"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Sarıkurt: “Vatandaş odaklı belediyecilik anlayışını benimsiyoruz”

  • 20 Haziran 2022
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
AHMET SARIKURT:
Katılımcı demokrasi anlayışıyla birçok başarılı projeyi (Çocuk Meclisi, mahalle meclisleri, “Halk Konuşuyor, Başkan Dinliyor” toplantıları vb.) hayata geçirdik. Şeffaf belediyecilik anlayışıyla aylık belediye meclis toplantılarımızı belediyemizin Facebook hesabından canlı yayınladık. Dezavantajlı vatandaşlar için sosyal sorumluluk projeleri yaptık. “Hanımeli Çarşısı” projemizle kadınların el emeği ürünlerini kazanca dönüştürmesini sağladık. Yapımını tamamladığımız Engelsiz Kafe’yi Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi’ne dört yıllığına devrettik. Çorlu Lions Kulübü işbirliğiyle Engelsiz Park’ı ilçemize kazandırdık. İlçemizi kültür-sanat merkezi yapacak projeler ürettik. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’ni açtık. Atatürk Evi’ni ve Masal Parkı’nı hizmete sunduk. Hayata geçirdiğimiz projeler arasında taziye evi, Nefes Park, hobi bahçeleri, bisiklet yolu ve istasyonları, Güven Park, oyun sokakları, robotik kodlama atölyesi, iyilik kumbaraları, kapalı futbol sahası, Çorlu Belediyesi Bando ve Kent Orkestrası, buz pisti, atıkmatik, Dost Market, Jet Çözüm Ekibi, Yaşayan Çınarlar, Yeni Bir Başlangıç, Çorlu’nun Filizleri, çocuklar için tiyatro eğitimleri yer alıyor. Söz verdiğimizi projeleri tamamladığımız ve vatandaşların yaşam kalitesini yükselttiğimiz için mutluluk duyuyoruz.

Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
AHMET SARIKURT:
Göreve başladığımızda hedeflerimiz daha farklı bir noktadaydı. Ancak pandemi ve ekonomik kriz projelerimizi etkiledi. Ekonomik kriz nedeniyle projelerimiz maddi açıdan etkileniyor.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
AHMET SARIKURT:
Çorlu’yu marka ilçe yapmak için birçok çalışmaya imza attık. Hizmetlerimizle, projelerimizle bu hedefe yaklaşıyoruz. Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek projeleri hayata geçireceğiz. Çevreye duyarlı belediyecilik anlayışıyla ilçemizdeki parkların ve yeşil alanların sayısını artırıyoruz, ilçemizin tarihî dokusunu koruyacak çalışmalar yapıyoruz. Çorlu’da eksikliğini hissettiğimiz kültür-sanat etkinliklerine dair projeler yaptık. Geçmişle gelecek arasında köprü kuran Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Atatürk Evi ve Tarihî Çorlu Evi, öne çıkan projelerimiz arasında yer alıyor. 23 Nisan 2022’de hizmete sunduğumuz Masal Parkı’nı bir ay gibi kısa bir sürede 40.000’e yakın vatandaş ziyaret etti. Vatandaşların yaşamına dokunan projelerimizin hatırlanması ve gelecek nesillere miras kalması bizi mutlu eder. Gelişen ve değişen Çorlu’yu Trakya’nın en modern ilçesi yapmak için çalışmaya, vatandaşlara hizmet etmeye devam edeceğiz.

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
AHMET SARIKURT:
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç duyduğumuz konularda bize destek oluyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte kültürel ve sosyal etkinlikler düzenliyoruz. Trakya Gösteri ve Kongre Merkezi’yle bisiklet yolu projesinde ortak çalışma yürütüyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?
AHMET SARIKURT:
Çorlu, Trakya’nın en büyük ve Tekirdağ’ın en fazla nüfusa sahip ilçesi. Hâliyle ilçemizde birçok sivil toplum kuruluşu ve dernek var. İlçemizle ilgili çalışmalarda sivil toplum kuruluşlarına, derneklere veya vakıflara muhakkak danışırız, fikirlerini alırız. Onlar da hazırladıkları projeleri bize sunuyor, biz de üzerimize düşeni yaparak projeleri hayata geçirmek için çabalıyoruz. Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, 100. Yıl Rotary Kulübü, Çorlu Lions Kulübü aklıma ilk gelenler. Çorlu Kent Konseyi’yle birlikte başarılı projelere imza atıyoruz. Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi’yle beraber “Hanımeli Çarşısı” projemizi hayata geçirdik. Çorlu Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Çorlu Sakatlar Derneği’yle protokol imzaladık, inşasını tamamladığımız Engelsiz Kafe’yi Çorlu Sakatlar Derneği’ne dört yıllığına devrettik. 100. Yıl Rotary Kulübü’yle işbirliği yaparak birçok sosyal projeye imza attık. Çorlu Lions Kulübü’yle birlikte “Engelsiz Park” projemizi hayata geçirdik. Toplum yararına hareket eden tüm sivil toplum kuruluşlarına ve derneklere kapımız her zaman açık, onların fikirlerini önemsiyoruz.

Dezavantajlı gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
AHMET SARIKURT:
Çorlu’da engelleri hep birlikte aşıyoruz. Engelli vatandaşlar için Engelsiz Kafe’yi ve Engelsiz Park’ı hayata geçirdik. Bedensel engelli, hasta ve yaşlı vatandaşlar için evde bakım hizmeti veriyoruz, onların yaşam kalitesini artırmak için ücretsiz ulaşım araçlarımız mevcut. Aşevimiz aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşların evlerine her gün iki öğün sıcak yemek ulaştırıyoruz. Trakya’nın ilk gıda bankası Dost Market’le ihtiyaç sahibi vatandaşların gıda ve temizlik ürünlerine ulaşmasını sağlıyoruz. Dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma duygusuyla projelerimizi hayata geçirirken sosyal belediyecilik anlayışıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara dost eli uzatmayı amaçladık. Hizmetlerimizle her gün vatandaşların yaşamına dokunuyoruz.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
AHMET SARIKURT:
Ekonomik açıdan zorluk yaşıyoruz. Ülkedeki ekonomik kriz bizi de etkiliyor. Vatandaşlara söz verdiğimiz projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. 280.000’den fazla bir nüfusa hizmet vermeye gayret ediyoruz. Pandemi süreci de maddi-manevi anlamda bizi zorladı. Projelerimizi hayata geçirmek için ekonomik açıdan işbirliğine ve ödeneğe ihtiyacımız var.

ÇORLU BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Özel Kalem Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Arşiv Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Muhtarlıklar Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü.

MİSYON: Güvenilir, dürüst, çalışkan, dinamik, eşitlikçi, özgürlükçü, vatandaş odaklı belediyecilik anlayışını benimsemek. Gerçekçi, sürdürülebilir politikalar ve projeler üretmek. İlçemizin tarihî, coğrafi ve kültürel zenginliklerini korumak. Güçlü sanayisiyle çevreye duyarlı, vatandaşların yaşamaktan gurur duyduğu bir Çorlu yaratmak.

VİZYON: Ulusal değerlere önem vermek. Üreten bir belediye olmak. Demokratik, katılımcı, kaynaklarını doğru kullanan yönetim anlayışını benimsemek.

STRATEJİK HEDEFLER: Belediyecilikte Türkiye’de öncü olmak. Temel belediyecilik hizmetlerini ön planda tutmak. Çorlu’yu yaşam kalitesi ve estetik değeri yüksek bir ilçeye dönüştürmek. Yönetsel kaliteyi ve verimliliği yükseltmek. Çevre bilincini artırmak. Toplumsal cinsiyet eşitliğini ön planda tutmak, ilçe yaşamını geliştirmek, eğitim hizmeti vermek. İlçe ekonomisini desteklemek ve geliştirmek. Şeffaf belediyecilik anlayışıyla vatandaşların yönetime katılmasını sağlamak. Katılımcı demokrasiyi güçlendirmek.

ÇALIŞAN SAYISI: 937

BÜTÇE: 365.000.000,00 TL

AHMET SARIKURT KİMDİR?
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını Namık Kemal Üniversitesi’nde tamamladı. 2001-2006 yılları arasında özel bir firmada kontrol mühendisi olarak çalıştı. 2006-2009 yılları arasında ortağı olduğu firmanın yöneticiliğini yaptı. 2009-2014 yılları arasında Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 3 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilen meclis oylamasıyla Çorlu Belediye Başkanlığı görevine getirildi. 2019 yerel seçimlerinde Çorlu Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır


Önerilen Haberler