"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erkiş: “Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz”

  • 27 Haziran 2022
Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
ÖZGEN ERKİŞ:
En önemli vaadimiz, sosyal belediyecilikte fark yaratacak çalışmalar yapmaktı. Bunu özellikle dezavantajlı gruplar için hedeflemiştik. Bu vaadimizi büyük ölçüde gerçekleştirdik. Önemli projelerimiz arasında ilçemizin hane bazında sosyo-ekonomik durumunu gösteren sosyal doku haritası çıkarmaktı. Haritanın büyük kısmını tamamladık. Örneğin, Roman mahallesinde hangi evde kimin yaşadığını, kaç çocuğu olduğunu, çocuklarının yaşını, hatta ayakkabı numarasını biliyoruz. Eğitimi ön planda tutan çalışmalar yapıyoruz. Meslek edindirme, müzik ve sanat kursları açtık, bu ücretsiz kurslara yenilerini eklemeye devam ediyoruz. İlçemizin turizmini geliştirmeyi hedefledik. Bu hedef doğrultusunda yol katettik. Doğayı korumak için çalışmalar yapıyoruz. DOPAMİN (doğal ortamda planlı ve asgari müdahalelerle insani nüfus) adını verdiğimiz projeyle belediye çalışanlarıyla gönüllü vatandaşları buluşturduk. Dereboyu Adımlar Parkı’nı 30 Ağustos 2022 tarihinde hizmete sunacağız.

Folklorik özgünlüğü ön plana çıkaran uygulamalara destek veriyoruz. Küçükyoncalı Mahallesi’nde yöresel dokumaları yeniden günümüze taşımaları ve aile bütçelerine katkı sağlamaları için kadınlara yöresel dokuma eğitimi verdik, dokuma atölyesi kurduk. Bu atölye sayesinde kadınlar dokuma sanatını gelecek nesillere aktararak tarihi yaşatıyor.

Sanatsal ve sportif faaliyetleri yaygınlaştırmayı hedefledik. Belediye çalışanlarımızla birlikte bir oda orkestrası kurduk. 50.000 nüfuslu, orta ölçekli, resmî maçlar yapabilecek kapalı spor salonu dahi olmayan ilçemizde mucizevi bir başarı göstererek rakiplerimizin arasından sıyrıldık, Türkiye Basketbol 2. Ligi’ne yükseldik, bu ligde iki yıldır başarıyla mücadele ediyoruz. İlçe takımımız Kadınlar Voleybol 2. Ligi’ne katılmayı başardı. Futbolda 25 yıl aradan sonra ilk kez lig şampiyonluğu seviyesinde başarı elde ettik. BAL Ligi’ne katılma maçını penaltılarla kaybettik. Amatör liglerde mücadele eden takım sayısını iki katına çıkardık. Spor tesisleri yaptık. Bu yıl hizmete sunacağımız spor parkıyla örnek bir projeye imza atacağız.

Sosyal, katılımcı, şeffaf, hesap veren bir belediye olmayı büyük ölçüde başardık. İsrafa son verdik, belediyemizin mali yapısını kontrol altına aldık, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağladık.

Her mahalleye çocuk parkı sözü vermiştik. Bu sözümüzü gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. İlçemize yeni parklar kazandırdık, mevcut parkları yeniledik. İlçemiz genelinde ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verdik. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle iki tane sera kurduk. Seralarda yetiştirdiğimiz fideleri, fidanları ve bahçe bitkilerini vatandaşlara ücretsiz dağıtıyoruz.

Belediyenizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yapıldı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
ÖZGEN ERKİŞ:
Pandemi ve ekonomik kriz belediyeleri de etkiledi. Ertelenen projeler söz konusu oldu. Bu süreçte yönetim kadromuzla, personelimizle birlikte hizmetlerimizi aksatmamak için çalışıyoruz.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
ÖZGEN ERKİŞ:
Projelerimizi tamamlayacağız. Vatandaşların yaşamına dokunabilmek bizim için önemli ve değerli. Bu nedenle mesire yerlerine, ağaçlandırma çalışmalarına önem veriyoruz. İlçemizdeki yeşil alanları artıracağız. Parklarıyla, doğasıyla nefes alabilen bir ilçede yaşayan vatandaşlar eminim o ağaçların nasıl dikildiğini hatırlayacaktır.

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
ÖZGEN ERKİŞ:
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’yle uyumlu çalışıyoruz, işbirliği yapıyoruz. İlçemizin altyapısı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilendi. Eğitim salonlarının, sinemaların, kütüphanenin, 450 kişilik tiyatro salonunun yer aldığı kültür merkezini vatandaşların hizmetine sunduk. “Her İlçeye Bir Okul” projesi kapsamında tamamlanan okul binası Millî Eğitim’e devredildi. Mezbaha projesini bu yıl tamamlayacağız. “Spor Park” projesi için çalışmalara başladık, parkı bu yıl içinde hizmete sunacağız.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz? Katılımcılığa yönelik faaliyetleriniz nelerdir? Kent konseyiniz var mı?
ÖZGEN ERKİŞ:
Kent konseyiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapıyoruz. Kent konseyi yönetimine yer tahsis ettik, toplantılar, kurslar, seminerler ve organizasyonlar bu binada düzenleniyor. Atatürkçü Düşünce Derneği, Saray Pati Dostları Derneği, Saray Engelliler Derneği, Saray Muharip Gaziler Derneği de belediyemize ait binalarda faaliyet gösteriyor. İlçemizdeki spor kulüplerine ayni ve nakdi destekte bulunuyoruz.

Dezavantajlı gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
ÖZGEN ERKİŞ:
İhtiyaç sahibi vatandaşların günlük sıcak yemek ihtiyacını karşılıyoruz. Belli aralıklarla erzak yardımında bulunuyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlar için hizmete sunduğumuz Sosyal Mağaza’da ikinci el eşya desteği veriyoruz. Belediyemizin serasında yetiştirdiğimiz fideleri, fidanları ve bahçe bitkilerini vatandaşlara ücretsiz dağıtıyoruz. Engelli vatandaşlara tekerlikli sandalye desteğinde bulunuyoruz, mesleki eğitim kursları açıyoruz. Belediyemiz bünyesindeki İstihdam Birimi’yle işletmeler ve iş arayan dezavantajlı gruplar arasında köprü görevi görüyoruz. 2019 yılından bu yana 1.900 vatandaşın istihdam edilmesini sağladık. Roman vatandaşlar için mesleki kurslar ve sanat kursları açıyoruz, oluşturduğumuz dans ekibiyle festivallerde ve etkinliklerde ilçemizi temsil ediyoruz.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
ÖZGEN ERKİŞ
: Ekonomik ve siyasi açıdan zorluklar yaşıyoruz. Hizmetlerimizi aksatmamak için var gücümüzle çalışıyoruz.

SARAY BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI
: Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.

MİSYON: İlçemizde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek. İnsan odaklı, çevreye duyarlı ve katılımcı bir anlayışla belediyecilik hizmetlerini yerine getirmek, vatandaşların taleplerini ve ihtiyaçlarını dikkate almak. Katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda sürdürülebilir kentleşme anlayışına uygun şekilde örnek belediyecilik hizmetleri sunmak.

VİZYON: Saray’ın tarihî, kültürel ve turistik özelliklerini ön plana çıkaran kalkınma anlayışıyla refah seviyesini yükseltmek, modern ve ideal ilçe konumuna yerleşmek. Güvenli, güçlü, çevreye duyarlı ve mutlu bir ilçe olmak.

STRATEJİK HEDEFLER: Kurumsallaşmaya yönelik çalışmalar yapmak. Altyapı çalışmalarını tamamlamak. Çevre bilincini artırmak. Belediyeyle vatandaşlar arasındaki iletişimi güçlendirmek. Spor faaliyetlerini yaygınlaştırmak. İhtiyaç sahibi vatandaşlara destek olmak. Kültür-sanat alanında etkinlikler düzenlemek. Yeşil alanları artırmak. Kadınların toplumsal yaşamda daha aktif olmasını sağlamak. Tarihî ve kültürel mirası korumak.

ÇALIŞAN SAYISI: 346

BÜTÇE: 115.536.926,00 TL

ÖZGEN ERKİŞ KİMDİR?
Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okudu, Boğaziçi Üniversitesi’nde yabancı dil eğitimi aldı. Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Tesmer’de muhasebe eğitimi aldı, serbest muhasebeci ve mali müşavir olmaya hak kazandı. Siyasete 1991-1994 yılları arasında SHP Saray Gençlik Kolları Başkanı olarak başladı. 2018 yılının Aralık ayında CHP’nin belediye başkan adaylığı için Tekirdağ’ın Saray ilçesinde yapılan eğilim yoklamasında en fazla oyu alan aday oldu. 2019 yerel seçimlerinde Saray Belediye Başkanı seçildi. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler