastronomi Şenliği” düzenliyoruz. Ege Bölgesi’nin geleneksel etkinliklerinden biri olan “Deve Güreşi Şenliği” her yıl şubat ayının ilk pazar günü belediyemiz tarafından organize ediliyor. Atçılık Derneği işbirliğiyle rahvan at yarışları etkinliği düzenliyoruz. Yörük Ali Efe’nin ölüm yıldönümünde sempozyum ve panellerle desteklenen anma günleri yapıyoruz.
    
Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
YÜSRAN ERDEN:
Yenipazar, Aydın’ın ilçeleri arasında hane başı nüfus ortalaması en düşük ilçe. İlçemizde yaşlıların ve yalnız yaşayan kişilerin sayısı yüksek. Eski cezaevi binası belediyemize ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na tahsis edilirse, binayı Aktif Yaşam Merkezi’ne dönüştürmek istiyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsisli 90 dönüm alanda Doğa ve Motor Sporları Merkezi’nin yapım çalışmalarına destek olacağız. İlçe merkezindeki hükümet binasının yerine park yapacağız. Pandemi döneminde gelişen karavan turizmi için kamp ve karavan alanı oluşturmak için çalışma yaptı,  yer değişikliği nedeniyle proje görev dönemimizin son iki yılına kaldı. İlçemizde trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla minibüs garajını yeni yerine taşıyacağız. İlçe merkezinde dükkânların yer aldığı yayalaştırılmış alanı Arasta Reorganizasyonu ve Sağlıklaştırması Projesi kapsamında düzenleyeceğiz. Alhan Mahallesi’ndeki tarihî hamam için kamulaştırma ve restorasyon çalışmaları için hazırlıklara başladık. Şehir Tarihi Müzesi için alan belirledik, projeyi hayata geçireceğiz. İlçemizin doğusundaki ilk yerleşim yerlerinden “Orthosia Antik Kenti”nin gün yüzüne çıkarılması için Kültür Bakanlığı ve Adnan Menderes Üniversitesi işbirliğiyle yüzey araştırmasına ve kazı hazırlığına başladık. Direcik Mahallesi’nde Kuş Müzesi projelendirme çalışması devam ediyor. İlçemizin yetiştirdiği Ankara Radyosu ses sanatçısı Muazzez Türüng anısına tescilli bir yapıyı bir kültür merkezi olarak kullanmak üzere kamulaştırma çalışmasına başladık. Karaçakal Mahallesi’nde Tohum ve Tarım Akademisi kurmak için hazırlığımız sürüyor.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
YÜSRAN ERDEN:
Herhangi bir siyasi engellemeyle karşılaşmadık.


Önerilen Haberler