"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tarhan: “İnovatif yaklaşımlarla kaliteli hizmet üretiyoruz”

  • 9 Mayıs 2022
Mersin Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
NEŞET TARHAN
: Sekiz yıl önce Mezitli’yi kültür ve turizm ilçesi yapma hedefiyle aday olduk. Daha mutlu, daha özgür bir Mezitli yaratmak için çalıştık. Önceliğimiz, inovatif yaklaşımlarla kaliteli hizmet üretmek oldu. Küresel ısınma, iklim değişikliği, göç, ekonomik, sosyal ve demografik sorunları dikkate aldık. Bu doğrultuda hizmet üretmeye ve sunmaya önem veriyoruz. Birçok projemizi gönüllülerle birlikte yürüttük. Belediyemizin meclisinde aldığımız kararla ilçe genelinde gönüllü uygulaması başlattık. Gönüllüler, Temizlik İşleri ve Zabıta Müdürlüğü ekiplerine destek veriyor, tespit ettikleri aksaklıkları ilgili müdürlüğe iletiyor. Mezitli Belediyesi Kültür Merkezi’ni hizmete sunduk. Merkezde birçok etkinlik düzenleniyor. Taş Mektep’i restore ettik, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’yla protokol imzaladık. Protokol kapsamında çocuk, genç ve yetişkin korosuyla oda ve çocuk orkestrası kurmak için çalışmalara başladık. İkinci beş yıllık çalışma dönemimizde çalışmalarımızın öznesini çocuklar oldu. Hayırsever üç vatandaşın desteğiyle üç anaokulu açtık, anaokulları Türkiye’ye örnek oldu. Dayanışma ruhunu ve kardeşlik duygusunu pekiştirmek, acılı günlerinde vatandaşların yanında olmak amacıyla üç taziye evi açtık. Cinsiyet Eşitliği Birimi kurduk, Kadın ve Çocuk Danışma Merkezi’ni hizmete sunduk.

2. Aktif Yaş Alma Merkezi’ni tamamladık. Vefat eden sokak hayvanları için hayvan mezarlığı oluşturduk. 20 dönümlük alanda Mutlu Yaşam Köyü kurduk. Mutlu Yaşam Köyü’nde bungalov evler, uygulama atölyeleri, hobi alanları ve proje pazarları yer alıyor. Mevcut hobi bahçelerine ilave beş hobi bahçesi daha yaptık. Hobi bahçelerinde ve gönüllü seralarında 7’den 70’e herkes kendi bahçesi gibi toprağı ekip biçiyor, toprakla buluşuyor.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak bugüne dek 71 Jakaranda Koruluğu oluşturduk. Kadınlar, Mezitli Kadın Üretici Kooperatifi aracılığıyla özel şahıslara ait imarlı arsalarda tarım yapıyor, üretiyor, ürünlerini satıyor ve gelir elde ediyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden 10 yıllığına kiraladığımız sahili hizmete açtık. 190 dekarlık piknik alanını Orman Bakanlığı’ndan ihaleyle kiraladık, vatandaşların hizmetine sunduk. Mezitli sahilinde aydınlatma çalışması yaptık. 13 kilometrede 90 gün süren çalışmalar 4 milyon TL’ye mal oldu. Tece Mahallesi’nde 2016 yılında temeli atılan cemevi inşaatına destek vermeye devam ediyoruz, inşaat yaz aylarında tamamlanacak.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
NEŞET TARHAN:
İlk görev döneminde Down sendromlu çocuklara sahip çıkmak, farkındalık yaratmak için Down Cafe’yi açtık. Bu hizmet döneminde otizmli çocuklara odaklandık. Temmuz ayında Otizm Köyü’nü açacağız. Amacımız, otizmli çocukların yeteneklerinin farkına varması, üretken olması ve toplumsal yaşama dahil edilmesi. Spora önem veriyoruz. Bu bağlamda altyapı ve tesis çalışmaları yapıyoruz. Yarı olimpik yüzme havuzu için projemizi hazırladık, yüzme havuzunu en kısa sürede hizmete sunacağız. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis ettiğimiz alanda modern bir spor kompleksi inşasına başladık, tesisi iki yıl içinde tamamlayacağız. Aratos Spor Tesisleri’ndeki tenis kortuna ilave üç tenis kortu ve iki futbol sahası yapımına mayıs ayında başlıyoruz. Kız öğrenci yurdu için proje hazırlıyoruz. İlçemizde hobi bahçelerinin sayısını dokuza yükselttik. Mezitli sahilini düzenliyoruz. Mezitli Deresi’nin çevre düzenlemesini tamamlayacağız, dinlenme alanları, yürüyüş ve bisiklet yolu yapacağız. Farklı mahallelerdeki üç taziye evine ilave iki taziye evi daha yapacağız. Gençleri daha verimli ve aktif bir şekilde yaşama dahil edebilmek, onları birer girişimciye dönüştürebilmek amacıyla Mezitli Gençlik İnovasyon Merkezi’ni açacağız. İklim değişikliğinin tehditlerine ve risklerine hazırlıklı olacağız, etkiyi en aza indirecek projeler geliştireceğiz. Kent içi ulaşımda hareketliliği ve aktif ulaşımı destekleyen projeler kapsamında bisiklet kullanımını teşvik eden çalışmalara devam edeceğiz. Yeşil alanları artıracağız, yeşil alanlara eşit erişim olanakları geliştireceğiz.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
NEŞET TARHAN:
Gerek yerel idarede gerek Ankara merkezli taleplerde kişisel yakınlık kurarak sorunları çözmeye çalışıyoruz. Ancak projelerimizle ilgili kısıtlamalar nedeniyle zaman kaybı yaşanıyor, maliyet ve hedef tutturulamıyor. Örneğin, hazineye ait olan sahillerin kiralanmasına yönelik talebimize 1.5 yıl sonra yaz sezonunda olumlu yanıt alabildik. Hazine arazilerinin belediyemize tahsisine veya devrine ya hayır deniliyor ya da cevap verilmiyor. Orman vasfını yitirdiği gerekçesiyle hazineye devredilen yerleşim bölgesindeki arazinin belediyemize tahsis edilmesine veya kiralamasına ilişkin talebimize olumlu yanıt alamadık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından planlama ilkelerine aykırı olarak plan değişikliği yapılıyor, inşaat ruhsatı, usule aykırı şekilde işyeri açma ve çalışma ruhsatı veriliyor. Türkiye Belediyeler Birliği’yle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı araç talebimize karşılık vermiyor. Sekiz yıldır bu anlamda hiçbir yardım alamadık. 220.000 yerleşik nüfusa karşılık 40.000 kayıtlı, yaklaşık 40.000 kayıtsız olmak üzere toplam 80.000 Suriyeli’ye de hizmet veriyoruz. Fakat İller Bankası’ndan 220.000 nüfusa göre pay geliyor. Mezitli Devlet Hastanesi’nin proje aşaması tamamlandı, maalesef ihalesi yapılmadı. Yıllardır kullanılmayan İçişleri Bakanlığı Eğitim Tesisleri çürümeye terk edildi.


Önerilen Haberler