"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Kültür hizmetleri çeşitlendirilmeli”

  • 20 Haziran 2022
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lüftü Savaş Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Hatay’ın kültürel mirasını, tarihî ve kültürel varlıklarını geleceğe taşımak en önemli görevlerimizden biri. Sosyal belediyecilik anlayışıyla kültür-sanat alanındaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı aracılığıyla kültür-sanat alanında birçok projeye ve etkinliğe imza attık. EXPO 2021 Hatay’la herkesin faydalanacağı sosyal ortamları kentimize kazandırdık. 2017 yılında  UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın gastronomi bölümüne katıldık. Hatay gastronomisini ulusal/uluslararası arenada tanıtıyoruz. Hatay, medeniyetlerin beşiği, dünyada olimpiyat niteliğindeki ilk festivalin düzenlendiği kent (M.Ö. 195 Daphne). Bu geleneği günümüzde tiyatro, spor gibi etkinliklerle devam ettiriyoruz. Hatay’ı dünyaya tanıtmayı ve festivaller kenti yapmayı amaçlıyoruz.

Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
LÜTFÜ SAVAŞ
: Hatay’daki farklı inançlar ve kültürler, kültür-sanat alanındaki en önemli dönüştürücü unsurlardır. Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımızda bu unsurlara her zaman hassasiyetle yaklaştık. Etkinlikleri planlarken vatandaşların ihtiyaçlarını ve taleplerini göz önünde bulundurduk, değişime ve gelişime yönelik karar alma mekanizmalarına uygun, sosyal örgütlenmelerin rolünü etkinleştiren, toplumsal faydayı gözeten bir anlayışla hareket ettik. Kültür-sanat alanındaki planlamalar ilgili daire başkanlığımız bünyesinde yapılıyor, proje ve etkinlik giderleri belediyemizin bütçesinden karşılanıyor.

Kentinizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, kentinizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, paydaşlarımızla birçok projeye ve kültür-sanat etkinliklerine imza atıyoruz. Kültür-sanat etkinliklerini planlarken kültür varlıklarını, el sanatlarını, tarihî değerleri ve gastronomiyi göz önünde bulunduruyoruz. Hatay’a gönül veren sanatçılar, yazarlar ve paydaşlarımız en önemli destekçilerimiz.

Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Kültürel belediyecilik kapsamında yerel yönetimlere düşen sorumlulukların en önemlisi, vatandaşların istek, talep ve beklentilerini karşılamaktır. Yerel yönetimlerin sorunlara çözüm üretme kapasitesi, esnek, dayanıklı ve dinamik yapıları, yerelin somut/soyut kültürel değerlerini koruma yaşatma gücü kültür-sanat alanında oldukça önemli. Ayrım gözetmeksizin sunduğumuz kültür hizmetleriyle toplumun farklı kesimlerini bir araya getiriyoruz. Bu sayede bir arada yaşama kültürünü güçlendiriyor, toplumsal barışa ve huzura katkıda bulunuyoruz. Bu kapsamda kütüphane ve müzeler kuruyoruz, tiyatro festivalleri, kitap fuarları, konserler ve sempozyumlar düzenliyoruz, geleneksel/modern sanatlara ilişkin kurslar ve sergiler açıyoruz. Yasal düzenlemeler ve yönetmelikler kültürel etkinlikler için uygun olsa da, kültürel belediyeciliğin geliştirilmesi amacıyla atılacak ilk adım, kültür-sanat çalışmaları için bütçeyi artırmak olmalı.


Önerilen Haberler