"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Dijital hizmetlerin kapsamını genişlettik”

  • 13 Haziran 2022
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Dijitalleşmeye yönelik çalışmalarınızdan ve dijital dönüşüm stratejilerinizden bahseder misiniz? Web tabanlı hizmetler, e-belediyecilik, aplikasyonlar vb. uygulamaların hangilerini hayata geçirdiniz?
LÜTFÜ SAVAŞ:
EBYS (elektronik belge yönetim sistemi) ve YBS’yi (yönetim bilişim sistemleri), dijital arşiv gibi web tabanlı hizmetleri hayata geçirdik. E-belediye hizmetleriyle mobil uygulamaları hizmete sunduk. Dijital hizmetlerimiz arasında iş zekâsı, raporlama ve karar destek sistemi, esnek raporlama yazılımı, kurumsal mali performans uygulaması, mobil başkan uygulaması, YÖK, MEB, NVİ, GİB, TAKBİS, e-devlet, e-imza ve mobil imza, PTT ve DETSİS entegrasyonu, mevzuat bilgi bankası sorgulama ve entegrasyonu, vatandaş odaklı çağrı merkezi ve karşılama uygulamaları, e-belediye (web), çağrı merkezi uygulaması, vatandaş mobil uygulama, elektronik belge yönetim sistemi, TS 13298 numaralı elektronik belge standardı, elektronik belge yönetim sistemi entegrasyonu, arşiv sistemi, e-imza uygulaması ve entegrasyonu, coğrafi bilgi sistemi, koordinasyon ve süreç takip merkezi, AYKOME ve UKOME süreç uygulaması, yönetim bilgi sistemi, mezarlık bilgi sistemi uygulaması, istek ve şikâyet takip sistemi, satın alma ve stok, sistem yönetici, emlak takip, insan kaynakları, makine ikmal takip, kurs takip, analitik bütçe ve muhasebe, genel tahakkuk ve tahsilat, gelir, eğlence takip, ilan-reklam mobil denetleme, sosyal yardım, sosyal market takip, evsel katı atık, hat takip, idari işler faaliyet takip, imar ruhsat, itfaiye takip, kültür faaliyetleri takip, kütüphane takip, mezarlık ve ölüm işleri takip, park ve bahçeler takip, sağlık işleri takip, bilgi edinme takip, dava ve icra takip, haller, işyeri açma ve çalışma ruhsat, muhtarlık bilgi, sosyal medya ve ChatBot uygulamalarıyla stratejik plan ve performans programı yer alıyor. Ayrıca spor kompleksinin üye kayıtlarını ve ödeme işlemlerini elektronik ortamda alıyoruz.

Şeffaflık, denetlenebilirlik, hesap verebilirlik kriterleri doğrultusunda belediyenizin hizmetlerine ve bütçesine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaşıyor musunuz? Düzenli veri analizi yapıyor musunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Belediyemizin çalışmaları sistem üzerinden takip edilebiliyor, raporlanabiliyor. Veriler, veri tabanımızda güvenli şekilde saklanıyor. Yıl boyunca düzenli olarak veri analizi yapıyoruz.

Teknolojik hizmetleri sunarken kişisel verileri korumak ve etik ilkelere uymak için siber güvenlik önlemleri alıyor musunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Siber güvenlik önlemleri alıyoruz, sızma testleri yapıyoruz. Personel cihazlarını antivirüs uygulamalarıyla dış tehditlere karşı koruyoruz. DLP (data loss prevention) uygulamasıyla belediyemizin cihazlarından (bilgisayar, usb bellek, harici hard disk, cd-dvd, web, e-mail, yazıcı vb.) veri sızıntısı/kaybı yaşanmasını engelliyoruz. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uyum çalışmalarını tamamladık, ISO 27001 belgesini aldık.

Dijital yönetişim bağlamında özellikle dezavantajlı gruplar için (çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar, engelliler, mülteciler) dijital okuryazarlığı geliştirmek, dijital eşitsizlikleri gidermek amacıyla yaptığınız çalışmalar var mı?
LÜTFÜ SAVAŞ
: Dezavantajlı gruplar için hayata geçirmek istediğimiz projelerin ön analizlerini yaptık, çalışmalarımıza devam ediyoruz.


Önerilen Haberler