"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İduğ: “Mali disipline önem verdik”

  • 9 Mayıs 2022
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
MUSTAFA İDUĞ
: Tüm dünyayı etkileyen savaş, pandemi, durgunluk, ülkemizdeki ekonomik kriz, enflasyon, bölgemizdeki doğal afetler (sel, yangın, deprem) bizi de zorladı. Birçok insan işini kaybetti ya da gelir kaybına uğradı, sosyal desteğe ihtiyaç duydu. Bu süreci doğru hamlelerle, mali disiplinle sorunsuz atlattık. Öncelikle mali disiplini sağladık. Gelir-gider tablosu oluşturduk, verimliliği artırdık, giderleri azaltacak çalışmalar yaptık. Ödeme dengesi kurduk. Bu sayede daha fazla sayıda tedarikçi ihalelere girdi, rekabet ortamında daha uygun fiyata satın alma söz konusu oldu. Araçları ve iş makinelerini kiralamayı bıraktık, 142 araçlık filoyu DMO’dan satın aldık. Bu sayede yeni yatırımlar için önemli bir kaynak oluşturduk.

Bornova, sanayisi, üniversitesi, hastaneleri ve eğitim yerleşkeleriyle günde 1 milyonun üzerinde vatandaşın geldiği bir ilçe. Bu nedenle yollar ve yeşil alanlar başta olmak üzere sosyal donatı alanlarına yatırım yaptık. Doğalgaz ve iletişim firmalarının çalışmaları nedeniyle ilçemizin yollarıyla ilgili şikâyetler artınca saatte 160 ton kapasiteli asfalt üretim tesisi kurduk, ilçemizin ve komşu belediyelerin ihtiyacını karşılayacak bir yapı oluşturduk. Sivil toplumu desteklemek amacıyla 300 derneğin faydalandığı Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi kurduk, 400 kişilik kız öğrenci yurdu için çalışmalara başladık. Pazaryerlerinin, parkların, kitaplıkların, ortak kullanım alanlarının sayısını artırdık. Beş noktada çocuklar için oyun ve aktivite merkezi kurduk, beş mahalleye taziye evi yaptık.

Çamdibi bölgesine yarı olimpik kapalı yüzme havuzu yaptık. Dört fitness salonunu hizmete açtık. Sokak hayvanları için barınak kapasitesini artırdık, barınağı modern hâle getirdik. Yusuf Tırpancı Sahası’nı düzenledik, tribünlerin üzerini tamamen kapattık, yeni soyunma odaları yaptık, profesyonel lig maçlarının oynandığı statların standardına yükselttik.

Tarımsal üretim azaldığı, gıda enflasyonunun rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde 12 kırsal mahalleye sahip bir ilçe olarak yerel üreticilere destek olduk. Yakaköy’de 20 dönümlük araziye doğal tarım çiftliği, Kayadibi’ne yerel tohum bahçesi kurduk. Sadece 2022 yılının başından bugüne kadar Türkiye genelinde 2 milyonu aşkın atalık tohum, Bornova genelinde 350.000 sebze ve meyve fidesini ücretsiz dağıttık. Misket üzümün ve kınalı bamyanın coğrafi işaret tescilini aldık.

Pandemiyle birlikte birçok hizmeti internet ortamında sunmanın daha hızlı, kolay ve ucuz olduğu görüldü. Dijital çağa uyum sağlamak amacıyla hizmetlerimizin birçoğunu (ruhsat, imar, ödeme, parselasyon planları vb.) online ortama taşıdık. Dijital Sınıf uygulamasıyla okulların kapalı olduğu dönemde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine destek olduk. Hâlen 60.000’e yakın öğrencinin kullandığı Dijital Sınıf’ta konu anlatımı ve deneme sınavları yapılıyor, İngilizce eğitimi veriliyor.

İş arayanlarla işverenleri buluşturduğumuz Altın Bilezik Projesi’nde online başvuru ve iş görüşmesi imkânı tanıyoruz. Bugüne kadar 3.000’i aşkın vatandaşın iş sahibi olmasına aracılık eden proje aynı zamanda meslek örgütleriyle birlikte meslek kursları düzenliyor.

Bu zorlu süreçte ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında olduk. “Protein Zinciri”, “Askıda Reçete” gibi projelerle, kampanyalarla ihtiyaç sahibi ailelere destek olduk. 4.500 aileye düzenli olarak erzak ve hijen paketi dağıtıyoruz. Pandemi döneminde maskeye erişimin sıkıntılı olduğu günlerde kendi tekstil atölyemizde maske ürettik. Vatandaşlara yaklaşık 5 milyon maskeyi ücretsiz dağıttık. Depremde yıkımın en fazla olduğu bölgeye yakınlığımız nedeniyle bize gelen rekor sayıda yardımı İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle koordineli çalışarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
MUSTAFA İDUĞ:
Bornova’nın geleceğine yönelik tüm yatırımlarımızın parasını ödedik, borçsuz bir belediyeyiz. Şimdi, yaptığımız yatırımların meyvesini toplama, vatandaşların memnuniyetini artırma dönemi. Bu kapsamda öncelikle asfalt seferberliği başlatıyoruz, ilçemizin tüm yollarını iki yıl içinde yenilemeyi hedefliyoruz. Kızılay Mahallesi’nden başladığımız kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Sırada Gürpınar Mahallesi var. Bornova’yı modern kent planlama ilkelerine uyumlu, insan dostu bir ilçeye dönüştüreceğiz. 650 kişilik Kongre Merkezi’ni hizmete sunmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle koordineli çalışıyoruz. Bornova Şehir Stadı’nın yenileme çalışmalarına başladık, çalışmaları bu yıl içinde tamamlayacağız. Naldöken Pazaryeri’ni 9 Eylül 2022’de açacağız. Belediyemize ait sosyal tesisler ve hizmet binaları başta olmak üzere toplam yedi noktaya güneş enerjisi sistemi kuracağız. Taziye evleriyle çocuk oyun ve aktivite merkezlerinin sayısını 15’e yükselteceğiz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
MUSTAFA İDUĞ:
Devletin tüm kurumları vatandaşa hizmet için var. Biz de bu bilinçle tüm kamu kurumlarıyla iletişim ve işbirliği içinde çalışıyoruz. Görevde olduğumuz süreçte merkezî yönetimden yatırım ya da izin isteme durumumuz olmadı. Yerel kamu yöneticilerinin sistematik bir engellemesiyle de karşılaşmadık.


Önerilen Haberler