"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erbay: “Kişisel veriler yasal güvence altına alınmalı”

  • 13 Haziran 2022
CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Sizi tanıyabilir miyiz? Siyasete giriş nedeniniz neydi?
BURAK ERBAY:
1978 yılında Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde doğdum. İlkokulu Köyceğiz’de, ortaokul ve lise eğitimimi İzmir Özel Türk Lisesi’nde, üniversiteyi İstanbul Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladım. 2003 yılında İstanbul’da uluslararası hukuk alanında çalışan bir hukuk bürosunda avukat olarak çalışmaya başladım. 2005 yılından itibaren Muğla’da serbest avukatlık yaptım. Öğrencilik yıllarımda İstanbul Kadıköy Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP Gençlik Kolları ve Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi bünyesinde ulusal/uluslararası projelerde görev aldım. Atatürkçü Düşünce Derneği Muğla Şubesi’nde yönetim kurulu üyeliği, şube başkanlığı, kurultay delegeliği, İl İnsan Hakları Kurulu üyeliği, 2008-2009 arasında CHP Muğla il başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. 33 yıl sonra Köyceğiz’de CHP’den seçilen ilk il genel meclis üyesi olarak 2009-2014 yılları arasında il genel meclisi üyeliği görevini üstlendim. Muğla Yörük Obaları Derneği’yle Muğla Genç İşadamları Derneği üyeliği ve Muğla Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Disiplin Kurulu üyeliği yaptım. 25. ve 26. dönemde CHP Muğla milletvekili adayı oldum. 27. dönemde üçüncü sıra adayı olarak milletvekili seçildim. Siyasi bir ailede büyümem nedeniyle küçük yaşlardan itibaren siyasetin içindeyim. Babam üç dönem boyunca Köyceğiz Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. Aileden CHP’liyim. Siyasete girmemin en önemli nedeni, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda ülkemize ve yurttaşlarımıza hizmet etmek, doğup büyüdüğüm Muğla’yı ve ülkemizi daha iyi bir noktaya taşımaktır.  Bu amaçla hayatım boyunca mücadele ettim. Partimizin her kademesinde görev aldım.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu üyesisiniz. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren yasa teklifi görüşüldü. Teklif yasalaşırsa merkezî yönetim gerek bireysel sosyal medya kullanımına gerek haber sitelerine doğrudan müdahale edecek. Yasa teklifini ve süreci değerlendirir misiniz?
BURAK ERBAY:
20 yıllık AKP iktidarı ülkemizi sosyal, siyasal, ekonomik açıdan yıkıma uğrattı. Toplum kutuplaştırıldı, mahallelere bölündü. Siyasi iktidarın liyakatten uzak bir yaklaşımla uyguladığı politikalar sonucunda ülkemiz büyük sorunlarla karşı karşıyadır. Bu topraklarda yaşayan 85 milyon yurttaşlar çok zor bir dönemden geçiyor. İşçiler emeğinin karşılığını alamıyor, artan maliyetler nedeniyle çiftçiler üretemiyor. Kadına şiddet ve kadın cinayetleri her geçen gün artıyor. Gençler umutsuz ve geleceksiz bırakıldı. Doktorlar ülkeyi terk ediyor. Doğa, ormanlar, kıyılar talan ediliyor, yağmalanıyor. Bir avuç azınlık dışındaki yurttaşlar açlık ve yoksullukla boğuşuyor. Ülkemiz demokrasiden, hukuk devletinden, çoğulculuktan uzaklaştırılıyor, tek kişinin verdiği kararlara mahkûm ediliyor. Bu olumsuz tabloya rağmen CHP milletvekilleri olarak gece-gündüz demeden çalışıyoruz, ülkemizin dört bir yanında yurttaşlara ulaşmaya, onların sorunlarına çözüm üretmeye gayret ediyoruz.

AKP iktidarı, toplumun yaşadığı sorunların duyulmaması, bilinmemesi için her yolu deniyor. Toplumun sesini kısmak istiyor. Ancak biz, her platformda yurttaşların sorunlarını duyurmaya çalışıyoruz. Sosyal medya mecralarıyla birkaç muhalif gazete ve televizyon dışında toplumun sorunlarını gündeme getirecek bir mecra yok. Toplumun sesini duyurmaya çalışan gazetelere ve televizyon kanallarına Basın İlan Kurumu ve RTÜK aracılığıyla baskı yapılıyor. TBMM’ye AKP ve MHP tarafından verilen bu kanun teklifiyle sosyal medya mecralarının da baskı altına alınması ve engellenmesi amaçlanıyor.

Dijital Mecralar Komisyonu, yasa teklifini geçen hafta görüştü. Teklif, 23 maddede düzenleme içeriyor. Yine bir torba yasa uygulamasıyla karşı karşıyayız. Milletvekili seçilip göreve başladığımız günden bu yana nitelikli yasaların çıkarılması için elimizden geleni yapıyoruz. Her kanun teklifinde paydaşların dinlenmesi ve görüşlerini aktarması için çağrıda bulunuyoruz. Ancak AKP iktidarı, sarayda pişirilen teklifleri önümüze getiriyor. Yasa tekliflerinin incelenmesi için gerekli süre tanınmıyor. Yasa tekliflerinin yurttaşların çıkarına olmadığı açık bir şekilde anlaşılıyor.

Bu tür düzenlemelerde sosyal medya şirketlerinden, sivil toplum kuruluşlarından, sendikalardan ve meslek odalarından görüş almak bizim açımızdan önemli. TBMM’ye gelen son yasa teklifinde de CHP grubunun talebi doğrultusunda paydaşlar, komisyon toplantısına davet edildi. Sosyal medya düzenlemesine ilişkin yasa teklifi sansür ve oto sansür yasasıdır. Çünkü yasa teklifi sosyal medyayı ve internet haber sitelerini susturmak amacıyla sunuldu. Bu çabaların sonuçsuz kalacağını söyleyebiliriz. Yurttaşların açlığa ve yoksulluğa terk edildiği, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı bir ortamda bu tür çabalar sonuçsuz kalacaktır. Ne kadar engellemeye çalışsalar da, erken ya da zamanında yapılacak bir seçimde CHP ve Millet İttifakı iktidar olacak. Bu ülke aydınlığa kavuşacak, demokrasinin ve hukukun yeniden tesis edildiği, müreffeh bir toplum kuracağız.  Onlar, yurttaşlarla kucaklaşmamıza engel olmak istiyor, duvar örmeye çalışıyorlar, ancak Nazım Hikmet’in dediği gibi, “O duvar, duvarınız, vız gelir bize vız.”

Yeni nesil belediyecilikte dijital dönüşüm giderek önem kazanıyor. Yerel yönetimler dijitalleşmede nelere dikkat etmeli? Hizmet, veri ve bilgi paylaşımı hangi kriterler doğrultusunda planlanmalı?
BURAK ERBAY:
Teknolojik gelişmelerin iletişime entegre edilmesiyle birlikte internet hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Marshall McLuhan’ın dediği gibi dünya, küresel köye dönüştü, sınırlar kalktı. Kurumlar da bu sürece ayak uydurdu, dijital dönüşüm çalışmalarına başladı. Artık bankacılıktan belediye hizmetlerine kadar birçok işlem internet üzerinden yapılabiliyor. Dijital dönüşüm birçok kolaylığı beraberinde getiriyor, ancak her alanda olduğu gibi bazı sorunlar da yaşanıyor. Dünyadaki gelişmeleri takip ederek, konunun taraflarını, uluslararası şirketleri anlayarak düzenlemeler yapılmalı. Dijital platformları sınırlamak doğru bir yaklaşım değil. Özgürlük alanlarını genişleten uygulamalar hayata geçirilmeli. Kişisel veriler yasal güvence altına alınmalı. Yurttaşların kişisel verilerinin korunması amacıyla düzenlemeler yapılmalı. CHP ve Millet İttifakı iktidarında bu kapsamda çalışmalar yapacağız.


Önerilen Haberler