"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Sarıgül: “Ekolojik bir yaşam kurmak için çalışacağız”

  • 9 Mayıs 2022
Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül Belediye Gazetesi’ne düşüncelerini aktardı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
MUSTAFA SARIGÜL:
“Hatalarımızı ve eksiklerimizi azaltacağız, olanla olması gereken arasındaki mesafeyi kısaltacağız, dört dağ içinde ekolojik bir yaşam kurmak için çalışacağız,” diyerek yola çıktık. Göreve geldiğimizden bu yana ilçemizin değer yargılarına önem veren, doğanın, çocukların, kadınların ve tüm canlıların hakkını koruyan bir anlayışıyla çalışmaya devam ediyoruz. İlçemizde ulaşım ücretsiz, içme suyunun metreküp fiyatı 50 kuruş. İklim koşulları uygun olduğunda aylık meclis toplantılarımızı sokakta yapıyoruz, çoğu zaman gündemsiz toplanıyoruz.

2019 yılında yaklaşık 200 aktivistin katılımıyla 2. Geleneksel Fotoğraf Maratonu’nu düzenledik. Güvenlik nedeniyle ilçemizde belli yerlere yerleştirilen beton bariyerleri boyadık, çiçeklerle süsledik, duvarlara resim yaptık.
Atıl durumdaki ranzaları yeniledik, sokak hayvanları için yaşam alanına dönüştürdük. Hayvanseverlerle, gönüllülerle birlikte sokak hayvanlarını beslemeye devam ediyoruz. İlçemizdeki caddeleri, sokakları düzenledik, kaldırımları onardık, bazı sokaklara parke döşeyerek yol yaptık. Pandemi koşulları elverdiğince özel günlerde etkinlikler düzenledik. Doğayı korumak amacıyla çalışmalar (uyarıcı levhalar, toplantılar, etkinlikler vb.) yaptık.
Munzur Suyu’nu korumak için Atık Su Arıtma Tesisi’nin yapımına başladık. Tesisi 2022 yılının sonunda tamamlamayı planlıyoruz. Projenin maliyeti yaklaşık 13.000.000,00 TL (%50 hibe ve %50 kredi). Borçlanma ve işletme aşamasında belediyemizin kaynakları sürdürülebilirliğe yeterli olmayacağı için yurtiçinde ve yurtdışında kaynak bulmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz.
Her yıl 100 aileye tohum ve mazot desteği veriyoruz, yaklaşık 300 dönümlük alanda bakliyat üretimi yapılmasını sağlıyoruz, dar gelirli vatandaşlara destek oluyoruz. Üretim yapmak isteyen vatandaşlar için girdi maliyetlerini karşılıyoruz. 90 tane halk bostanı kurduk, üretim sürecine destek oluyoruz (sulama sistemi, çevre koruması, hayvansal gübre, toprak tedarik vb.).

Belediyemizin hizmet binasının bir kısmında çocuk bakımevi ve sanatevi kurmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vakıfların ve hayırsever iş insanlarının desteğiyle 40 öğrenciye burs verdik. İlçemizdeki bütün okullara giyim, kırtasiye malzemesi desteği veriyoruz. Lise son sınıf öğrencileri için tablet tedarik ettik.

2019 yılının Temmuz ayında Kadın Kooperatifi’nin ilk adımlarını attık. Kooperatif bugün itibarıyla 80 üyeye ulaştı, kurumsallaştı, tanıtım ve pazarlama kabiliyetini geliştirdi, resmî prosedür ve üretim sürecinde yol katetti. Bu kapsamda genel işlerin ve işlemlerin yürütülmesi için iki kişi, Çağdaş İş İnsanları Yardımlaşma Derneği desteğiyle kurulan El Emeği ve Tekstil Atölyesi’nde sekiz kişi, Tunceli Valiliği, İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüğü’yle koordineli olarak Fırat Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen, Kadın Kooperatifi’nin saha yürütücülüğünü üstlendiği “Dağ Sarımsağı Dar Gelirlilerin İstihdam Kapısı Oluyor” projesi kapsamında 13 kadın, belediyemiz tarafından kurulan ve tadilatı yapılan Bakliyat Eleme ve Paketleme Tesisi’nde dönüşümlü olarak 20 kadın istihdam ediliyor.

Pandemi sürecinde vatandaşlara destek olduk (kira ve gıda yardımı, ücretsiz su, temizlik malzemesi vb.). İlçemizde spor etkinliklerini destekledik. Munzur Spor Kulübü il genelinde şampiyon oldu.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
MUSTAFA SARIGÜL:
Ovacık Atık Su Arıtma Tesisi’ni tamamlayacağız. İçme suyuyla ilgili projeyi tamamladık, projenin uygulama aşamasına geçeceğiz. Ovacık Kadın Kooperatifi’ni güçlendirmek, kadınların ekonomik ve siyasi hayattaki yetkinliğini artırmak için destek vereceğiz.  

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
MUSTAFA SARIGÜL:
Hiçbir talebimize zamanında cevap verilmedi.


Önerilen Haberler