"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Dijital yenilikler takip edilmeli”

  • 13 Haziran 2022
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Dijitalleşmeye yönelik çalışmalarınızdan ve dijital dönüşüm stratejilerinizden bahseder misiniz? Web tabanlı hizmetler, e-belediyecilik, aplikasyonlar vb. uygulamaların hangilerini hayata geçirdiniz?
OSMAN GÜRÜN
: Dijitalleşme, web tabanlı hizmetler ve internet sürekli yenileniyor, güncelleniyor, gelişiyor. Yerel yönetimler, işgücünü azaltan, işlemleri hızlandıran, vatandaşlara ulaşmayı kolaylaştıran dijital yeniliklerden yararlanmalı, dijitalleşmeye yönelik projeler üretmeli. Biz de bu anlayışla hizmetlerimizi çağın gereklerine uygun olacak şekilde güncelliyoruz, daha şeffaf ve ulaşılabilir olmak için çalışmalar yapıyoruz, yenilikleri takip ediyoruz. Dijitalleşmenin ve internetin vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak açısından önemli olduğuna inanıyorum.

Hizmetlerimizi çeşitlendirmek ve dijital ortama aktarmak amacıyla yaptığımız çalışmalar arasında e-devlet entegrasyonu, e-belediye, MBB mobil uygulaması, etkinlik, eğitim ve envanter takip uygulaması, kan bağışı uygulaması, sporcu takip uygulaması, yangın koordinasyon merkezi envanter uygulaması, UKOME araç randevu sistemi, hayvan bakımevi web sayfası, Muğla kent uygulaması, atık su SCADA uygulaması, yerel tohum uygulaması, araç dezenfekte takip uygulaması yer alıyor. CBS tabanlı yazılımlarımız arasında tarımsal verimlilik uygulaması, baca takip uygulaması, hidrant bilgi sistemi, AKOM uygulaması, Muğla altyapı koordinasyon bilgi sistemi, yangın izleme paneli, Raster plan yönetimi, tarihî miras bilgi sistemi uygulamaları bulunuyor.

Şeffaflık, denetlenebilirlik, hesap verebilirlik kriterleri doğrultusunda belediyenizin hizmetlerine ve bütçesine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşıyor musunuz? Düzenli veri analizi yapıyor musunuz?
OSMAN GÜRÜN:
Şeffaflık, denetlenebilirlik, hesap verebilirlik ilkeleri kapsamında web sitemiz ve mobil uygulamalar aracılığıyla paylaşım yapıyoruz. Faaliyet raporlarını, stratejik planları, bütçeyi ve mali tabloları web sitemizde yayımlıyoruz. Belediyemizin bütçesi ekonomik, finansal ve fonksiyonel sınıflandırmaları yapılarak detaylı tablolar hâlinde aylık olarak paylaşılıyor. Düzenli veri analizi yapıyoruz. Belediyemizin meclis oturumlarını ve ihaleleri canlı yayınlıyoruz.

Teknolojik hizmetleri sunarken kişisel verileri korumak ve etik ilkelere uymak için siber güvenlik önlemleri alıyor musunuz?
OSMAN GÜRÜN:
Ağ ve uygulama güvenliği sağlamak, bilgi teknolojileri sistemlerini geliştirmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz. İşten ayrılan ya da görev değişikliği yapılan personelin yetkilerini kaldırıyoruz. Güncel antivirüs programları ve güvenlik duvarı kullanıyoruz. Sunucuları birbirinden bağımsız sanal ağlarda tutuyoruz, yetki kontrolü yapıyoruz. Dış risklere karşı kişisel veri içeren fiziksel ortamların (yangın, sel vb.) güvenliğini sağlıyoruz. Kullanıcı hesap yönetimi ve yetki kontrol sistemi uyguluyoruz, süreci takip ediyoruz. Erişim loglarını kullanıcı müdahalesi olmayacak şekilde düzenli olarak tutuyoruz, şifreleme yapıyoruz. Verilerin bulut ortamı yerine kurum sistemlerinde kapalı devre tutulması için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Mobil cihaz yönetimi ve taşınabilir bilgisayarlarda disk şifrelemesi yapıyoruz. USOM’un duyurularını ve mesajlarını takip ederek, güvenlik açıklarına yönelik tedbirler alınması için çalışmalar yürütüyoruz. Kurum dışından kurum ağına erişmek isteyen kullanıcılara karşı SSL-VPN ve 2FA kullanıyoruz. Sanallaştırma ortamında ve depolama ünitelerinde güvenlik güncellemesi yapıyoruz. Kullanıcı bilgisayarlarındaki yazılımla yama yönetimi uyguluyoruz.

Dijital yönetişim bağlamında özellikle dezavantajlı gruplar için (çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar, engelliler, mülteciler) dijital okuryazarlığı geliştirmek, dijital eşitsizlikleri gidermek amacıyla yaptığınız çalışmalar var mı?   
OSMAN GÜRÜN:
Web uygulamalarında ve mobil uygulamalarda dijital okuryazarlığı geliştirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor.


Önerilen Haberler