"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Kamu yararı ön planda tutulmalı”

  • 9 Mayıs 2022
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Belediye başkanlığı yapmaya başladığım ilk günlerden bu yana Hatay’ın değerlerinin temsil edilmesine, tanıtılmasına ve kalkınmasına önem veriyorum. Belediyemizin tüm hizmetlerine bu bakış açısıyla yön veriyoruz. Üç yıllık dönemdeki en önemli hizmetimiz, Hatay’ın ekonomik açıdan güçlenmesini ve dünyaya açılmasını sağlayacak EXPO oldu. Suriye’deki süreçten olumsuz etkilenen kentlerin başında gelen Hatay’ın üzerindeki kara bulutları dağıtmak için çıktığımız bu yolda başarılı olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’yla birlikte 1 Nisan’da açılışını yaptığımız organizasyon, kentin kimliğini oluşturan bütün ögeleri dünyayla paylaşabileceğimiz önemli bir yapı. “Bereketli Hilal” adı verilen verimli topraklar üzerindeki kentimizin sahip olduğu endemik ve tıbbi aromatik bitki çeşitliliğini dünya pazarına sunarak ekonomimize kazandırmayı amaçlıyoruz. Antakya-Defne ve Arsuz-İskenderun olmak üzere iki farklı bölgede kurduğumuz EXPO alanlarında kentimizin tarihiyle ilgili bölümler de yer alıyor. 1.600 metrekare büyüklüğüyle dünyanın en büyük taban mozaiği olma özelliğini taşıyan, kentin binlerce yıllık tarihini gözler önüne seren “Ortak Varoluş Mozaiği”, EXPO 2021’in Antakya’daki alanında yer alan, bölgede iz bırakan 13 medeniyetin bitkisel ve kültürel özelliklerini temsil eden “Medeniyetler Bahçesi”, Hatay’ın ve farklı kentlerin mutfak kültürünün hayat bulacağı “Gastronomi Köyü”, 5. yüzyıla ait arkeolojik kalıntıların sergilendiği “Arkeopark”, öne çıkan yapılardan bazıları.

Hatay mutfağı, bereketli topraklarda yetişen kaliteli malzemelerden oluşması ve birçok medeniyetin izlerini taşıması nedeniyle dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yerde duruyor.   Bu nedenle Hatay’ın zengin gastronomisinin tescil edilmesi ve geleceğe taşınması için çaba gösteriyoruz. Hatay’ın adının dünya gastronomi kentleri arasına yazılması için girişimlerde bulunduk. Hatay mutfağı, UNESCO’nun tescil ettiği 26 gastronomi kenti arasında yerini aldı. Kentimize gelen misafirlere Hatay mutfağını tanıtmak ve unutulmaya yüz tutan lezzetleri gelecek nesillere aktarmak amacıyla Hatay Gastronomi Evi’ni hizmete açtık.

Hatay’ı ticaret ve turizm merkezi yapacak Hatay Deniz Otobüsü Projesi’yle Hatay’ın uluslararası sularda yerini alması için önemli bir başlangıç yaptık. Proje dahilinde limanın yapımını tamamladık. Proje kapsamında Madenli Yat Limanı’nın uluslararası giriş-çıkış için açık daimî hudut kapısı olarak tespit edildiğine dair karar Resmi Gazete’de yayımlandı. En kısa sürede uluslararası sulara açılıyoruz.

Kırsal kalkınmaya önem veriyoruz. Köyden kente göçün önüne geçebilmek ve vatandaşları kendi topraklarında üretim yapmaya teşvik etmek için çiftçilere destek oluyoruz. Kırsal kalkınma projelerimiz kapsamında 250 kadın çiftçiye sera tahsis ettik, Hatay’ın yeşil alanlarında kullanılan çiçeklerin üretimine vesile olduk. Bu proje kapsamında kadınlar hem kendi ürünlerini üreterek hem de kentin çiçeklerini yetiştirerek ekonomik gelir elde etti. Gelecek nesillerin sağlıklı beslenmesine vesile olabilmek için karakılçık ve ali bayır gibi ata tohumlarını toprakla buluşturduk. Çileklerinin lezzeti dillere destan olan Yayladağı’nda 169 aileye 3 milyon fide dağıtarak çilek üretimini destekledik. Hangi ürünün nerede daha verimli yetişeceğini araştırdık, toprağı analiz ettik. Gübre, ilaç, tohum, fide, sulama ve enerji maliyetiyle uğraşan dar gelirli üreticilere destek olmak için 14 ay boyunca fizibilite çalışması yaptık.  Çalışmalarımız sonucunda kooperatifler ve bir şirket kurduk. Ulaştığımız 10.200 aileye tohum, fide ve fidan veriyoruz. Tatlı patates, maydanoz, dereotu, badem, alıç gibi ürünlerin üretilmesini sağlıyoruz, ürünleri satın alıyoruz. Bu ürünlere katma değer ekleyerek satıyoruz. Günlük 1 ton ürün kurutuyoruz. Bu kapasiteyi 20 tona çıkaracağız. Üreticilerin satamadığı elma ve portakal gibi meyveleri kurutup satacağız. Çünkü dünyada kuru ve paketlenmiş gıda önem kazanıyor. Üreticilerle omuz omuza olmaya devam edeceğiz.

Altyapı çalışmaları kapsamında 15 ilçede içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını yeniledik. Vatandaşların temiz içme suyuna ulaşması için asbestli boruları yeni ve sağlıklı su taşıyabilen borularla değiştirdik.

Kentimize kazandırdığımız atık su arıtma tesisleriyle yeraltı su kaynaklarının, derelerin, Amik Ovası’nın ve sahillerin temiz kalmasına, tarım ürünlerinin daha sağlıklı yetişmesine vesile olduk.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Üç yıllık süreçte belediyecilik anlayışımızı ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Kentimizi klişe bir belediyecilik anlayışıyla değil, yenilikçi ve dünyaya ayak uyduran bir belediyecilik anlayışıyla yönetmeye devam edeceğiz. Hatay’ın özel bir kent olduğunun farkındayız. Bu doğrultuda hizmetlerimize yön veriyoruz. Kırsal kalkınma için dünyada uygulanan bilimsel temelli modelleri kentimize taşımaya devam edeceğiz. EXPO alanlarının etkin şekilde kullanılmasına özen göstereceğiz. Kentimizin her alanda (ticaret, turizm, tarım) kendini daha güçlü ve umutlu hissetmesi için çaba harcayacağız.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Siyasi engellemelerle karşılaşıyoruz. Siyasi kaygılar nedeniyle bazen hizmetlerimiz engelleniyor. Bu tür sorunlarla yasalar doğrultusunda mücadele ediyoruz. Kamu yararının siyaset üstü olması gerekiyor.


Önerilen Haberler