"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerde kültür sanat etkinliklerine ilişkin örnekler

  • 20 Haziran 2022
Dünyadan yerel yönetimlerde kültür sanat etkinliklerine ilişkin örnekleri derledik.

Port Hope Belediyesi, Ontario, Kanada
https://www.porthope.ca/en/things-to-do/arts-festival.aspx

Port Hope Sanat Festivali, her yıl ağustos ayının ikinci cumartesi günü düzenleniyor. Port Hope Belediyesi, Port Hope Çiftçi Pazarı, yerel sanatçı ve kültür kuruluşlarıyla ortaklaşa çalışıyor. Port Hope kent merkezinde yüz yüze aktiviteler (vagon gezileri, 10 dakikalık oyun serileri ve ücretsiz dondurma) yapılıyor.
https://calendar.porthope.ca/default/Detail/2021-08-14-0900-Port-Hope-Arts-Festival

https://www.tasteatlas.com/cultivate-festival-port-hope

Cultivate Festival, Port Hope, Ontario’daki Memorial Park’ta Northumberland ve Peterborough ilçelerindeki yerel yiyecek ve içeceklerin tanıtılması için düzenleniyor. Ziyaretçiler üç gün boyunca yerel ürünleri satın alabiliyor, yerel şefler tarafından hazırlanan yemeklerin ve Ontario’nun lezzetli içeceklerinin tadına bakabiliyor. Festivalde ayrıca zengin bir müzik programı, interaktif atölye çalışmaları ve eğlenceli çocuk aktiviteleri yer alıyor.

 Kiamba Belediyesi, Sarangani, Filipinler
https://kiamba.gov.ph/tourism/cultural-and-resource-base/

Kiamba Belediyesi, Timpuyog Festivali, Pukot Festivali ve T-boli Trivial Festivali gibi kültürel festivaller düzenliyor. Timpuyog Festivali’nde kasabanın kuruluş yıldönümünü kutlanıyor. Timpuyog, birlik anlamına geliyor, festival kapsamında kabile gösterileri ve karnaval düzenleniyor. Timpuyog Festivali, Kun-d-Kedaw Festivali ve  Tinunganing Takoy her yıl bir hafta sürüyor. Müzelerde ve kültürel etkinliklerde kültürel gelenekler, müzik aletleri, kraliyet üniformaları, kostümler, danslar, ritüeller, savaşçı ekipmanları, diğer eserler, Kiamba yerlilerinin kitaplarını ve diğer yazılarını içeren eski resimler vurgulanıyor. Geleneksel kültürün öne çıkan unsurlarından bazıları dokumacılık, T’nalak (geleneksel ev dokuması kumaş), sepet dokumacılığı ve el sanatları. El sanatları ürünleri ve yerel ürünler yerel pazardan satın alınabiliyor. Müslüman, Hıristiyan ve diğer yerleşimcilerin sanatını sergileyen, yerel el sanatları ürünleri üreten çeşitli dernekler var. Yerel el sanatları arasında sepetler, boncuk işleri, bambu el sanatları ve kil çömlekler yer alıyor. Festivale yerel lokantalar, restoranlar ve sokak tezgâhları da katılıyor. Ekoturizmde T’boli ve Müslüman kültürleri öne çıkıyor. T’boliler, avcılık, balıkçılık ve çiftçilikle geçiniyor. Halk inançları ve sözleri T’boli yaşamının merkezinde yer alır. Halk edebiyatının özü ve kimliklerinin temeli, Todbulol Destanı. Sofistike müzikler ve danslar yaşlılar tarafından toplumun genç üyelerine erken yaşta öğretiliyor. T’boliler, metal el sanatları (heykelcikler, bolo kulplar ve diğer silahlar), süs eşyaları (bilezik, kolye ve halhal) ve üretiyor. Ayrıca “abaca” (Filipinler’e özgü bir muzun yaprak sapından elde edilen güçlü bir lif) lifinden yapılan, T’nalak olarak bilinen geleneksel kumaşlarıyla tanınıyorlar, renkli boncuklar, işlemeli bluzlar ve şapkalar üretiyorlar. Maguindanaonların sofistike müzikleri ve dansları var. Müzik aletleri arasında kayık lavtası, bambu flütleri ve bambu kanunları yer alıyor. Su ısıtıcısı şeklindeki gong (agong) erkekler tarafından çalınıyor. Gong, günün herhangi bir saatinde acil durumları bildirmek için de kullanılıyor. Sofistike danslardan en önemlisi sagayan (savaşçı) dansı. Geleneksel elbiselerden renkli malong (etek) tercih ediliyor. Kadınlar, üç çeyrek kollu V yakalı kadife bluz giyiyor. Altın sikkeler, düğmeler, küpeler, yüzükler ve bilezikler ayırt edici süslemeler arasında bulunuyor.
 

Budapeşte, Macaristan

Toplulukları güçlendirmek ve yerleşik mirası keşfetmek için Budapeşte100 Topluluk Festivali:
https://culturalheritageinaction.eu/budapest100-community-festival-exploring-built-heritage-to-strengthen-communities/

Kültürel mirasın korunması Macaristan’ın önceliklerinden biri. Kültürel mirasa ve tarihî yerlere herkesin erişmesi önemseniyor. Kentin yerleşik mirasını ortaya çıkarmak için kent sakinlerinin ve gönüllülerin desteğiyle Budapeşte100 Topluluk Festivali düzenleniyor. Amaç, sosyal izolasyonla mücadele etmek ve yerel toplulukları güçlendirmek için kentin yapılı çevresiyle ilişkili somut ve somut olmayan mirasını kullanmak. Festival, 2011 yılında başladı. Festivalde 2016 yılından bu yana belli bir tema ele alınıyor. Kent sakinleri, gönüllülerin ve festival organizatörlerinin desteğiyle bir program geliştiriyor. Ziyaretçiler, kent sakinleri ve gönüllüler (tutkulu şehirciler, mimarlar ve araştırmacılar) tarafından anlatılan hikâyeler aracılığıyla bilgi almak istedikleri yerin tarihini ve onu neyin dikkat çekici kıldığını öğreniyor.

Zaragoza, İspanya
https://culturalheritageinaction.eu/the-door-breakers/

Kapı Kırıcılar Projesi, belediye müzeleriyle gençler arasında bağ kurulması ve bağın güçlendirilmesi amacıyla ortaya çıktı. Proje, gençlerin katılımını artırmayı, belediye müzelerine genç izleyicileri çekmeyi ve elde tutmayı hedefliyor. 16-21 yaş arasında 17 genç, müzelere danışmanlık yapıyor, gençlere yönelik programları iyileştirmek için önerilerde bulunuyor, ihtiyaçları ve talepleri iletiyor. Genç izleyicilerin dikkatini çekmek için stratejiler geliştirmeye yardımcı oluyorlar. Hedef yararlanıcılar, 10-30 yaş arasındaki yerel halk. Proje, Zaragoza’nın beş belediye müzesinde geliştirildi.


Önerilen Haberler