"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

SODEMSEN mesleki yeterlilik merkezi

  • 20 Haziran 2022
SODEMSEN İdari ve Mali İşler Müdürü Ata Alkan “SODEMSEN mesleki yeterlilik merkezi” üzerine yazdı.

Ulusal Meslek Standardı, bir mesleğin başarıyla icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumun ne olduğunu gösteren asgari normdur. Standardı hazırlanacak meslekler, iş piyasasının ve eğitim kurumlarının öncelikli ihtiyaçları, sektör komitelerinin önerileri dikkate alınarak belirlenir. Meslek standartlarının şekli ve içeriği meslek standardı formatına  uygun olmak zorundadır. Standardı yayımlanan mesleğe ilişkin yeterlilik seviyesi, AB tarafından benimsenen yeterlilik seviyesine ve Avrupa Yeterlilik Çerçevesi’ne uygun olarak belirlenmektedir.

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi, ulusal meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki/teknik eğitim ve öğretim programlarının bu standartlara göre hazırlandığı, işgücünün mesleki yeterliliğinin akredite olmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından ölçme/değerlendirme merkezlerinde yapılan teorik/uygulamalı sınavlar sonucunda belgelendirildiği, alınan belgelerin ulusal/uluslararası düzeyde kıyaslanabilirliğinin sağlandığı, hayat boyu öğrenmenin desteklendiği, örgün eğitim almadan mesleği öğrenen kişilere bilgi ve becerilerini belgelendirme imkânının verildiği, iş dünyası temsilcilerinin sürece ilişkin kararlara aktif olarak katıldığı, kalite güvencesinin sağlandığı bir sistemdir.

Bu sistemde koordinasyon Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sağlanmaktadır. Mesleki Yeterlilik Kurumu, izleme, değerlendirme, görevlendirme ve yetkilendirme görevlerini üstlenmektedir. Kurumun faaliyet alanı eğitimi ve istihdamı ilgilendirdiği için karar süreçlerinde de ilgili sosyal tarafların katkılarının esas alındığı bir yaklaşım benimsenmiştir.

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi’nin bileşenleri olan ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikler, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetkilendirdiği kamu kurum/kuruluşları, işçi, işveren, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından iş dünyasının ihtiyaçları, geleceğe dönük eğilimleri, eğitim dünyasının ve diğer sosyal yapıların katkılarının esas alınması suretiyle hazırlanmaktadır.

Ulusal meslek standartları, sınav, belgelendirme ve ölçme/değerlendirme sürecinde ulusal yeterliliklerin hazırlanması aşamasında temel unsurdur. Sınav ve belgelendirme süreci de Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun gözetimi ve denetimindedir. Belgelendirilmek istenen yeterliliklerde TÜRKAK ya da Avrupa Akreditasyon Birliği, çok taraflı tanıma anlaşması imzalamış akreditasyon kurumlarından TS EN ISO/IEC 17024 (Uygunluk Değerlendirmesi- Personel Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Genel Şartlar) standardına uygun oluşturulan sistem dahilinde akredite edilen belgelendirme kuruluşları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmektedir. Bu kuruluşların yaptığı sınavlarda başarılı olanlara Mesleki Yeterlilik Kurumu belgelerinin verilmesi sağlanmaktadır.

SODEMSEN iktisadi işletmesi, bu kriterlere uygun mesleki yeterlilik kuruluşu TÜRKAK’ın denetimi aşamasındadır. Yaptığımız çalışmalarla kısa sürede akredite belgelendirme kuruluşları arasındaki yerimizi alarak, ulaştırma, lojistik, haberleşme, toplumsal ve kişisel hizmetler, inşaat, ağaç işleri gibi sektörlerde mesleki yeterlilik belgesi verebileceğiz.


Önerilen Haberler