"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kira artış oranlarına yüzde 25 sınırlaması

  • 13 Haziran 2022
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Avukatı Harika Ecem Değirmenci “Kira artış oranlarına %25 sınırlaması” üzerine Belediye Gazetesi’ne yazdı.

Uzun süredir enflasyonist ortamın etkisindeki ülkemizde hayat pahalılığı hayatın her alanında hissediliyor. Konut sahibi olabilmek, yabancıya ev satışını teşvik eden, vatandaşlık vadeden politikalarla hayal oldu. En az 400.000 doları olan veya bu tutar karşılığındaki taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığını ispatlayan yabancılar Türk vatandaşlığına hak kazanıyor. Yabancı yatırımcıların alacağı düşüncesiyle ev fiyatları yükselmeye devam ediyor. Bu durum, Türkiye’de çalışıp TL kazanan vatandaşların ev satın almasını imkânsız kılıyor. Barınma ihtiyacını kirayla karşılayanlar da mağdur.

Sürekli artan enflasyon, ev sahiplerinin ara zam talep etmesine, Ukrayna’da savaştan kaçan mağdurların barınma ihtiyacı da kira tutarlarının yükselmesine neden oldu. Uzun süredir kiracı olanlar görece şanslı. Ev sahipleri, artan enflasyonu öne sürerek yüksek tutarlarda zam talep ediyor. Bu sebeple Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından açıklanan önerge kabul edildi. Önergeye göre, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde ancak bir önceki yıl kira bedelinin %25’i oranında artış yapılabilecek. Düzenleme şu şekilde:

“Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihle (bu tarih dahil) 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar bir önceki kira yılına ait kira bedelinin %25’ini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamasına göre değişim oranının %25’in altında kalması hâlinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344. maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.”

Bu düzenleme çözüm mü? Kira artışına sınırlama getirilmesi, ilk defa kiracı olacakların kira bedelinin fahiş olmasına engel mi? Hayır. Ev sahipleri boş evlerini bu düzenlemeden sonra çok daha yüksek fiyatlarla kiraya vermek isteyecek. Kira sözleşmeleri muhtemelen bir yıl süreli yapılacak, ev sahipleri sözleşme bitiminde kiracıları evlerinden çıkarmak isteyecek. Huzursuz olmak istemeyen kiracılar %25’i aşan bedelleri kabul edecek. Geriye dönük hukuki ihtilaflar artacak (kira bedelinin hukuka aykırı %25’ten fazla artışı), ev sahipleri bu düzenlemeden sonra kiracıları tahliye etmek isteyecek, tahliye davaları artacak.

Kiracıları korumaya yönelik bu uygulama dengeli ve isabetli değildir. Enflasyonun %70 olduğu bir ülkede kira bedellerini %25’le sınırlamak uygun kira bedeliyle barınan eski kiracılara yersiz avantaj sağlarken, yeni kiracılar açısından dezavantajlı olacaktır.

Bu uygulamanın yerine Hollanda modeli olarak bilinen rayiç bedel uygulaması daha isabetli olabilirdi. Kente, konuma ve evin durumuna göre rayiç bedel belirlenmesi, aynı sokaktaki evlerin kira bedellerinin sınırlanması daha adaletli olabilirdi. Yabancıya ev satmak için teşviklerin ivedilikle durdurulması, kendi ülkemizde ömür boyu çalışıp yine de barınma ihtiyacımızı karşılayamayacağımız durumun sona ermesi gereklidir. Mağduriyet giderilmek isteniyorsa sadece kira bedellerinin değil, temel ihtiyaçların tamamının fiyatlarının sürekli artmayacağı ekonomi politikaları uygulanmalıdır. Yanlış politikaların mağduru ne vatandaş ne ev sahibi ne de kiracı olmalıdır.


Önerilen Haberler