Ekonomik Buhranın Belediyelere Etkileri

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Siyasi iktidarın neden olduğu ekonomik buhran, temel kullanım giderlerinin artan maliyetleri yerel yönetim hizmetlerini de olumsuz etkiliyor. Sadece döviz kurunun rekor seviyedeki yükselişinin belediyelerimize maliyeti şimdiden 30 milyar TL’yi aştı. Siyasi iktidar buna rağmen yerel yönetimleri desteklemek için hiçbir adım atmadı.

Belediyeler, kâr amacı gütmeden vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayan demokratik hizmet kurumlarıdır. Bu nedenle, Anayasa’nın 127. maddesinde belirtildiği gibi, yerel yönetimlere görevleriyle orantılı gelir kaynaklarının sağlanması gerekir. Ancak yıllar içinde sorumlulukları artan, özellikle pandemi sürecinde ve ekonomik buhran şartlarında hizmetlerinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılan belediyelere görevleriyle orantılı gelir kaynakları maalesef sağlanmamıştır.

Ekonomik buhranda belediye hizmetlerinin maliyeti en az 3-4 kat artmıştır. Bunlardan en önemlisi, toplu taşımada kullanılan akaryakıt, içme suyu temini ve ucuz ekmek üretiminde kullanılan elektrik ve doğalgaz giderleridir. Siyasi iktidar bu hizmetlerin aksamaması ve belediyelerin vatandaşlara hizmet sunmaya devam etmesi için şu âna kadar hiçbir destekte bulunmamıştır. Belediyelerin kullandığı akaryakıttan, elektrikten, doğalgazdan vergi alınmaya devam edilmiştir.

Siyasi iktidar özellikle son yerel seçimlerden bu yana belediyelere birer hizmet kurumu olarak değil, siyasi partizanlık gözlüğüyle bakmaktadır. Genel bütçe vergi gelirlerinden aktarılan paylar dışında belediyelere yönelik tüm kararlar partizanca alınmakta, muhalefet belediyelerine ayrımcılık yapılmaktadır.

Biz, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin belediyelerin karşılaştığı mali sorunlara çözüm üretmek amacıyla sekiz maddelik bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM’ye sunduk. Önümüzdeki süreçte bu kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulacak ve siyasi iktidarın samimiyeti bir kez daha ortaya çıkacak.

Amacımız, vatandaşlara ucuz, hızlı ve etkin belediye hizmetleri sunmaktır. Bunun önündeki tek engel ise, siyasi iktidarın vatandaşların çıkarına olmayan sorunlu politikalarıdır. Biz, hangi partiden olursa olsun tüm belediyeleri ekonomik açıdan rahatlatmak isterken, siyasi iktidar, kendinden olmayan belediyeler üzerinde hukuksuz baskı kurma ve siyasi kazanç elde etme çabalarına devam etmektedir. Bu girişimlerinden şu âna kadar sonuç alamayan iktidarın bundan sonra da sonuç alamayacağı açıktır.

İktidar ne yaparsa yapsın, bizim belediyelerimiz vatandaşların yanında durmaya devam edecek, engelleri vatandaşlarla birlikte yine ve yeniden aşacaktır. Bu kötü günler geride kalacak, yerel yönetimler siyasi iktidarın partizan baskısından kurtulacaktır. Vatandaşlar arkamızda olduğu sürece Türkiye’nin geleceği için verilen bu mücadele mutlaka başarıya ulaşacaktır.