"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Taşdelen: “Tüm Kurumlar Ekonomik Sorunların Çözümüne Odaklanmalı”

  • 9 Mayıs 2022
Ankara Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2019 yerel seçimlerinden sonra üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta kısaca anlatır mısınız?
ALPER TAŞDELEN:
Seçimlerin hemen ardından yeni hizmetlerimizi hayata geçirdik. İki yeni kültür merkezini, 24 yeni parkı, üç yeni Çankaya Evi’ni, Mustafa Kemal Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu ve Spor Merkezi’ni, Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi’ni, 23 Nisan Çocuk Evi’ni, bebek kütüphanesini, bitki satış noktalarını, atık getirme merkezini, yeni pazaryerini, Yıldız hizmet binasını ve belediye bahçemizi hizmete açtık. Pandeminin de etkisiyle sosyal belediyecilik uygulamalarımıza ağırlık verdik. Küresel iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve sağlıklı bir gelecek için geri dönüşüm hizmetlerimizi artırdık.

Ankara’nın ikinci Atatürk Orman Çiftliği olacak 750 dönümlük Bademlidere Kent Ormanı ve Parkı’nda 500 dönümlük ağaçlandırma çalışmasına başladık. Yeni tesislerimizin temelini attık. İki Çankaya Evi’nin, iki kreşin, dört pazaryerinin yapımına devam ediyoruz. Seçim döneminde verdiğimiz sözleri yerine getirmenin kıvancını yaşıyorum. Çankaya’ya değer katan eserlere imza atıyoruz. Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek için hizmet üretiyoruz. Bu çalışmaları kredi kullanmadan, bir kuruş borçlanmadan, kendi öz kaynaklarımızla yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Halkın olanı, halka kazandırmaya devam edeceğiz. Ranta değil, halka hizmet etmeyi sürdüreceğiz.
Kaynaklarımızın her kuruşunu namusumuz sayarak kullanıyoruz. İşimiz, gücümüz çalışmak. Biz, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçesiyiz. O’nun mirasını gelecek nesillere aktarmak için çalışacağız. Çankaya Belediyesi halkındır. İnsan ve halk odaklı çalışmalar, projeler yapıyoruz. olmasıdır. Hayatın her alanında varız.
Pandemi, her açıdan zor bir süreç oldu. Etkileri hâlâ devam ediyor. Bu süreçte vatandaşların yanında olduk. İşyerlerini, okulları, taksi duraklarını, muhtarlıkları, camileri, sağlık ocaklarını, eczaneleri, kamu kurumlarını, araçları, binaları mütemadiyen dezenfekte ettik. Talep olması hâlinde bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Pandemi döneminde birçok vatandaş zor günler yaşadı. İşsiz kalanlar, gelir kaybına uğrayanlar oldu. Hayatın durma noktasına geldiği bu dönemde her kesimden vatandaşın yanında olmaya, gıda, dezenfektan, maske gibi ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. 60.000 haneye gıda kolisi, 18.300 haneye sebze-meyve, 5.338 haneye süt, 2.100 haneye Halk Kart, 20.000 haneye Gıda Kart yardımı yaptık. 13.500 haneye 54.000 menekşe dağıttık. Kurduğumuz maske atölyesinde günde 3.500 maske ürettik. 6 milyon maske, 30.000 litre dezenfektan, 1.500 litre kolonya dağıttık. Esnafa, çocuklara, 65 yaş ve üstü vatandaşlara 198.500 hijyen seti, 3.614 çocuğa bot ve mont desteği verdik. 1.568 kadına el emeği ürünlerini satın alarak, 400 müzisyene de Çankaya Bir Sahne etkinlikleriyle gelir desteği verdik. Online etkinlikler düzenledik, müzik ve tiyatro sanatçılarına destek olduk. Yardımlarımız hâlâ devam ediyor. Çocuklara süt, bot ve mont, okullara, camilere, muhtarlıklara, karakollara sıvı sabun, temizlik malzemesi desteğimiz ve Halk Kart yardımlarımız sürüyor.

Önümüzdeki iki yılda hedefleriniz nelerdir?
ALPER TAŞDELEN:
Yapımı devam eden iki kreşi, iki Çankaya Evi’ni, dört pazaryerini tamamlayacağız, hizmete sunacağız. Atatürk Kültür Merkezi’nin yapımına devam edeceğiz. Atatürk Kültür Merkezi, 22.500 metrekarelik alan üzerine kurulu olacak. Uluslararası mimari örneklerden hareketle seyircilerin ve sanatçıların ihtiyaçlarına göre tasarlanan merkez, akustiğiyle dünya standartlarında olacak. 1.000 ve 500 kişilik iki salondan oluşacak Atatürk Kültür Merkezi, galeri kullanımlı fuayesiyle de önemli sergilere ev sahipliği yapacak. Merkez, planladığımız 250 araçlı otoparkıyla da kolaylık sağlayacak.
Bademlidere Kent Ormanı ve Parkı’nda çalışmalara başladık. Bademlidere’yi Atatürk Orman Çiftliği’ne benzer şekilde inşa edeceğiz. Dünyanın en büyük kent parklarından birini Ankara’ya kazandıracağız. Atamızın hatırasını yeniden Çankaya’da yaşatacağız.
Bademlidere Kent Ormanı ve Parkı’yla Çankaya, ormana ve kent parkına kavuşacak. Bademlidere’de tapulu 750 dönüm arsamızı imara, betona değil, ormana açtık. 500 dönümü orman, 250 dönümü park ve rekreasyon alanı yapıyoruz. Bademlidere’nin 500 dönümlük alanında ağaçlandırma çalışmasına geçtiğimiz eylül ayında başladık. Badem ağaçlarının bulunduğu alana 20.000 fidan diktik. Rekreasyon alanında macera parkı, ponny park, dumansız piknik alanları, seyir terasları, kafeteryalar, çocuk oyun alanları, kümes hayvanları alanları ve bisiklet yolları yer alacak.
Sosyal yardımlarımızı artırarak sürdüreceğiz. Ülkemiz zor bir ekonomik dönemden geçiyor. Bu süreçte ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olmaya devam edeceğiz.
Geri dönüşüm hizmetlerine ağırlık vereceğiz. Geri dönüştürülebilir atık toplama ve değerlendirme uygulamalarımızın yanı sıra yeni projelerimiz de olacak.

Üç yıllık hizmet döneminizde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı?
ALPER TAŞDELEN
: Belediyeler icracı kurumlardır. Bizler, halkın teveccühüyle göreve geldik ve halkın istediği gibi icraat yapmak zorundayız. Her işin, idarenin ve kurumun zorlukları var. Ancak zorlukları aşmak, zorluklara rağmen hizmet götürmek, yatırım yapmak ve zorlukları halka yansıtmamak da belediyelerin işidir. Biz, engellerden ve zorluklardan değil, uygulamalardan söz etmeyi daha çok seviyoruz. Bu dönem Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle daha rahat ve verimli çalışıyoruz. Sayın Mansur Yavaş göreve geldikten sonra birlikte sadece Çankaya’da değil, Kızılay’da da sokakları ve caddeleri yeniledik, konforlu ve kullanışlı hâle getirdik. Birçok ortak çalışmamız oldu. Asfalt konusunda olsun, yeşil alanlarda olsun, karla mücadele konusunda olsun daima ortak hareket ediyoruz. Halkın yararına olacak her iş için birlikte çalışmayı önemsiyoruz. Oldukça rahat ve yararlı bir işbirliği içindeyiz. Bu durum, yatırım ve hizmetlerimize de yansıyor. Bundan en fazla Çankaya ve Ankara halkı yarar görüyor. Ekonomik engeller, Çankaya gibi Türkiye’nin en gelişmiş ilçesinde bile halkın yaşamını zorlaştırdı, belediyenin işlerini çoğalttı. Tüm kurumlar ekonomik sorunların çözümüne odaklanmalı.


Önerilen Haberler