YÜKLENİYOR
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ Beledyie Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
MUSTAFA İDUĞ: Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımızı ilçemizin her noktasında gerçekleştiriyoruz. Her yıl Bahar ve Uçurtma Şenliği düzenliyoruz, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda, Çamdibi’nde, Çamkule’de ve Naldöken’de binlerce vatandaşı bir araya getiriyoruz. Her yıl ekim ayında Büyükpark’ta düzenlediğimiz “Kitap Günleri”, İzmir’in bu alandaki en uzun soluklu ve geniş katılımlı kültürel etkinliği olarak dikkat çekiyor. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, 30 yılı geride bıraktı. Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Sevda Şener Sahnesi, Çamdibi Nedret Güvenç Sahnesi, Altındağ Yıldız Kenter Sahnesi ve Ayfer Feray Açık Hava Tiyatrosu, Çamdibi Atatürk Parkı içindeki amfi tiyatro sayesinde sanata, sanatçılara ve sanatseverlere ev sahipliği yapıyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Kültür İşleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, kırsal mahalleler de dahil olmak üzere ilçemizin dört bir yanında dezavantajlı gruplar, kadınlar ve çocuklar için kültürel, sanatsal ve sosyal etkinlikler, eğitim programları düzenliyor. Hobi ve beceri edindirme kurs merkezlerinde müzikten el sanatlarına kadar 20 branşta binlerce vatandaşa ücretsiz eğitim veriyoruz.
Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
MUSTAFA İDUĞ: Bornova, kadim geçmişiyle, kültürel unsurlarıyla önemli bir ilçe. Balkan göçmenleri ve Anadolu’nun dört yanından gelen insanlar Bornova’nın nüfusunu oluşturuyor. Kültür-sanat etkinliklerini planlarken ilçemizin bu özelliklerini dikkate alıyoruz. Toplumun her kesimine hitap edecek etkinlikler düzenliyoruz, kültürlerin kaynaşmasını sağlıyoruz. İlçe merkezindeki sosyal imkânların, etkinliklerin ve organizasyonların dezavantajlı mahallelere ulaşmasına dikkat ediyoruz. Dezavantajlı mahallelerin sosyal yapısına uygun kültür-sanat etkinlikleri planlayarak vatandaşların sosyal yaşama dahil olmasını hedefliyoruz. Kültür-sanat çalışmaları için ayrı bir bütçemiz var.
İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
MUSTAFA İDUĞ: 300’ü aşkın sivil toplum kuruluşuna ev sahipliği yaptığımız Altındağ Atatürk Sivil Toplum Yerleşkesi, kültürel ve sanatsal etkinlikler için önemli bir merkez. Merkezde, kültür-sanat alanında çalışmalar yapan kuruluşlar, hemşeri ya da yöre dernekleri yer alıyor. Yaptığımız çalışmalarla sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçiriyor, onların potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyoruz, etkinlikler düzenliyoruz. Bu yıl halk danslarıyla ilgili yaptığımız çalışmaya 20’den fazla dernekten 400’e yakın genç katıldı. Her yıl “Kitap Günleri” düzenliyoruz, Türkiye genelindeki önemli yayınevlerini, yazarları, yazar sendikalarını, meslek kuruluşlarını bir araya getiriyoruz, onları vatandaşlarla tanıştırıyoruz. Önemsediğimiz diğer bir çalışma da Cevdet İnci Eğitim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz orkestra. Bornova’nın dezavantajlı bölgelerinde yaşayan çocukları orkestra sayesinde klasik müzikle tanıştırıyoruz, çocuklara enstrüman çalmayı öğretiyoruz, bu sayede çocukların sosyal ve duygusal gelişimine katkıda bulunuyoruz.
Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
MUSTAFA İDUĞ: Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa, tam bir hayata malik olamaz. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.”
Sosyal demokrat belediyeciliğin yol ve park yapmak, çöpleri toplamak gibi temel hizmetlerden ibaret olmadığını düşünüyoruz. Toplumun gelişmesi, toplumsal refahın ve mutluluğun artması için çalışmalar yapmayı görevlerimiz arasında sayıyoruz. Ne yazık ki, ülkemizde insanların %49’u hiç sinemaya gitmemiş, %39’u hiç kitap okumamış, %66’sı konser, tiyatro gibi etkinliklere hiç katılmamış, %86’sı hiç hobi kursuna gitmemiş. % 85’lik kısmın en sık yaptığı etkinlik, televizyon izlemek. Bu rakamlar gösteriyor ki, insanların kültür-sanat alanındaki çalışmalara ihtiyacı var. Kültür-sanat alanındaki hizmetlerimizle toplumun kültür-sanat etkinlikleriyle buluşmasını amaçlıyoruz.