YÜKLENİYOR
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz Belediye Gazetesi’ne düşüncelerini aktardı.
2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
FATİH GÜRBÜZ: Arkeolojik sit alanı Fevzipaşa Mahallesi’nde kanalizasyon hattıyla yeni su iletim hattının yapımını tamamladık. İZSU, eskiyen 23 kilometrelik iletim hattını ve 72 kilometrelik şebeke hattını yeniledi. 5.000 metreküplük yeni su deposu, su kesintisi yaşandığında Foça’nın üç günlük su ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip. Gerenköy’e ve Bağarası’na 15 ton kapasitelik iki yeni su deposu kazandırdık.
Yol çalışmalarına Yeni Foça ve Gencelli Mahallesi’nden başladık, binlerce metrekarelik beton parke ve beton bordür çalışması yaptık. Foça ve Gerenköy giriş yolunu düzenledik, Bağarası’nda yaya kaldırımını yeniledik, trafik kazalarını büyük ölçüde engelledik. Bağarası ve Gerenköy meydanlarını düzenledik. Yeşil alan, aydınlatma ve oturma gruplarıyla yeni sosyal alanlar oluşturduk, komşu cepheleri Foça taşıyla kapladık, süs havuzlarıyla estetik bir görünüme kavuşturduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 6.3 milyon TL’lik desteğiyle Foça Kalesi 2. Etap Projesi’nde (seyir terasları ve bilgilendirme platformu) sona yaklaştık. Foça’nın iki ana girişinden biri olan beş kilometrelik Değirmenlik Caddesi’nde düzenleme (araç ve bisiklet yolu, kaldırım) yaptık, caddeyi güvenli ve konforlu hâle getirdik. Büyük Deniz Sahil Düzenleme Projesi devam ediyor.
Belediyemize ait tarım arazilerinde sebze-meyve ürettik, elde ettiğimiz ürünleri ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz ulaştırdık. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ege Orman Vakfı işbirliğiyle Gerenköy’de ağaçlandırma (sakız ağacı) çalışması yaptık. Belediyemizin öncülüğünde kurulan Foça Fokoop Doğal Ürünler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’yle Foça Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla ilçemizin tarımsal üretimini güçlendirdik, kadınlar için istihdam altyapısı oluşturduk. Bağarası ve Yeni Bağarası’nda “Kadınca Kararınca Üretici Pazarı” kurduk. İlçe merkezindeki Sanayi Sitesi’ni kapattık, 30 esnafı yeni dükkânlarına taşıdık. Pandemi döneminden etkilenen sanatçılara destek olmak amacıyla Fevzipaşa Mahallesi’nde Foça Sanat Sokağı’nı açtık. Foça Sanat Sokağı, 2021 yılının yaz mevsiminde sanatseverlerin uğrak noktası oldu. Foça ve Yeni Foça’daki yaklaşık 100 tasarımcı ve sanatçının yaptığı takılar, el işi ürünler gece pazarlarında sergilendi.
Merkeze uzak mahallelerle köylerden başlayarak çocuklar için 35 yeni oyun parkı yaptık. Reha-Necla Midilli Eğitim ve Yaşlı Evi Vakfı’yla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında yeni bir anaokulu inşa ettik. Okul binalarının tadilatına destek olduk. Bilimler Vakfı işbirliğiyle Yeniköy’deki 75 dönümlük arazide “Bilimler Köyü” kurma çalışmalarına devam ediyoruz. Kadın Danışma Merkezi, aralık ayında çalışmalarına başladı. Foça Kent Konseyi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle 12 Ocak 2020 tarihinde Çocuk Belediyesi kurduk. “Hoş Geldin Bebek” hizmeti kapsamında yeni doğan bebekler için hazırladığımız paketleri ailelere hediye ettik. İhtiyaç sahibi vatandaşlarla yalnız yaşayan 65 yaş üzeri ve tüm engelli vatandaşlara evde kişisel bakım hizmeti veriyoruz. “Sosyal Market” ve “İkinci El Pazarları”, sosyal dayanışmaya katkı sağlıyor. Foça ve Yeni Foça’ya engelli plaj rampaları inşa ettik, yolları ve kaldırımları engelli vatandaşlar için düzenledik.
Belediyemizin öz kaynaklarıyla Değirmenlik Caddesi’nde Atatürk Sosyal Yaşam Merkezi’ni inşa ettik. 1.250 metrekarelik alandaki Atatürk Sosyal Yaşam Merkezi’nde kütüphane, derslik, atölye, sergi ve spor alanı, kafeterya yer alıyor. Merkezde, her yaştan vatandaş için sanat eğitimi verilecek, sosyal ve kültürel etkinlikleri düzenlenecek. Ilıpınar Köy Evi’ni onardık. Burada kadınlar ve çocuklar bir araya geliyor, kurslar ve etkinlikler düzenleniyor.
Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
FATİH GÜRBÜZ: Yapalak mevkisi proje alanında tasarladığımız Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi’yle yöremizi kalkındırmayı, Foça merkezdeki Rekreasyon Konseptli Açık Hava Müzesi Çevre Düzenleme Projesi’yle Antik Phokaia Kenti’nin saklı kalmış tarihinin gelecek nesillere aktarılmasını, İngiliz Burnu Ören Yeri Çevre Düzenleme Projesi’yle bu alanın korunmasını ve ihtiyaçların karşılanmasını, belediyemize tahsis edilme sürecinin tamamlanmasının ardından, atıl durumdaki Fener Burnu’nun fonksiyonel hâle getirerek kullanıma açmayı, bu alandaki dört yeldeğirmeni restore ederek tarihî değerlerin gün yüzüne çıkarılmasını, marina inşa etmeyi, koruma amaçlı imar planının onaylanmasıyla otopark düzenlemesi yapmayı, sokak hayvanları için Doğal Yaşam Parkı ve Hayvan Rehabilitasyon Merkezi kurmayı, ucuz ve güvenilir gıda için Halkın Bakkalı’nı açmayı, çocuklar ve anneler için Masal Evi’ni hayata geçirmeyi, 5.000 yıllık tarihî değerleri ve doğayı koruyarak Cittaslow Foça Sakin Şehir unvanıyla güçlenen ilçe turizmini geliştirmeyi, uluslararası sanat, spor ve festival organizasyonlarına imza atmayı ve vatandaşlara en iyi hizmeti sunmayı hedefliyoruz.
Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
FATİH GÜRBÜZ: Hükümetin belirlediği sınırlı bütçe nedeniyle hareket alanımız sınırlı kaldı. Kimi zaman bürokratik işlemlerde gecikmeler de yaşadık. Birçok kez müfettiş denetlemesine maruz kaldık.