"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatma Kaplan Hürriyet: “Temel hizmetlerimizi çeşitlendireceğiz”

  • 9 Mayıs 2022
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
İhtiyaç sahibi vatandaşları, dezavantajlı bireyleri, gençleri, çocukları, engelli vatandaşları düşünerek hizmetlerimizi şekillendirmeye gayret ettik.

Alzheimer hastaları ve yakınları için Alzheimer Yaşam Merkezi’ni açtık. Merkez, Kocaeli’de bir ilk. Kardeş Eller Projesi kapsamında “Gıda Bankası” ve “Dost Eller Mağazası” kurduk.

Engelliler için Yaşama Destek Evi’ni açtık. “Engelsiz Taksi” hizmetini başlattık. Yerel üreticiyi teşvik ettik, Çınar Halk Market’i hizmete sunduk.  Bu sayede vatandaşlar doğal ürünleri aracısız ve uygun fiyatlarla ulaşıyor. Gülümse Kafe’yle Şehr-i İzmit Kafe’yi hizmete açtık. İhtiyaç sahipleri için aşevi kurduk. Üniversite öğrencilerine sıcak yemek desteği için Anne Eli’ni açtık.

Kadın Girişimciler Merkezi Projesi’yle girişimci veya girişimci adayı kadınları destekledik. Merkez, kadınları ekonomik açıdan güçlendirmeyi hedefliyor. Çocuklar için Çınar Çocuk Evi’ni açtık. Çınar Kadın Kooperatifi’ni kurduk. Doğa dostu gelecek nesiller yetiştirmek amacıyla Doğa Eğitim Kampüsü’nü açtık.


Belediyemizin kırsaldaki arazilerini tarıma açtık. Arazilere aronya, yerel buğday, lavanta, sebze, meyve, mantar, dut, silajlık mısır ekiyoruz. Çiftçileri ve hayvan yetiştiricilerini eğitiyoruz. Hibe buğday ve fide desteğinde bulunuyoruz. Kurduğumuz seralarda mevsimlik çiçek ve süs bitkileri yetiştiriyoruz, istiridye mantarı üretiyoruz. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara küçükbaş hayvan hibe ediyoruz.

İlçemizin tarihî alanlarını düzenledik. Roma İmparatorluğu’na başkentlik yapan Nikomedia’yı toprak altından çıkarmak için bakanlıkla protokol imzaladık, arkeolojik çalışmalara başladık. Antik Paşasuyu’nda yürüyüş parkuru oluşturduk. Fethiye ve Turan Güneş Caddeleri sorumluluğumuzda olmadığı hâlde bu caddelerde altyapı çalışmalarına başladık, altyapı çalışmalarını tamamladıktan sonra üstyapı çalışmalarına başlayacağız.

İzmit Sanat Akademisi’ni açtık. Akademide müzik, dans, tiyatro eğitimleri veriliyor. Sarısu Gençlik Kampı’nı yeniledik. Motocross parkuru açtık. İzmit Belediyesi Kütüphanesi’ni hizmete sunduk, kütüphanenin ikincisini açmak üzereyiz. Dünyanın en geniş kapsamlı Atatürk Müzesi’ni açtık, Atatürk ve Millî Mücadele Anı Evi’ni hizmete sunduk. İzmit Belediyespor altyapısını 20 branşa yükselttik, ulusal/uluslararası şampiyonlarda derece almaya başladık. İzmit Belediyesi Tiyatrosu’yla Gülümse Çocuk Tiyatrosu’nu kurduk, ücretsiz oyunlar sahneliyoruz.  Kent Orkestrası’nı kurduk, İzmit’in sosyal hayatına can katıyoruz.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Yukarıda anlattığım hizmetlerimizi çoğaltmak, yolumuza emin adımlarla devam etmek istiyoruz. Kadınlar, çocuklar, gençler, yaşlılar, engelliler ve daha birçok toplumsal grup için projelerimizi, çalışmalarımızı ve etkinliklerimizi artırmayı hedefliyoruz. Otizmli bireyler için Otizm Spor Merkezi kuracağız. Farklı mahallelerde dört ayrı kreş açacağız. Yaşlıların kaliteli zaman geçirmesi için Asırlık Çınar Projesi’ni hayata geçireceğiz. Gölkay Park Projesi’ni tamamlayacağız. İlçe merkezindeki Yeni Cuma Camisi’nin çevresini güzelleştireceğiz.

2.000 metrekare alana sahip Kuruçeşme hizmet binasını ve 12 ilçemizi buluşturacak Dernekler Yerleşkesi’ni açacağız. Sosyal tesislerin sayısını artırıyoruz. Üç mahalleye sosyal tesis kuruyoruz. Üniversiteye hazırlanan gençler için Çınar Akademi’yi hizmete sunduk, akademideki dersler ücretsiz. Öğretmen alımı için sınav yapıyoruz, öğrenciler için de ücretsiz deneme sınavları düzenliyoruz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
2019 yılında göreve geldiğimizde araç kiralamaya son vermek için araçlarımızı satın almak istedik. Araç kiralama için ödediğimiz parayla kendi araçlarımızı alabileceğimizi fark ettik. 55 milyon TL kredi ve 199 araç alımı teklifimiz reddedildi. 71 hizmet aracı için 27 milyon 330 bin TL kredi çektik. İlk teklifimiz kabul edilseydi aynı krediyle daha fazla sayıda araç satın alabiliyorduk. Hizmet araçlarının ödemesi neredeyse bitti. Bu sayede aylık 3 milyon TL tasarruf ettik. Önceki dönem AKP’li belediye başkanının TÜGVA’yla 25 yıllığına yaptığı protokolü iptal etmek istedik. Ancak belediye meclisinde Cumhur İttifakı üyelerinin çoğunlukta olması sebebiyle protokol iptal edilmedi. Bu nedenle öğrencilere ücretsiz yurt imkânı sağlayamadık. Kreş Müdürlüğü açmak istedik. AKP VE MHP’li meclis üyelerinin kabul etmemesi nedeniyle bu teklifimizi belediye meclisinden geçiremedik. Kocaeli Valiliği’nden ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden stabilize malzeme temini için taş ocağı işletme ruhsatının İzmit Belediyesi’ne devredilmesini talep ettik, talebimize yanıt alamadık. Hayvan barınağı için Orman Bakanlığı’ndan onay bekliyoruz. Belediyemize tahsis edilmesi gereken alanlarla ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’yle sorun yaşıyoruz. Kanunen İzmit Belediyesi’ne ait olması gereken alanlar elimizden alınmak isteniyor.


Önerilen Haberler