"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Posbıyık: “WEB tabanlı hizmetleri artırıyoruz”

  • 13 Haziran 2022
Ereğli Belediye Başkanı Halil Pospıyık Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Dijitalleşmeye yönelik çalışmalarınızdan ve dijital dönüşüm stratejilerinizden bahseder misiniz? Web tabanlı hizmetler, e-belediyecilik, aplikasyonlar vb. uygulamaların hangilerini hayata geçirdiniz?
HALİL POSBIYIK:
Dijitalleşmeye yönelik önemli adımlar attık. Belediyemizin Bilgi İşlem Birimi’yle birlikte web tabanlı e-belediyecilik ve online tahsilat uygulamalarını hizmete sunduk. Otomatik tahsilatlarla ilgili bankalarla protokoller yaptık, kredi kartı ödemesi ve taksit uygulaması başlattık.

Dijital hizmetlerimizi şöyle sıralayabilirim:

•    Su, emlak vb. borçların sorgulanması, ödenmesi için e-belediye, mobil e-belediye ve e-devlet uygulaması,
•    Belediye borçlarının bankalar üzerinden otomatik sorgulanması ve ödenmesi için tüm bankalarla online entegrasyon,
•    Arsa rayiç değerlerinin görüntülenmesi,
•    Pafta, ada, parsel veya adres üzerinden sorgulanan e-imar uygulaması,
•    Pafta, ada, parsel veya adres üzerinden görüntülenen kent rehberi uygulaması,
•    “Askıda Fatura” uygulaması,
•    “Halk Masası” uygulaması (belediye binasının hemen girişinde oluşturulan Halk Masası, doğrudan vatandaşların başvurusunu kabul ettiği gibi, web üzerinden de bütün talepleri alarak ilgili birimlere ulaştırıyor),
•    Web tabanlı otopark borç sorgulama uygulaması,
•    Web tabanlı nöbetçi eczaneler ve vefat edenler listesi.

Belediyemizin İletişim ve Medya Birimi bünyesinde internet televizyonu kuruldu. Sevgi-Barış-Dostluk (SBD) TV’de web üzerinden canlı yayın yapılıyor, sosyal medya kanalları aracılığıyla video paylaşılıyor. Belediyemizin meclis oturumları da SBD TV üzerinden canlı yayınlanıyor, önemli etkinliklerde canlı yayınlar yapılıyor.

Şeffaflık, denetlenebilirlik, hesap verebilirlik kriterleri doğrultusunda belediyenizin hizmetlerine ve bütçesine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşıyor musunuz? Düzenli veri analizi yapıyor musunuz?
HALİL POSBIYIK:
Belediyemizin faaliyet raporlarını, performans göstergelerini, stratejik planlarını web sitemizde paylaşıyoruz. Stratejik plan oluştururken anketler düzenliyoruz, vatandaşları sürece dahil ediyoruz. Mahalle muhtarlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve kanaat önderleriyle görüşmeler yapıyoruz. Belediyemizin bütçesini ve mali yapısını şeffaflık, denetlenebilirlik ve hesap verebilirlik kriterleri doğrultusunda planlıyoruz. İç/dış denetimler ise, bakanlıklar ve yargı erkleri tarafından belli aralıklarla yapılıyor. Belediyemizin hizmetlerine ilişkin her süreci (bütçe, stratejik plan, performans programları, faaliyet raporları, hesaplar vb.) web sitemizde yayımlıyoruz.

Teknolojik hizmetleri sunarken kişisel verileri korumak ve etik ilkelere uymak için siber güvenlik önlemleri alıyor musunuz?
HALİL POSBIYIK:
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında siber güvenlik önlemleri (güvenlik duvarıyla kötü yazılım engelleme, veri güvenliği, tehdit koruması) alıyoruz. Olası saldırılara karşı Siber Saldırı Önleme Merkezi’yle işbirliği yapıyoruz. Belediyemizin iç sistemlerinde merkezî antivirüs programları ve active directory kullanıyoruz.

Dijital yönetişim bağlamında özellikle dezavantajlı gruplar için (çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar, engelliler, mülteciler) dijital okuryazarlığı geliştirmek, dijital eşitsizlikleri gidermek amacıyla yaptığınız çalışmalar var mı?   
HALİL POSBIYIK:
Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle dijital okuryazarlık kursları düzenliyoruz. Belediyemizin Oyuncak Müzesi’nin (Oyuncak Evi) düzenlediği atölye çalışmaları kapsamında 4-6, 7-8, 9-12 yaş grubu için robotik kodlama, stop motion animasyon, artırılmış gerçeklik, foto maraton aktiviteleri gerçekleştiriyoruz. Otizmli ve diğer özel gereksinimli çocuklar için atölyeler ve kurslar düzenliyoruz.


Önerilen Haberler