YÜKLENİYOR
Hatay Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
REFİK ERYILMAZ: Konserden tiyatroya, film gösterimlerinden kitap fuarına kadar birçok alanda kültür-sanat etkinlikleri düzenliyoruz. Ulusal/uluslararası sanatçıları vatandaşlarla buluşturuyoruz. İlçemizdeki yerel sanatçıları da vatandaşlarla bir araya getiriyoruz. Kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Kültür-sanat etkinliklerini belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün çalışmaları çerçevesinde gerçekleştiriyoruz.
Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
REFİK ERYILMAZ: İlçemizi kültür-sanat merkezi yapmak için çaba sarf ediyoruz. Unutulmaya yüz tutan ipekböceği yetiştiriciliğini tekrar canlandırarak Samandağ’ın geleneklerine sahip çıkıyoruz. “Okumak Özgürlüktür” sloganıyla ilçemizde ilk defa ulusal çapta kitap fuarı düzenledik, birbirinden değerli şairleri, yazarları ve sanatçıları ilçemizde ağırladık. Kitap fuarının üçüncüsünü düzenlemeye hazırlanıyoruz. Kültür-sanat etkinliklerini planlarken geleneklerimizi ve kültürümüzü dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün ayrı bir bütçesi var.
İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
REFİK ERYILMAZ: Samandağ’ın kültürel gelişimine katkıda bulunmak, ipekböcekçiliğini, el sanatlarını, yöremizin ana dilini (Arapça) yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yerel sanatçıları vatandaşlarla buluşturuyoruz. Kültürel değerleri yaşatmak için çaba sarf eden derneklerin, kurum ve kuruluşların düzenledikleri etkinliklere katkıda bulunuyoruz. Evvel Temmuz Festivali’ne katkı sunuyoruz, ulusal/uluslararası sanatçılara ev sahipliği yapıyoruz. Geleneksel hâle getirdiğimiz kitap fuarında usta yazarları ve şairleri vatandaşlarla buluşturmaya devam ediyoruz.
Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
REFİK ERYILMAZ: Belediyelerin kültür-sanat birimlerinde organizasyon ve iletişim becerisi yüksek kişilerin istihdam edilmesi gerekiyor. Yerel kültürü ve sanatçıları desteklemek için belediyelerin kaynak sorunu çözülmeli. Yerele özgü kültürel özellikleri ve değerleri ön plana çıkaracak dijital içerikler üretilmeli, dijital dünyanın imkânlarının ve fırsatlarının farkında olunmalı. Birim personelinin sürdürülebilir dijital içerik üretimi yapabilmesi için bilgisi, birikimi ve nitelikleri artırılmalı. İyi uygulamalar derlenmeli, ilgili belediyeye uygun olarak uyarlanmalı ve yaygınlaştırılmalı. Bu alanda ön plana çıkan kurumlarla deneyim aktarımı ve personel değişim programları yapılmalı. Merkezî yönetim, kültürel faaliyetlerin yaygınlaştırılması için bütçeyi artırmalı. Merkezî yönetimin bu alanda yapabileceği iyileştirmelere ek olarak belediyeler, kurumların finansal desteğine (hibe, fon, sponsorluk vb.) erişebilmesi için proje yazacak personel istihdam etmeli ve mevcut personelin nitelikleri artırılmalı.
Kültür yalnızca entelektüel birikimi değil, yaşam tarzını ve zihniyeti de kapsıyor. Bu nedenle ortak amaçlar için birlikte çalışma kültürü geliştirilmeli. Merkezî yönetim, büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyeleri, yerel yönetim birlikleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, kalkınma ajansları, özel sektör, diğer kurum ve kuruluşlar arasında işbirliklerinin geliştirilmesi, koordinasyonun sağlanması, iletişimin güçlendirilmesi ve hızlandırılması önem taşıyor.