"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Keskin: “Bütüncül bir kültür-sanat politikasi geliştirilmeli”

  • 20 Haziran 2022
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
MUAMMER KESKİN:
Belediyemiz bünyesinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bulunuyor. Müdürlüğümüz, belediyemizin politikası, sosyal hedefleri doğrultusunda kültürel ve sanatsal bir yapının oluşmasını sağlamakla görevli. Bu görevini yerine getirebilmek için güncel sanatsal gelişmeleri, dünya ve ülke gündemini takip ediyor. Vatandaşların ilgisini çekecek kültürel aktiviteleri geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla festivaller, şenlikler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, konserler, sergiler, söyleşiler, sempozyumlar organize ediyor. Farklı sanat dallarına yönelik atölyeler açarak toplumun her kesimini kültür-sanat faaliyetleriyle buluşturuyor.

Şişli, kültürel açıdan zengin bir ilçe. Şişli’nin tarihini, kültürel ve sosyolojik yapısını korumak için birbirinden farklı projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Şişli’deki kültürel, tarihî varlıklara tek kaynaktan kolayca ulaşılabilmesi için “Şişli Gezi Rehberi” internet sitesini, rehber kitabı ve haritayı Şişli’ye yolu düşen herkesin kullanımına açtık. Şişli Gezi Rehberi’nde ilçemizdeki tarihî yapıların bilgileri, fotoğrafları ve konum bilgileri yer alıyor.  Rehberde, bu yapıları gezmek isteyenler için farklı temalarda gezi rotaları da bulunuyor. Şişli’deki yabancı komşularımıza ulaşabilmek ve ilçemizi uluslararası alanda tanıtmak amacıyla bu hizmetimizin İngilizce çeviri sürecini de başlattık. İstanbul’daki plak koleksiyoncularını ve müdavimlerini her yıl eylül ayında Şişli Plak Festivali’nde buluşturuyoruz. Festival sayesinde müzik kültürüne katkı sağlıyoruz, festival alanında etkinlikler, söyleşiler ve konserler düzenliyoruz.

Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
MUAMMER KESKİN:
Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, vatandaşların talepleri doğrultusunda etkinliklerini planlıyor, vatandaşların Şişli’de kaliteli vakit geçirmesini sağlamak ve yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmalarını sürdürüyor. Biliyoruz ki, kültür-sanat, vatandaşların yaşam kalitesini ve refahını yükseltmek için önem verilmesi gereken bir alan. İlçemizin kültürel mirasını koruyan, kültürel çeşitliliğe sahip çıkan, kültür-sanat merkezi olma özelliğine katkıda bulunan, tüm toplumsal grupların dahil olacağı etkinlikleri Şişli’nin her bölgesinde vatandaşlara ulaştırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün ayrı bir bütçesi de var.

İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
MUAMMER KESKİN:
Şişli Kent Konseyi Kültür Sanat Komisyonu’yla yıl boyunca çalışmalar yapıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği yapıyoruz, Şişli’nin kültürel değerlerini projelerimize yansıtıyoruz. Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, yerel sanatçılarla iletişim kuruyor, etkinliklerde ilçemizin sanatçılarının ön planda olmasına özen gösteriyor. İlçemizdeki kültür-sanat kurumlarıyla da işbirliği yapıyoruz. Pera Güzel Sanatlar Lisesi’yle yaptığımız işbirliği bunun en güzel örneklerinden biri. Yıl boyunca birlikte düzenlediğimiz dans gösterileriyle, belediyemizin fuayesinde ve kültür merkezlerinde sanatçılarla gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle sanatın lokomotifi olmaya devam ediyoruz.

Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
MUAMMER KESKİN
: Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel ölçekte ihtiyaçların belirlenmesi gerekiyor. Özellikle coğrafi yapıya, toplumsal yapıya, turizm potansiyeline, kültürel mekânlara ve yerel niteliklere uygun politikalara öncelik verilmeli. Belediye Kanunu’nun ilçe belediyelerine verdiği yetkilerle birçok talep karşılanabiliyor. Şişli gibi merkez ilçe belediyelerinin büyükşehir belediyesiyle birlikte bütüncül bir kültür-sanat politikası geliştirmesinin sürdürülebilir kültürel belediyecilik için önemli olduğunu düşünüyoruz.


Önerilen Haberler