"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çalık: “Kültür-sanat etkinlikleri yaygınlaştırılmalı”

  • 27 Haziran 2022
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kültür-sanat alanındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde Kültür İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü gibi birimler var mı?
MEHMET MURAT ÇALIK
: Belediyemiz bünyesinde Kültür İşleri Müdürlüğü bulunuyor. Kültür-sanat faaliyetlerinin topluma katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Çoğunlukla ücretsiz etkinlikler düzenliyoruz. Beylikdüzü’nün İstanbul’un en değerli kültür-sanat merkezi olması için özveriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her yaş grubuna uygun etkinlikler (sinema-tiyatro gösterimi, konferans, söyleşi, konser, panel, fuar, sempozyum, dinleti, saygı ve anma geceleri) planlıyoruz, bu etkinliklerin geniş kitlelere ulaşmasına gayret ediyoruz.

İlçemiz, sevilen, sayılan ulusal/yerel sanatçıların çeşitli etkinliklerde ve konserlerde sahne aldığı, genç ve yetenekli müzisyen adaylarının müzik çalışmaları yapabildiği bir ilçe olarak biliniyor. Bütünleştirici ve kucaklayıcı bir yaklaşımla hareket ediyoruz, farklı sanat dallarında etkinlikler düzenliyoruz. Uluslararası heykel-resim atölyeleriyle, sergileriyle de sanatseverleri özgün sanat eserleriyle buluşturuyoruz, ilham verici çalışmalara ev sahipliği yapıyoruz. Vatandaşların sosyal ve bireysel açıdan gelişmesine katkı sunan kültürel ve sanatsal eğitimler veriyoruz, sanata ve sanatçıya destek oluyoruz. Düzenlediğimiz etkinlikler arasında “Barış ve Sevgi Buluşmaları”, “Beylikdüzü Klasik Müzik Günleri”, “Parklarda Caz Festivali”, “Uluslararası Heykel Sempozyumu”, ulusal/uluslararası resim çalıştayları, sergiler, Ramazan ayı özel etkinlikleri, belirli günlere ve haftalara özgü faaliyetler, söyleşiler yer alıyor. Kültür-sanat alanında yaptığımız çalışmalarla sadece nicelik açısından değil, nitelik açısından da fark yaratmaya özen gösteriyoruz. İlçemizdeki kütüphaneler eşsiz ve önemli eserleri bünyesinde barındırıyor. Okuryazarlığı artırmak, okuma kültürünü yaygınlaştırmak, kütüphanelere ve müzelere yönelik farkındalık yaratmak amacıyla özveriyle çalışıyoruz.

Sürdürülebilir kültürel ve kentsel kalkınma kapsamında kültür-sanat etkinliklerini planlarken hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Kültür-sanat etkinlikleri ve projeleri için ayrı bir bütçeniz var mı?
MEHMET MURAT ÇALIK:
Kültür-sanat etkinliklerini Beylikdüzü’nün ve vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiriyoruz. Kent kültürünün ve kentlilik bilincinin geliştirilmesine yönelik kültür-sanat etkinliklerinin yaygınlaştırılmasına önem veriyoruz. Bu kapsamda konferanslar, seminerler, paneller, atölye çalışmaları, konserler, sergiler, sinema gösterimleri düzenliyoruz, çeşitli yayınlar çıkarıyoruz.

Kültür-sanat etkinliklerinin her kesime hitap etmesi için kültür merkezlerimiz aracılığıyla vatandaşları kültürel yaşama katılmaya teşvik ediyoruz, dezavantajlı grupların kültürel üretime katılmasını kolaylaştırıyoruz. Kültür merkezleri ve benzeri yapılarla kent kimliğinin zenginleştirilmesine, zanaat alanının desteklenmesine, yerel sanat topluluklarının ve sanatçıların teşvik edilmesine katkıda bulunuyoruz. Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımız için ayrı bir bütçemiz var.

İlçenizde kültürel gelişmeye katkıda bulunmak, ilçenizin kültürel değerlerini korumak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, sanat kurumlarıyla, ulusal/uluslararası kuruluşlarla, sanatçılarla, yazarlarla işbirliği yapıyor musunuz?
MEHMET MURAT ÇALIK:
Beylikdüzü, kültürel ve sanatsal faaliyetler açısından önemli bir merkez. Bir kültür ilçesi yaratmak için paydaşlarımızın sürece katılmasını önemsiyoruz. İlçemizin kültürel değerlerini korumak, ortak hedefleri artırmak, faaliyetlerin etki alanını genişletmek, daha güçlü bir ilçe inşa etmek amacıyla sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Çalışmalarımızda bilimin ve aklın yolundan ayrılmıyoruz. Yeni teknolojilere ve inovasyona yönelik girişimciliği desteklemek amacıyla TEKMER ve TEKNOPARK projeleri için İstanbul Bilgi Üniversitesi’yle işbirliği yaptık. Farklı sosyal ve kültürel değerleri yaşatmak, tanıtmak için sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Geçtiğimiz aylarda Filipinler İstanbul Başkonsolosluğu’nun katkısıyla düzenlediğimiz “Gülümseyin Philippines” adlı uluslararası fotoğraf sergisiyle Filipinler’in günlük yaşamının ve kültürünün tanıtılmasına katkıda bulunduk. Kültürü ve eğitimi birbirinden ayrı düşünmüyoruz. Sanatçı, yazar Sunay Akın’la birlikte Rıfat Ilgaz Eğitim Tarihi Müzesi’ni hayata geçirdik. Değerli yazar Rıfat Ilgaz’ın hatıralarının yanı sıra cumhuriyet eğitim tarihinin objelerinin sergilendiği müzede gençler ve çocuklar birçok edebiyatçıyı ve şairi tanıma fırsatı buluyor.

Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir? Kültür-sanat politikalarına, çalışmalarına yönelik bütçe, mevzuat ve yasal düzenlemeler yeterli mi?
MEHMET MURAT ÇALIK:
Kültürel belediyeciliği güçlendirmek için vatandaşların isteklerinin ve ihtiyaçlarının gözetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sunulan hizmetler ve alınan kararlar, vatandaşların beklentisi doğrultusunda şekillendirilmeli. Eğitim ve kültür politikaları, sürdürebilirlik ve uygulanabilirlik açısından bir arada düşünülmeli. Pandemi döneminden en fazla etkilenen alanlardan biri kültür-sanat oldu. Bu nedenle tüm sanat dallarını desteklemeye, sanatçıları teşvik etmeye özen gösteriyoruz. Yerel yönetimlerin üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, hatta diğer yerel yönetimlerle bir araya geleceği, işbirliği yapabileceği alanların çoğalması gerekiyor.


Önerilen Haberler