"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Aras: “Kültür politikaları çok katmanlı olmalı”

  • 27 Haziran 2022
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
AHMET ARAS:
Bodrum’un kadim mirasına sahip çıkmak için çalışıyoruz. Bodrum’un tarihiyle, doğal dokusuyla bütünleşen işlere imza atmaya gayret ediyoruz. Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun oyunlarının Nurol Kültür Merkezi’nde sahnelenmesi için çalışmalar yaptık, oyunlar için daha kullanışlı ve elverişli bir ortam hazırladık. Bodrum’un denizcilik tarihine ışık tutan Deniz Müzesi misafirlerimiz için hizmet veriyor. Müzede aynı kültürel faaliyetler de düzenleniyor. Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’yle festival, şenlik, fuar/panayır vb. organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana film gösterimleri, konferans, seminer, tiyatro oyunları ve birçok konserin organizasyonuna destek verdik. 2.400 yıl önce Karya satrabı Mausolos tarafından inşa edilen Halikarnassos surlarının kurtarma kazısı, temizlik ve çevre düzenlemesi, Bodrum Belediyesi ve Akademia Vakfı ortak çalışmasıyla Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi denetimde yürütülüyor. Bu çalışma, özellikle Bodrum’un tarihî zenginliğini ön plana çıkarması açısından son derece önemli. İlk evresi 6. yüzyıla kadar uzanan 1.400 yıllık erken Bizans dönemi yapısını turizme kazandırmak için restore etmeye başladık. Yalıkavak Gökçebel ve Türkbükü Mahalleleri’nde kaya mezarlarıyla sunu çukurlarının turizme kazandırılması için Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun izniyle Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi’nin denetiminde çalışmalar devam ediyor. Bodrum halkını sanat ve sanatçıyla buluşturmak için I. Artemisia ve Mausolos adlarını verdiğimiz sergi salonları açtık. Bu sergi salonlarında çok sayıda sergiye ev sahipliği yapıyoruz. Kent Belleği Müzesi, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi gibi birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Kültür varlıklarını rehabilite edip, turizme kazandırıyoruz. Dünya Sanat Günü kapsamında kültürel etkinlikler (Akdeniz Edebiyat Günleri ve Dünya Merhaba Günü) düzenledik. Bu etkinliğe ülkemizin önemli yazarları, şairleri ve sanatçıları katıldı. Etkinlikte Yorgo Papandreu, Almanya Medya ve Kültür Bakanı Claudia Roth da konuklarımız arasındaydı. Diğer kültürel etkinliklerimiz arasında “Halikarnossos İki Yaka Kültür Festivali”, “Uluslararası Dans Festivali”, “Sokak Festivali”, “Bodrum Caz Festivali”, “Gümüşlük Klasik Müzik Festivali”, “Uluslararası Bodrum Bale Festivali”, “Sarıyaz Açık Hava Sinema Günleri”, “Karaova Bağ Bozumu”, “Kale Konserleri”, “Sarıyaz Dans ve Müzik Festivali”, “Heykel Sempozyumu”, “Akdeniz Turizm Forumu”, “Nartugan Şenlikleri”, “Uluslararası Topluma Noel Kutlamaları” ve “Bodrum’da Avusturya Günleri” yer alıyor.
 
Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
AHMET ARAS:
Kültür-sanat faaliyetleri için ayrı bir bütçemiz var. Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında sosyal ve kültürel çeşitliliğe duyarlılığı artırmayı, toplumsal adalet, ekoloji ve çevre konusunda farkındalığı geliştirmeyi baz alarak çalışmalar yapıyoruz. Sürdürülebilir kültür-sanat faaliyeti herhangi bir disiplinin tek başına sahiplenebileceği bir yaklaşım değildir. Yaşadığımız bölgeyle ilgili farkındalığı artırmak, disiplinlerarası çalışmayı gerektiriyor. Örneğin, doğa sevgisi kazandırmak ve çevreye yönelik farkındalığı artırmak için doğada uygulamalı sanat faaliyetleri büyük önem taşıyor. Sanatçıların çalışmalarını (toplumsal, kültürel ve ekolojik) ön planda tutmaya gayret ediyoruz. En önemlisi, sosyal adalet, toplumsal yargılar, sürdürülebilir demokratik toplum, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konuları sanat ve görsel kültür kuramı perspektifiyle irdeliyoruz.

İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
AHMET ARAS:
Sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Kent konseyi, Boder, Botav, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Bodrum Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası, Mimarlar Odası, Sağlık Vakfı, ulusal/uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Dünyaca ünlü birçok sanatçı, yazar ve müzisyen Bodrum’da yaşıyor, onlar Bodrum’u ikinci yuvaları olarak görüyor. Bu sayede onlarla birlikte başarılı işlere imza atıyoruz.

Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
AHMET ARAS:
Bölgelerin tarihinden beslenerek geçmişle bağ kuran kentsel dokular, kentlilik bilincinin oluşturulmasında önemli bir rol oynuyor. Belediyeler, kentin geleneksel/kültürel özellikleri ve nüfusun yapısı doğrultusunda kültür politikaları ürettiği takdirde insanların kente aidiyet duygusu gelişecektir. Böylelikle insanlar kenti sahiplenecektir ve kent kimliğinin sürekliliğine katkıda bulunacaktır. Kültür-sanat alanındaki faaliyetlerin geliştirilmesi için yerel yönetimlerin ödenekleri artırılmalı.


Önerilen Haberler