"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Bulut: “Mengen’in kültürel mirasını koruyoruz”

  • 27 Haziran 2022
Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
TURHAN BULUT:
Mengen, doğasıyla, doğal güzellikleriyle, ormanlarıyla ilgi çeken bir ilçe. Aynı zamanda aşçılığın başkenti. Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımızın en önemlisi, bu yıl 6-7 Ağustos 2022 tarihinde 35.’sini düzenleyeceğimiz Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali. Festival, 1981 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında başladı ve bugüne kadar geldi. 1981 yılında ilk kez düzenlenen festivalde açılan pankartta, “Aşçılık ve otelcilik okulu istiyoruz,” ifadesi yer alıyordu. Bu sayede aşçılık okulu açma fikri filizlendi. 5. Aşçılar Festivali’yle birlikte aşçılığı daha ilmî metotlarla öğretmek ve modernize etmek amacıyla Aşçılık Meslek Okulu açıldı. Daha sonra bu okul Anadolu Meslek Lisesi kapsamına alındı, Mengen Aşçılar Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi adını aldı. 1985 yılında eğitim-öğretime başlayan bu okul festivallerin eseridir.

Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımız belediyemizin Yazı İşleri Müdürlüğü ve Özel Kalem’i tarafından yönetiliyor. Etkinliklerin büyük çoğunluğunu çocuklar için düzenliyoruz. Pandemi döneminde çocuklar için resim, şiir, kompozisyon yarışmaları düzenledik. 23 Nisan’da çocukları tiyatro oyunlarıyla, sinemayla buluşturduk. Belediyemiz bünyesinde koro (Türk halk ve sanat müziği) kurduk. Vatandaşlar gönüllülük esasıyla koronun çalışmalarına katıldı, konserler verdi. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz 1. Kar Festivali’yle kar yağışını eğlenceye dönüştürdük. Festival boyunca aileleriyle birlikte çeşitli yarışmalarda doyasıya eğlenen çocuklar yöresel davul zurna ekiplerinin eserleriyle Mengen’in müzik kültürünü öğrenme fırsatını yakaladı.

Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
TURHAN BULUT:
Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali’ni düzenlemek için çeşitli firmalardan sponsorluk ücreti alıyoruz. Festival Düzenleme ve Yürütme Kurulu, belediyemizin öncülüğünde, aşçı dernekleri ve federasyonları işbirliğinde festivali düzenliyor. Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali’nin ayrı bir bütçesi var.

İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
TURHAN BULUT:
Her geçen yıl çıtasını yükselten Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali, sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız işbirliğinin önemli bir örneğidir. Mengen’in en büyük kültürel mirası olan aşçılık mesleğinin dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için Festival Düzenleme ve Yürütme Kurulu’nun desteğiyle, sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle bu festivali düzenliyoruz. Aşçılık Okulu Mezunları Derneği tarafından Mengen’de düzenlenen Aşçılık Kampı’na destek veriyoruz.  

Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
TURHAN BULUT:
Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali’ne Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ayrılan ödenek yetersiz kalıyor.


Önerilen Haberler