"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Oktay: “Teknolojik gelişmelere uyum sağlanmalı”

  • 13 Haziran 2022
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Dijitalleşmeye yönelik çalışmalarınızdan ve dijital dönüşüm stratejilerinizden bahseder misiniz? Web tabanlı hizmetler, e-belediyecilik, aplikasyonlar vb. uygulamaların hangilerini hayata geçirdiniz?
MEHMET OKTAY:
Yerel yönetimlerin teknolojik gelişmelere uyum sağlaması gerekiyor. Biz de dijitalleşme çalışmalarına ağırlık verdik. Bu çalışmalardan ilki, Halk Masası oldu. Vatandaşların telefon, e-posta, sosyal medya ve web sitemiz aracılığıyla ilettiği istek, öneri ve şikâyetleri kayıt altına alıyoruz, vatandaşlara geri dönüş yapıyoruz. Bu sistem sayesinde süreci takip ediyoruz, raporluyoruz, çalışmalara yön veriyoruz. Vatandaşlar, beyanda bulunma, dilekçe verme gibi işlemlerini de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu standartlarında Halk Masası üzerinden online yapabiliyor. Yeni yapı ve tadilat ruhsatı süreçleri dijital ortama aktardık, e-imza uygulamasıyla vatandaşlara kolaylık sağladık. E-imar uygulaması sayesinde vatandaşlar web sitemize ada pafta numarası girerek imar durumu sorgulayabiliyor. Yine web sitemiz aracılığıyla mükellefler borçlarını ödeyebiliyor. İlçemizi ziyaret edenler, online haritada ilçemizin tarihî yerlerini, bankaları ve kamu kurumlarını görebiliyor. “Marmaris’i İzliyorum” uygulamasını hayata geçirdik. Uygulama sayesinde ilçemizin en güzel sekiz noktası web sitemiz ve android uygulamalar üzerinden 24 saat canlı izlenebiliyor. “Marmaris’i İzliyorum”, yoğun ilgi görüyor.

Şeffaflık, denetlenebilirlik, hesap verebilirlik kriterleri doğrultusunda belediyenizin hizmetlerine ve bütçesine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşıyor musunuz? Düzenli veri analizi yapıyor musunuz?
MEHMET OKTAY:
Sayıştay denetimi, performans programı, stratejik plan gibi mali raporları ve faaliyet raporlarını web sitemizde yayımlıyoruz, arşivliyoruz. Katılımcı yönetim anlayışımız doğrultusunda bilgilendirme toplantıları yapıyoruz, ilçemizin ihtiyaçları ve eksikleri hakkında kent paydaşlarımızla fikir alışverişinde bulunuyoruz. Şeffaflık anlayışımız gereği gelir-gider tablosunu da web sitemizde ve ilçemizin değişik noktalarındaki alanlarda yayımlıyoruz.
 
Teknolojik hizmetleri sunarken kişisel verileri korumak ve etik ilkelere uymak için siber güvenlik önlemleri alıyor musunuz?
MEHMET OKTAY:
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında veri envanteri çalışması yaptık. Bu doğrultuda belediyemizin birimlerinden bilgi aldık, iş süreçleri oluşturduk. İş süreçlerinde verinin hangi amaçlarla işlendiğini, saklandığını, aktarıldığını, hukuki referansını tespit ettik, Verbis’e kaydettik. Kişisel verileri, cihazların erişim yetkilerini ve log kayıtlarını domain sistemiyle kontrol ediyoruz. Belediyemizdeki bilgisayarların tamamı lisanslı virüs programıyla korunuyor, domain yetki sistemiyle çalışıyor ve USB bellek girişleri kapalı. Vatandaşların verilerini korumak amacıyla belediyemizin internet altyapısı tek merkezden güvenli bağlantı uygulamalarıyla yönetiyoruz. DDOS, IPS gibi yüksek güvenlik tedbirleri alıyoruz, log kayıtlarını saklıyoruz. ISO 27001 belgesi almak için idari, teknik ve hukuki çalışmalar yürütüyoruz, personelimize Kişisel Verilerin Korunması Kanunu dahilinde eğitimler veriyoruz.

Dijital yönetişim bağlamında özellikle dezavantajlı gruplar için (çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar, engelliler, mülteciler) dijital okuryazarlığı geliştirmek, dijital eşitsizlikleri gidermek amacıyla yaptığınız çalışmalar var mı?   
MEHMET OKTAY:
Dijital eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için ihtiyaç sahibi çocuklar için çalışmalar yapıyoruz. Dezavantajlı grupların hayatın her alanında yer alması amacıyla hizmetler ve projeler üretmeye devam edeceğiz.


Önerilen Haberler