"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Büyükerşen: “Siber güvenlik sistemlerine yatırım yapıyoruz”

  • 13 Haziran 2022
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Dijitalleşmeye yönelik çalışmalarınızdan ve dijital dönüşüm stratejilerinizden bahseder misiniz? Web tabanlı hizmetler, e-belediyecilik, aplikasyonlar vb. uygulamaların hangilerini hayata geçirdiniz?
YILMAZ BÜYÜKERŞEN:
Teknolojik gelişmeler birçok yeniliğin önünü açtı. 20. ve 21. yüzyılın en önemli yeniliği olan bilgi teknolojileri, dijital dönüşümü başlattı, bilgi yönetimini internet teknolojisiyle geliştirdi, geniş kitlelerin bilgiye ulaşmasını sağladı.

Göreve geldiğimiz günden bu yana dijitalleşmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Öncelikle “Kent Bilgi Sistemi” uygulamasını hayata geçirdik, belediyemizin iş/işlemlerini dijital ortama aktardık, bilişim teknolojileriyle kaydedilmesini ve işlenmesini sağladık. Kent genelinde vatandaşlara “kentli numarası” verdik. Bu uygulama, kimlik numarası uygulamasının yerelde hayat bulmuş hâlidir. Coğrafi bilgi sistemlerini hizmete sunduk, kent merkezindeki binaların kaydını elektronik sistemlerde topladık. Dijital hizmetler, sistemler ve yazılımlar sayesinde zamandan, kâğıttan tasarruf ettik. Vatandaşların belediyecilik işlemlerini online gerçekleştirmesini sağladık, vatandaş memnuniyetini ve hizmet kalitemizi yükselttik.

Web tabanlı hizmetler belediyemizin tüm birimleri tarafından kullanılıyor. Belediyemizle ilgili bilgi ve haberlere web sitemizden ulaşılabiliyor, etkinlik biletleri online alınabiliyor. Belediyemizin kurslarına ve etkinliklerinde katılmak isteyen vatandaşlar online kayıt yaptırabiliyor.

E-belediyecilik hizmetlerimiz 7/24 devam ediyor. Vatandaşlar belediyemizin dijital kanallarına her an ulaşabiliyor. Belediyemize ait mobil telefonlarda kullanılan uygulamalarımız da var. Bu uygulamalardan en popüler olanı, ulaşım mobil uygulamasıdır. Uygulama sayesinde vatandaşlara toplu ulaşımda kolaylık sağlıyoruz. Vatandaşlar, durakları, bu duraklardan geçen toplu ulaşım araçlarını, araçların durağa geliş zamanını anlık olarak görebiliyor, seyahat planlaması yapabiliyor.

Şeffaflık, denetlenebilirlik, hesap verebilirlik kriterleri doğrultusunda belediyenizin hizmetlerine ve bütçesine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşıyor musunuz? Düzenli veri analizi yapıyor musunuz?
YILMAZ BÜYÜKERŞEN:
Belediyemizin hizmetlerini, birimlerimizin çalışmalarını, stratejik planları, performans ve faaliyet raporlarını web sitemizde yayımlıyoruz, haberler ve duyurular aracılığıyla vatandaşları bilgilendiriyoruz. Yayımladığımız raporlarda hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz projelerimizle birlikte bütçemize ilişkin bilgiler de açık ve şeffaf bir şekilde yer alıyor. Belediyemizin uzman personeli düzenli olarak veri analizi yapıyor.

Teknolojik hizmetleri sunarken kişisel verileri korumak ve etik ilkelere uymak için siber güvenlik önlemleri alıyor musunuz?
YILMAZ BÜYÜKERŞEN:
Gelişen teknolojiyle birlikte siber güvenlik önem kazandı. Siber güvenlik sistemlerine yatırım yapıyoruz. Siber saldırılardan korunmak için (güvenlik duvarı, web sitesi güvenlik uygulamaları, ağ güvenlik sistemleri, sunucu güvenliği, antivirüs vb.) güvenlik önlemleri alıyoruz. Güvenlik firmaları tarafından her yıl sızma testlerine tabi tutuluyoruz. Amacımız, bilgi güvenliğini en üst seviyeye taşımak. Kişisel verilerin korunması için de gerekli önlemleri alıyoruz, kontroller yapıyoruz. Belediyemizin Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, kişisel verilerin korunması için önemli çalışmalar yapıyor, teknoloji yatırımlarıyla donanım-yazılım sistemlerine yönelik önlemler alıyor.

Dijital yönetişim bağlamında özellikle dezavantajlı gruplar için (çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar, engelliler, mülteciler) dijital okuryazarlığı geliştirmek, dijital eşitsizlikleri gidermek amacıyla yaptığınız çalışmalar var mı?   
 YILMAZ BÜYÜKERŞEN
: Dijital dönüşüm sürecinde dezavantajlı gruplar için çalışmalar yapıyoruz. Dijital hizmetleri hayata geçirirken dezavantajlı grupların kullanımını kolaylaştırmayı göz önünde bulunduruyoruz. Örneğin, web sitemizi her yaştan kullanıcıya uygun olacak şekilde tasarladık, görme engelli vatandaşlar için özel bir site geliştirdik. Kentimizin farklı noktalarında ücretsiz WiFi hizmeti sunuyoruz. Bilim Deney Merkezi’nde çocuklar için teknoloji atölyeleri ve kurslar düzenliyoruz. ESMEK’te dijital okuryazarlık kursu veriyoruz. Gençler, gençlik merkezlerindeki teknolojik imkânlardan yararlanıyor. Pandemi döneminde vatandaşlar için online eğitimler verdik. “Mobil Eğitim Otobüsü” projesiyle özellikle kırsal mahallelerdeki çocuklara, kadınlara ve yaşlılara eğitimler (bilgisayar kullanımı, dijital okuryazarlık) veriyoruz.


Önerilen Haberler