Seçmen İradesine Darbe

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Siyasi iktidar, seçimle kazanamadığı belediyeleri itibarsızlaştırmak için masa başı siyasi operasyonlara ve hukuksuz uygulamalara başvuruyor. Yerel seçimlerden bu yana artarak devam eden bu hukuksuzlukların son örneğini Çanakkale’nin Çan ilçesinde yaşadık. Vatandaşlar bilmelidir ki, Çan Belediye Başkanı’nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılması, CHP’li belediyelere karşı yürütülen siyasi operasyonların yeni bir halkasıdır.

Çan Belediye Başkanı Sayın Bülent Öz, 31 Mayıs 2022’de aynı soruşturma kapsamında gözaltına alındı, hakkında hiçbir somut delil üretilemediği için serbest bırakıldı. Ancak bir süre sonra aynı soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından görevden geçici olarak uzaklaştırıldı.

İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Süleyman Soylu’nun talimatıyla verilen bu karar, hukukla bağdaşmayan siyasi bir karardır. Belediye başkanımız hakkındaki temelsiz iddialarla ilgili ne somut bir kanıt ne de mahkeme kararı vardır. Belediye başkanımızın görevden uzaklaştırılması, Çan halkının iradesine darbe vurmaktır.

Siyasi iktidar, seçimle kazanamadığı belediyeleri algı operasyonlarıyla itibarsızlaştırmak için hukuksuzluktan medet umuyor. Yalova Belediye Başkanı, hakkındaki suçlamalardan aklanmasına rağmen iki yıldan fazla süredir görevine iade edilmedi. Ceyhan Belediye Başkanı’nın tutuklanmasına neden olan ses kayıtlarının değiştirildiği mahkemede ispatlandı. Siyasi talimatlı müfettişler her gün belediyelerimizin kapısında.

İçişleri Bakanlığı’nı yönetenlerin partizanlığını ve ikiyüzlülüğünü bir örnekle açıklamak mümkün. Adalet ve Kalkınma Partili Şırnak Uludere ve Hilal Belediye Başkanları, 6 Ocak 2022’de rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmaktan hapis cezası aldı. Mahkeme, bu kişilerin görevden uzaklaştırılması için İçişleri Bakanlığı’na bildirimde bulundu. Ancak aradan beş ay geçmesine rağmen bu kişiler hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Bu da yetmezmiş gibi, mahkeme kararından sonra bu kişiler İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret ederek birlikte fotoğraf verdi. Sadece bu örnek bile belediyelerimize yönelik girişimlerin hukuki olmadığını, algı operasyonu olduğunu ortaya koymak için yeterli.

Artık gideceğini anlayan iktidarın siyasi algı operasyonlarına bel bağladığını biliyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, asla başaramayacaklar. Belediyelerimizin, belediyelerimizden hizmet bekleyen milyonların hakkını, hukukunu bu iktidarın aciz çabalarına asla teslim etmeyeceğiz.