"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İmamoğlu: “İz bırakacak projelere devam edeceğiz”

  • 9 Mayıs 2022
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
EKREM İMAMOĞLU
: Pandemi döneminde bütün dünyaya örnek olan dayanışma kampanyası düzenledik: Askıda fatura. Uygulamayla ailelere destek verdik, yardımsever vatandaşlara aracı olduk. Uygulama sayesinde yaklaşık 48 milyon TL’lik fatura ödendi. Uygulama, dünya çapında takdir topladı. Bloomberg Küresel Belediye Başkanları Yarışması’nda ödüle layık görüldük. Bu gurur sadece İstanbul’un değil, ülkemizin. Halk Bakkal’la esnafa destek olduk, vatandaşların uygun fiyatla alışveriş yapmasını sağladık. Halk Ekmek’in kapasitesini artırdık. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan vatandaşlara ekmek ulaştırdık. İşe alımları şeffaf hâle getirdik. İstihdam ofisleriyle özel sektöre ve işsiz vatandaşlara destek olduk.

“Üreten İstanbul” hedefiyle çiftçilik, hayvancılık ve balıkçılık yapan, yani üreten vatandaşların yanındaydık. Belediyemize ait boş arazilere ektiğimiz buğdaydan elde ettiğimiz unu ihtiyaç sahibi ailelere dağıttık. Yıllardır atıl hâlde duran serayı tekrar faaliyete geçirdik, Fide Üretim Merkezi’yle fide üretimine başladık, ürettiğimiz fideleri Büyükçekmece, Çatalca, Silivri, Beykoz, Pendik, Sarıyer, Arnavutköy ve Şile’deki çiftçilere hibe ettik. Son iki yılda, 12 milyonu aşkın fide, 474 çiftçiye 1.200 ton kuzu besi yemi, 63 mahallede 237 çiftçiye 7.050 dekar alanı ekebilecek miktarda (1.175 torba) silajlık mısır tohumu, kooperatiflere üretim makinesi, 12 ilçede büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve süt üretimi yapan 569 üreticiye 1.248 ton süt yemi, 7 ilçede 85 mahallede 1.592 çiftçiye 2.541 torba yağlık ayçiçeği tohumu, 1.200 küçük ölçekli balıkçıya tekne bakım malzemesi desteği verdik.

İstanbul’a kent ormanları kazandırdık. Bu alanlarda vatandaşlar aileleriyle vakit geçirebiliyor, yürüyüş yapabiliyor, huzur buluyor. İstanbul bu yıl yağmur rekoru kırdı. Önceki yıllarda sel nedeniyle hayatını kaybedenler oldu. Bizim dönemimizde tek bir vatandaşa zarar gelmedi. Üsküdar’da her yağmur sonrası ortaya çıkan kötü görüntüyü ortadan kaldırdık. Kurbağalıdere’deki sorunları çözdük. Çöpten elektrik üreten tesisleri hayata geçirdik.

Çocuklar için kaliteli kreşler açtık. “Her mahalleye kreş” sözümüzü yerine getiriyoruz, tek tek kreşleri açıyoruz. Anneleri ve babaları mali külfetten kurtarıyoruz ve onlara güvenecekleri bir yuva sunuyoruz. “Anne Kart” uygulamasıyla 0-4 yaş arasında çocuğu olan annelere ücretsiz ulaşım hakkı tanıdık.

Pandemi döneminde iz bırakan işlerimiz var. Aynı anda on metro hattı yapmak kolay iş değil. Göreve geldiğimiz günden bu yana 29.1 kilometrelik metro hattını tamamladık. 12 istasyondan oluşan Eminönü-Alibeyköy tramvay hattının ilk etabını bitirdik. Dudullu-Bostancı, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey, İkitelli-Ataköy metro hattı ve Rumeli Hisarüstü-Aşiyan füniküler hattı çalışmaları devam ediyor. Halk otobüslerini de İETT standartlarına ulaştıracağız. Büyük İstanbul Otogarı’nı yeniledik. Ücretsiz WiFi uygulamasını yaygınlaştırdık. Metrolara internet getirdik.

İstanbul’un meydanlarını güzelleştirdik. Mecidiyeköy ve Bağcılar Meydanı’nı güzelleştirdik. Diğer meydanları da düzenleyeceğiz, güzelleştireceğiz.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
EKREM İMAMOĞLU:
72.5 kilometre uzunluğundaki HızRay için finansman arayışımız sürüyor, kısa sürede sonuçlandıracağız. Bu, kentin iki uzak noktasını birleştirecek önemli bir proje. Beylikdüzü’nden Sabiha Gökçen Havalimanı’na 50 dakika gibi bir sürede ulaşmak mümkün olacak. Günde 1 milyon yolcu taşınacak bir hattan bahsediyoruz. Proje çalışmalarına 2020 yılının sonunda başladık, 2022 yılının sonuna kadar projede yol katetmeyi hedefliyoruz. Beşiktaş Ortaköy, Çekmeköy Serindere, Maltepe Çamaşırcıdere Yaşam Vadisi, Kurbağalıdere Yoğurtçu Parkı, Maltepe Sahil Mimar Sinan Parkı ve Büyükçekmece sahil düzenleme projelerine devam ediyoruz. Öğrencilerin eğitimine katkıda bulunmak, İstanbul’un tarihî ve kültürel birikiminde faydalanmalarını sağlamak için ulaşımda aylık ücreti makul seviyede tuttuk, bu uygulamaya devam edeceğiz. Yaya üst geçitlerini engelli vatandaşların erişimine uygun hâle getiriyoruz. Mecidiyeköy metrobüs istasyonu yaya üst geçidinde, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü metrobüs durağında ve Avcılar Şükrübey yaya üst geçidinde çalışmalar devam ediyor.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
EKREM İMAMOĞLU:
12.500 dolardan 7.000 dolara düşen bir durum var. Maliyetler arttı. Her şeye zam geldi. Sosyal yardımlara ek olarak sosyal politikalara da ağırlık verdik, vermek zorunda kaldık. Çünkü vatandaşlar zor durumda. Ekonomik kriz, belediyemizi de etkiledi. Artık sübvansiyon 10 milyar TL’ye doğru gidiyor.  İETT’nin günlük açığı 12-13 milyon TL civarında. 550-600 milyon TL sübvanse etmek zorunda kaldık. Bu, belediyenin %25’lik bütçesi demek. Son fiyat düzenlemesi bunu bir miktar düşürecek olsa da, belediyemize yük olmaya devam edecek. Ulaşım, İstanbul’un en önemli meselesi. UKOME diye bir yapı var. Bugüne kadar sağlıklı şekilde işlemiş. Talimatla iş yapan memurlar olduğu için her alanda engellemelerle karşılaşıyoruz. Metro İstanbul adında iştirak şirketimiz var. İETT’yi sübvanse edebilsek de, bu şirketi sübvanse edebilmek ya da bütçesini artırabilmek için belediye meclisinin kararı gerekiyor. Ancak sürekli olumsuz karar çıkıyor. 11 büyükşehir belediye başkanı açıklama yaptı, “Bizden ÖTV almayın,” dedi, ama karar yine de “hayır” oldu. O kadar çok kötülük var ki. Aklınıza gelmeyecek yerde ve zamanda karşımıza çıkıyor. Her biriyle mücadele ediyoruz. Kadim mekânları elimizden alıyorlar. Diğer mekânları da almaya çalışıyorlar. Hukuk mücadelesi veriyoruz. Her konuda mücadele etmeye de hazırız.


Önerilen Haberler