YÜKLENİYOR
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
KEMAL DENİZ BOZKURT: İlçemizin eğitimle ilgili eksikleri vardı. Bu konuda araştırmalar yaptık, okul ve derslik eksiklerini tespit ettik. Kampüs Lise Projesi’ni geliştirdik. Projede öğrenci yurdu, kütüphaneler, açık/kapalı spor alanları, sosyal tesisler, konferans salonları, laboratuvarlar, yüzme havuzları, açık/kapalı otoparklar olacak. 5.000 civarında öğrencinin okuyacağı bu kampüste “Fen Lisesi”, “Anadolu Lisesi”, “İmam Hatip Lisesi” ve “Meslek Lisesi” var. Farklı alanlarda eğitim gören gençler aynı masada yemek yiyecek. Esenyurt, göç alan bir ilçe. Bu projeyle farklı bölgelerin çocuklarını aynı okulda bir araya getireceğiz.
İşsizlik üzerine birkaç çalışmamız var. İş arayan vatandaşları ESBİM aracılığıyla işyerlerine yerleştiriyoruz. Üç yılda 37.000 vatandaşı işe yerleştirdik. Meslek edindirme kursları düzenledik. Esenyurt Mesleki Eğitim ve İstihdam Merkezi, ilçemizin en önemli sorunu olan işsizliğe çare üretmeye başladı. Merkezde eğitim alan vatandaşlar, 60 ayrı branştaki mesleki eğitimlerin sonunda işe girme imkânı buluyor. Kursiyerlere, staj yapma imkânı da sağlıyoruz.
Belediye binamızın önündeki üç katlı binayı öğrenci destek ofisine dönüştürdük. Öğrenci Hizmet Birimi, ilçemizdeki öğrencilere hizmet veriyor.
“Özel Eğitim Merkezi” kurduk. Merkez sayesinde özel gereksinimli çocuklar üç yılda 9.338 seans bireysel özel eğitim, oyun, dil ve konuşma terapisi aldı.
“Yeni Doğan Paketi” hizmetini hayata geçirdik. Üç yılda 60.848 adet bebek bezi ve mama yardımında bulunduk.
Saadetdere Kaplıca Tesisi’yle Kıraç Termal ve Kür Tedavi Merkezi’ni düzenledik. Yüksek mineral değer bakımından Türkiye’nin ve Avrupa’nın en kıymetli sularından birine sahip olan Saadetdere Kaplıca Tesisi’ni restore ederek konaklanabilir turistik tesis hâline getirdik. Kıraç Termal ve Kür Tedavi Merkezi’nde restore çalışmaları devam ediyor.
Evde sağlık hizmetini 24 saate çıkardık. Ekiplerimizin sayısını artırdık. Bugüne kadar 27.170 vatandaş evde sağlık hizmetinden faydalandı.
Kadın istihdamına yönelik çalışmalar yürüttük. 10.907 kadının istihdam edilmesine öncülük ettik.
Kadın Sosyal Yaşam Merkezi’ni açtık. Kadınların el emeğiyle ürünlerini satmasını sağladık. Merkezden 853 kadın yararlandı. Kadınlara 25.620 seans psikolojik danışmanlık hizmeti de verdik.
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’yle Güçlü Kadınlar Kooperatifi’ni bir araya getirdik. Kadınların iş hayatına dahil olmasını sağladık. Bu projeyle Esenyurtlu kadınlar hem seminerlere ve kurslara katılıyor hem de üretime katılıyor.
Gençlere yönelik çalışmalarımız (motivasyon etkinlikleri, gezi, kamp vb.) devam ediyor.
İhtiyaç sahibi vatandaşlara destek olduk, ESKART’la nakdi destek verdik. Gıda kolisi yardımında bulunduk. Engelli vatandaşlarla 65 yaş üstü vatandaşlara yemek desteği verdik. Eskişehirli üreticilerden aldığımız 180.000 litre sütü, Niğdeli üreticilerden aldığımız 300 ton patatesi ve Amasyalı çiftçi kooperatiflerinden aldığımız 300 ton soğanı Esenyurtlu ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz dağıttık. Bu projemiz Türkiye’ye örnek oldu. Üreticilerin ve ihtiyaç sahibi vatandaşların yüzünü güldürecek çalışmalarımız devam ediyor.
Derman Çarşı Projesi’ni hayata geçirdik. İhtiyaç sahibi aileler Derman Çarşısı’ndan bot, mont ve giyecek desteği alabiliyor. Projeyle ihtiyaç sahibi ailelere 32.577 adet bot, mont ve giyecek desteğinde bulunduk.
Sokak hayvanları için çalışmalar yaptık. Sokak hayvanları ambulansı ve hayvan koruma ekibimiz sayesinde sokak hayvanları güvende.
İlçemizi katılımcı bütçeyle tanıştırdık. Katılımcı Bütçe Projesi’ni hayata geçirdik. Vatandaşların bütçede söz sahibi olmasına olanak tanıdık.
Esenyurt Edebiyat ve Sanat Festivali düzenledik. Esenyurt, festival döneminde kültürün ve sanatın merkezi oldu, olmaya da devam ediyor. İlçemizde ilk defa geniş kapsamlı “Kitap Fuarı” düzenlendi. “Tiyatro Akademisi” kurduk. Konservatuvarlara yerleşmek isteyen gençler bu akademide haftanın beş günü uzman kadrodan eğitim alabiliyor.
Akçaburgaz Mahallesi’nde 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi kurduk. “Çöpe Atmıyoruz, Geleceğe Değer Katıyoruz” sloganıyla çevre dostu çalışmalar yapıyoruz. Elektrikli ve elektronik atıklar kategorisinde 86 belediye arasında geri dönüşüme en fazla katkı sağlayan ikinci belediye olduk.
İlçemizin en önemli sorunlarından biri, trafik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte kritik noktalarda kavşak düzenlemesi yaptık.
Vatandaşların huzurlu bir şekilde ibadet etmesi için dinî tesisler inşa ediyoruz. Üç cami yaptık, cemevi yapımı için protokol imzaladık.
İlçemize yeşil alanlar ve parklar kazandırmak için projeler ürettik. Bu kapsamda Mimar Sinan Parkı’nın yapımına başladık. Parkta, çocuk oyun grupları, fitness ve oturma alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, iki tane kapalı sera, bir tane açık sera yer alacak. İlçemize dokuz yeni park kazandırdık, 3 milyon 337 bin adet ağaç ve çiçek diktik.
Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
KEMAL DENİZ BOZKURT: Görevi devraldığımızda belediyemizin 2.2 milyar TL borcu, devam eden 6.300 davası, iptal olan imar planları vardı. Finansal disiplin, sabit kıymet envanteri yoktu, kayıtlar doğru tutulmamıştı. Vatandaşların ne istediğini öğrenerek işe başladık. Anketler üzerinden muhtarlarla analizler yaptık. Sağlıkçıların, eğitimcilerin, kent konseyinin ve mahalle meclislerinin görüşlerini aldık, öncelikli sorunları tespit ettik. Bu doğrultuda beş yıllık stratejik planımızı oluşturduk. Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak, projeleri hayata geçirmeye başladık. Finansal disiplini sağladık. Bu sayede borçlarımızı ödedik, tasarruf ettik. Sabit kıymet envanteri oluşturduk. Elimizdeki taşınmazları nasıl kullanacağımızı planladık. İlçemizin ihtiyaçlarını belirledik, elimizdeki taşınmazları buna göre planladık. Her müdürlüğün ne yapması gerektiğini belirledik, kontrol parametreleri oluşturduk. Sosyal yardımları daha düzenli ve dengeli hâle getirdik.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
KEMAL DENİZ BOZKURT: “Barış ve Kardeşlik Merkezi”, “Mahalle Konakları”, “Yaşlı Bakım Merkezi”, “Lise Kampüsü”, “Yaşam Vadisi” ve “Derman Süt Satış Noktaları” gibi projelerimizin çalışmaları sürüyor. İlçemizdeki farklı kültürleri bir araya getirecek Barış ve Kardeşlik Merkezi’nin yapımına başladık. Merkezde, kültür-sanat alanları ve atölyeleri, nikâh salonu, yerel basın temsilcisi ofisleri, il dernek yönetim ofisleri, yöresel müzik atölyesi, halk oyunları salonu, toplantı salonu, çok amaçlı salon, yöresel ürün satış noktası, konser-miting sahnesi, gazete-dergi ve yeme-içme satış büfesi, restoran, barış, kardeşlik ve özgürlük heykeli, kuaför, kuyumcu, hediyelik eşya satış noktası ve fotoğraf stüdyosu yer alacak. En az dört sosyal tesis daha yapmayı planlıyoruz, ama daha önce çok düşük ücret karşılığı kiralanan yerleri belediyemizin ya da belediye şirketlerinin işletmeleri üzerinden vatandaşların hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Havana Park’ın içinde bir sosyal tesis yapıyoruz. Cumhuriyet Mahallesi’nde, Recep Tayyip Erdoğan Parkı’yla Abdullah Gül Parkı’nda birer sosyal tesisi hizmete sunacağız. Hedeflediğimiz sekiz okul binası var. Bunları valilikle beraber planlıyoruz. Sağlık ocağı, mahalle konağı, kreş, kültür merkezi, çocuk ve gençlik akademisi olarak planladığımız birçok bina var. Bir de yaşlı bakım ve geriatri merkezi yapmayı planlıyoruz. Esenyurt’un çok renkli, çok bileşenli bir yapısı var. Esenyurt’u herkesin mutlu olduğu, birbirini tanıdığı ve sevdiği, birbirinin derdine üzüldüğü, sevinciyle coştuğu bir ilçeye dönüştürmek istiyoruz. Çocuklara, gençlere, kadınlara sahip çıkacağız. Gençlerin ve kadınların yaşama umutla bağlanması için üzerimize düşeni yapıyoruz. Esenyurtlular bize inanmaya, güvenmeye devam etsin.
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
KEMAL DENİZ BOZKURT: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle altyapı, kanalizasyon, yol yapım, imar ve şehir planlaması gibi çalışmalarda işbirliği yapıyoruz. Belediyemizin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin meclis çoğunluğuna ilişkin sorun nedeniyle 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75. maddesinin b bendi kapsamında hukuki ve yazılı olarak ortak hizmet projeleri geliştirilemiyor, uygulanamıyor.
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?
KEMAL DENİZ BOZKURT: Esenyurt Kent Konseyi’ni yeniden aktif hâle getirdik. Esenyurt Kent Konseyi’yle birçok çalışma yapıyoruz. İlçemizdeki derneklerin bir arada faaliyet yürüteceği Barış ve Kardeşlik Merkezi Projesi’ne başladık. Katılımcı demokrasi anlayışıyla ilçemizi ilgilendiren her konuda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. İlçemizdeki sanayi kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla düzenlediğimiz “Esenyurt İçin Yerel Kalkınma Stratejileri Çalıştayı” sonucunda işbirliği protokolü imzaladık. Türkiye Patent Hareketi Platformu, Patent Hareketi Derneği ve ESİDER işbirliğiyle düzenlenen Esenyurt Teknoloji & Patent Seferberliği Projesi Lansman Toplantısı’na katıldık, ilçemize değer katan projeleri destekledik. 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasındaki Tarımsal Kalkınma Zirvesi için yedi kooperatifle görüşme yaptık. Bu görüşmeler neticesinde Tarımsal Kalkınma Zirvesi’ne altı kooperatifle katıldık. Kültür-sanat faaliyeti yürüten derneklere kapılarımızı açtık.
Dezavantajlı gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
KEMAL DENİZ BOZKURT: Proje ortağımız Save The Children işbirliğiyle kadınlara, mültecilere, çocuklara, yaşlılara ve engellilere yönelik birçok çalışma yapıyoruz. Güçlü Kadınlar, Güçlü Kentler Çalıştayı düzenledik. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar için hayata geçirdiğimiz projeleri ilk soruda da anlattım.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
KEMAL DENİZ BOZKURT: Belediye meclisimizde sayısal çoğunluğu elinde bulunduran AKP ve MHP grupları, yapmak istediğimiz birçok projeyi engelledi. Örneğin, olası afetlere hazırlık kapsamında ekipman alımı için hayır oyu kullandılar. Kadınlara hukuki destek verilmesi teklifimize hayır dediler. İstanbul Barosu’yla belediyemiz arasında protokol yapılabilmesi için yetki talebimize hayır dediler. Sözleşmeli personel istihdamına hayır oyu kullandılar. Meslek odalarıyla teknik işbirliği teklifimize hayır oyu kullandılar. İlçe sınırları içinde vakıflara ve derneklere yapılan mevzuata aykırı tahsislerin iptaline hayır oyu kullandılar. Bir vakfa tahsisi yapılan 25 dönümlük okul arazisinin Esenyurtlu çocuklara kazandırılmasına her seferinde hayır dediler. Bu sebeple iki yıllık mücadelenin sonucunda mahkeme kararıyla arsayı geri alabildik. Esenyurtlu ihtiyaç sahiplerine yönelik Üreticiden Tüketiciye Aracısız Gıda Projesi’ni engellemeye çalıştılar. Esenyurt Belediyesi’nin 1/5 binlik imar planları iptal edilmişti. Yeni bir imar planı yaptırıyoruz. Yüz altmış tane yürütmeyi durdurma kararının düzenlenmesiyle uğraşıyoruz. Maalesef geçmişte yapılan imar yanlışlarını düzeltmeye çalışıyoruz. Geride kalan üç yıl, yanlışları düzeltmekle, vatandaşlara destek olmakla, kurumsal yapıyı oluşturmakla geçti. Ciddi sorunlarla (haciz, engelleme vb.) karşı karşıya kaldık, ama hedeflerimizin %70’ine ulaştık.
ESENYURT BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Arşi̇v Müdürlüğü, Basın ve Yayın Müdürlüğü, Bi̇lgi̇ İşlem Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Destek Hi̇zmetler Müdürlüğü, Diş İli̇şki̇ler Müdürlüğü, Emlak ve İsti̇mlak Müdürlüğü, Fen İşleri̇ Müdürlüğü, Gençli̇k ve Spor Hi̇zmetleri̇ Müdürlüğü, Halkla İli̇şki̇ler Müdürlüğü, Hukuk İşleri̇ Müdürlüğü, Huzurevi̇ Müdürlüğü, İmar ve Şehi̇rci̇li̇k Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eği̇ti̇m Müdürlüğü, İşletme ve İşti̇rakler Müdürlüğü, Kadın ve Ai̇le Hi̇zmetleri̇ Müdürlüğü, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Konukevi̇ Müdürlüğü, Kreş Müdürlüğü, Kültür İşleri̇ Müdürlüğü, Kütüphane Müdürlüğü, Mali̇ Hi̇zmetler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri̇ Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Ruhsat ve Deneti̇m Müdürlüğü, Sağlık İşleri̇ Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri̇ Müdürlüğü, Strateji̇ Geli̇şti̇rme Müdürlüğü, Tarımsal Hi̇zmetler Müdürlüğü, Tefti̇ş Kurulu Müdürlüğü, Temi̇zli̇k İşleri̇ Müdürlüğü, Tesi̇sler Müdürlüğü, Ulaşım Hi̇zmetleri̇ Müdürlüğü, Veteri̇ner İşleri̇ Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Yazı İşleri̇ Müdürlüğü, Yerel Hi̇zmetler Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.
MİSYON: Kent bileşenlerinin ihtiyaçlarına ve taleplerine duyarlı çözümler üretmek, toplumsal gelişime destek olmak ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak.
VİZYON: Katılımcı yönetim anlayışıyla, akılcı çözümlerle hizmet üretmek, öncü çalışmalarıyla değer ve fark yaratan, yaşam kalitesi yüksek, huzurlu bir ilçe olmak.
STRATEJİK HEDEFLER: Toplumsal yaşamın güçlenmesine katkıda bulunmak, bireyi ve aile kurumunu esas alan çalışmalar yapmak. Vatandaşların gelişimine yönelik eğitimler düzenlemek. Kültür-sanat etkinliklerini zenginleştirmek. Spora ilgiyi artırmak. Vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmek. Belediye hizmetlerini hızlandırmak. Sıfır atık yönetim sistemi kurmak ve geliştirmek. Sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar yapmak. Modern semt pazarları kurmak ve geliştirmek. Altyapı ihtiyacının karşılanmasına yönelik hızlı çözümler üretmek. Nitelikli üstyapılar oluşturmak.
ÇALIŞAN SAYISI: 3.500
BÜTÇE: 1.306.000.000 TL
KEMAL DENİZ BOZKURT KİMDİR?
Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Uluslararası şirketlerde teknik müdürlük, yatırım ve planlama müdürlüğü yaptı. 2009 yılından bu yana yatırım planlama, fabrika kurulumu, inşaat, altyapı ve özel makine ekipman üretimi alanlarında faaliyet gösteren şirketini yönetmektedir. CHP’de delegelik, mahalle sorumlusu, gençlik kolları, belde yöneticiliği, il insan hakları komisyon üyeliği, ilçe başkanlığı görevlerinde bulundu. Esenyurt ilçesinin seçilmiş ilk ilçe başkanıdır. Evli ve iki çocuk babasıdır.